Hoogsensitief opvoeden: Tips en strategieën voor ouders
juli 4, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijkse campagne die gericht is op het bevorderen van de rol van ouders, opvoeders en andere betrokkenen bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. In Nederland en Vlaanderen wordt deze week georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en andere lokale organisaties, en het is een moment waarop de aandacht valt op de uitdagingen en kansen die het opvoeden met zich meebrengt. In de bronnen zijn verschillende thema’s en activiteiten genoemd, waaronder ‘Opvoedhelden’, ‘Goed genoeg ouderschap’ en ‘Samen puzzelen’, die aangeven dat de Week van de Opvoeding niet alleen gericht is op het tonen van de rol van ouders, maar ook op het bevorderen van samenwerking en ondersteuning binnen het gezin en de maatschappij.
Een van de belangrijkste thema’s van de Week van de Opvoeding is de rol van medeopvoeders, ook wel ‘opvoedhelden’ genoemd. Ouders zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de zorg, begeleiding en opvoeding van hun kinderen, maar ze staan niet altijd alleen. Grootouders, ooms, tantes, oudere broers en zussen kunnen daaraan bijdragen. Daarnaast hebben ook leerkrachten, buren, coaches, mentoren en andere volwassenen invloed op het leven en de ontwikkeling van een kind. In de bronnen wordt benadruid dat het belangrijk is dat ouders steun krijgen van anderen, zodat het opvoeden niet alleen op hun schouders ligt. Kinderen die kunnen teruggrijpen op andere volwassenen zijn vaak veerkrachtiger en hebben meer kans om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen.
De Week van de Opvoeding biedt daardoor een kans om samenwerking te bevorderen tussen ouders, opvoeders, scholen en andere betrokkenen. In bron 12 wordt aangegeven dat de Week van de Opvoeding een week is waarin ouders, grootouders en andere opvoeders in de kijker zetten. In 2025 staat de Week van de Opvoeding in het teken van ‘Goed genoeg ouderschap’. Dit thema benadruidt dat het opvoeden geen perfecte taak is, maar dat het belangrijk is om met vallen en opstaan te leren en te accepteren dat fouten deel uitmaken van het proces. Door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf als ouder, en geef je het goede voorbeeld aan je kinderen: zeg dat hun eigen proces van vallen en opstaan oké is.
Tijdens de Week van de Opvoeding worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals workshops, webinars, informatiebijeenkomsten, en creatieve lessen. Deze activiteiten zijn gericht op ouders, kinderen, leerkrachten en andere betrokkenen. In bron 3 wordt beschreven dat Comon, het open labo van de partners van De Krook, technologische oplossingen bedenkt en samen maakt om de opvoedingsgemeenschap te versterken. Daarnaast worden er gratis webinars georganiseerd, zoals de webinar met Wendy de Pree over het thema ‘De kracht van Goed genoeg ouderschap’. In bron 10 wordt beschreven dat er lessen Rots & Water-weerbaarheidstraining worden gegeven, die helpen bij het versterken van de emotionele veerkracht van kinderen. Ook worden er kindertheaters en workshops georganiseerd, zoals de workshop ‘samenwerken in de opvoeding’ die gericht is op het versterken van de opvoedrelatie tussen ouders en andere opvoeders.
In bron 12 wordt aangegeven dat er in de Week van de Opvoeding acties zijn voor ouders en opvoeders, zoals gratis webinars, spelactiviteiten en informatiebijeenkomsten. In bron 10 wordt ook verwezen naar een lezing over ‘Goed omringd’, waarin wordt uitgelegd hoe belangrijk een sociaal ondersteuningsnetwerk is bij het opvoeden van kinderen. Deze activiteiten zijn gericht op het bieden van praktische tips, ondersteuning en inzicht in de uitdagingen van het opvoeden.
In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat het opvoeden een complexe taak is, waarbij veel factoren een rol spelen. Ouderschap is niet alleen verantwoordelijkheid, maar ook een avontuur dat vragen, keuzes en uitdagingen met zich meebrengt. In bron 3 wordt verwezen naar het feit dat in een wereld van digitale prikkels, eindeloos advies en een steeds individuelere samenleving het opvoeden overweldigend kan zijn. Daarom is het belangrijk dat ouders weten dat ze niet alleen hoeven te staan en dat er ondersteuning is. In bron 10 wordt aangegeven dat ouders die steun hebben, beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Ook is het belangrijk dat ouders hun eigen behoeften en emoties herkennen, zodat ze beter kunnen omgaan met de druk van het opvoeden.
De Week van de Opvoeding biedt dus ook ruimte voor het bevorderen van het welzijn van ouders. In bron 10 wordt aangegeven dat de Week van de Opvoeding een kans is om te leren dat fouten maken deel is van het opvoeden. Door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf als ouder. Daarnaast is het belangrijk dat ouders weten dat ze niet alleen hoeven te staan, en dat er ondersteuning is van andere volwassenen, zoals familie, vrienden, leerkrachten en opvoeders.
De Week van de Opvoeding wordt vooral beïnvloed door lokale initiatieven. In bron 2 wordt beschreven dat de campagne in samenwerking met lokale organisaties en initiatieven wordt georganiseerd. De campagne is gericht op het bevorderen van het opvoeden en het ondersteunen van ouders. In bron 13 wordt aangegeven dat de Week van de Opvoeding in 2024 het thema ‘Opvoedhelden’ heeft, wat de rol van medeopvoeders benadruidt. In bron 3 wordt ook verwezen naar het feit dat de Week van de Opvoeding op een lokaal niveau wordt georganiseerd, met activiteiten die gericht zijn op ouders, kinderen en andere betrokkenen.
In bron 8 wordt aangegeven dat de Week van de Opvoeding ook gericht is op het bevorderen van samenwerking tussen gemeenten, verenigingen, organisaties en lokale actoren. Dit is belangrijk, omdat het opvoeden een taak is die niet alleen op de schouders van ouders ligt, maar ook ondersteuning nodig heeft van andere betrokkenen. In bron 2 wordt aangegeven dat de campagne ‘De Week van de Opvoeding’ begon als een initiatief van EXPOO en dat het uitgroeide tot een sterke campagne die op veel niveaus wordt georganiseerd.
In de bronnen wordt het thema ‘Goed genoeg ouderschap’ als een belangrijk aspect van de Week van de Opvoeding genoemd. In bron 3 wordt aangegeven dat het opvoeden een avontuur is, vol vragen, keuzes en uitdagingen. In een wereld van digitale prikkels, eindeloos advies en een steeds individuelere samenleving kan dat best overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk dat ouders weten dat fouten maken deel is van het opvoeden. Door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf als ouder. En geef je het goede voorbeeld aan je kinderen: zeg dat hun eigen proces van vallen en opstaan oké is.
In bron 10 wordt ook aangegeven dat het thema ‘Goed genoeg ouderschap’ is uitgegaan op de boodschap dat fouten maken deel is van het opvoeden. Sterker nog, door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf als ouder. En geef je het goede voorbeeld aan je kinderen: zeg dat hun eigen proces van vallen en opstaan oké is. Goed genoeg is dus echt wel goed genoeg.
De Week van de Opvoeding speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van ouders. In bron 10 wordt aangegeven dat de Week van de Opvoeding een kans is om te leren dat fouten maken deel is van het opvoeden. Door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf als ouder. En geef je het goede voorbeeld aan je kinderen: zeg dat hun eigen proces van vallen en opstaan oké is. Goed genoeg is dus echt wel goed genoeg.
In bron 12 wordt aangegeven dat de Week van de Opvoeding een week is waarin ouders, grootouders en andere opvoeders in de kijker zetten. In 2025 staat de Week van de Opvoeding in het teken van ‘Goed genoeg ouderschap’. Dit thema benadruidt dat het opvoeden geen perfecte taak is, maar dat het belangrijk is om met vallen en opstaan te leren en te accepteren dat fouten deel uitmaken van het proces. Door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf als ouder, en geef je het goede voorbeeld aan je kinderen: zeg dat hun eigen proces van vallen en opstaan oké is.
De Week van de Opvoeding is een belangrijke campagne die gericht is op het bevorderen van de rol van ouders, opvoeders en andere betrokkenen bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. In de bronnen worden verschillende thema’s en activiteiten genoemd, waaronder ‘Opvoedhelden’, ‘Goed genoeg ouderschap’ en ‘Samen puzzelen’, die aangeven dat de Week van de Opvoeding niet alleen gericht is op het tonen van de rol van ouders, maar ook op het bevorderen van samenwerking en ondersteuning binnen het gezin en de maatschappij. De Week van de Opvoeding biedt daardoor een kans om samenwerking te bevorderen tussen ouders, opvoeders, scholen en andere betrokkenen. De Week van de Opvoeding is een belangrijk moment in het jaar waarop de aandacht valt op de uitdagingen en kansen die het opvoeden met zich meebrengt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet