Kenmerken van de Surinaamse Opvoeding: Wat Ouders en Onderwijsbetrokkenen Maken
juli 4, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend initiatief dat gericht is op het versterken van opvoeding en ouderschap. In 2025 staat de week centraal met als thema ‘Samen puzzelen’ en ‘Goed genoeg ouderschap’. Dit thema benadrukt de complexiteit van het opvoeden en benadrukt dat fouten maken deel uitmaken van het proces. De Week van de Opvoeding wordt gecoördineerd door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG), samen met de Gezinsbond en het Vlaamse Centrum voor Onderwijs en Keten (VCOK). De campagne heeft als doel om opvoeding en ouderschap zichtbaar te maken en te bespreekbaar te maken, met een focus op lokale initiatieven.
In 2025 organiseert het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) de Week van de Opvoeding van 13 tot en met 19 oktober. Het thema van deze week is ‘Samen puzzelen’. Dit thema benadrukt dat opvoeden een constante zoektocht is, waarbij veel losse stukjes moeten worden gelegd. Ouderschap kan soms voelen als een puzzel, waarbij verschillende factoren zoals energie, woon- en werkomstandigheden, het karakter van het kind en de mensen om je heen, allemaal stukjes vormen van de puzzel. Ouders hoeven dit proces niet alleen te doorlopen. Bij het leggen van deze puzzel kunnen ouders hulp krijgen van familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen, scholen en andere ouders. Ouderschap is dus geen individueel proces, maar een collectieve inspanning.
Naast ‘Samen puzzelen’ staat de Week van de Opvoeding 2025 ook centraal met het thema ‘Goed genoeg ouderschap’. Dit thema benadrukt dat fouten maken bij opvoeden hoort. Perfectie is niet nodig – goed genoeg is écht goed genoeg. Door milder te zijn voor jezelf geef je ook je kinderen een belangrijk voorbeeld: vallen en opstaan hoort bij het leven. Ouderschap maakt de meeste ouders gelukkig en trots, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het kan druk en chaotisch zijn, en sociale verwachtingen kunnen extra spanning veroorzaken. Met dit thema benadrukken we dat fouten maken bij opvoeden hoort. Perfectie is niet nodig – goed genoeg is écht goed genoeg. Door milder te zijn voor jezelf geef je ook je kinderen een belangrijk voorbeeld: vallen en opstaan hoort bij het leven.
Tijdens de Week van de Opvoeding worden er tal van activiteiten georganiseerd, zowel voor ouders als voor kinderen. In Gent wordt er een gratis webinar georganiseerd met ontwikkelingspsycholoog en gedragstherapeut Wendy de Pree over het thema ‘De kracht van Goed genoeg ouderschap’. Ook wordt er een activiteit georganiseerd door Comon, het open labo van de partners van De Krook, dat technologische oplossingen bedenkt en samen maakt. In De Krook vind je een infohoek over opvoeden met vertrouwen. Daarnaast worden er ook opvoedbabbels georganiseerd, en wordt er een boekendokter georganiseerd. In Ede wordt er een activiteit georganiseerd door het Centrum voor Jeugd en Gezins (CJG), waarin lokale initiatieven centraal staan. In Gent worden er ook kindertheateractiviteiten georganiseerd, zoals ‘De Bank’ door Studio Gekko, en er wordt een workshop gegeven over samenwerking in de opvoeding.
De VVSG coördineert de Week van de Opvoeding samen met de Gezinsbond en VCOK. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar. Dat gebeurt via talrijke lokale initiatieven met en voor ouders. Voor veel organisaties is de 'Week van de opvoeding' een kans om laagdrempelig in contact te komen met gezinnen, ook met ouders die het bestaande aanbod nog niet kennen. De VVSG neemt de coördinatie van de 'Week van de opvoeding' op zich voor de edities van 2023, 2024 en 2025. Samen met de Gezinsbond en VCOK, onze vertrouwde partners in dit initiatief, bouwen we de Week van de Opvoeding verder uit met een participatieve aanpak.
De Week van de Opvoeding is een belangrijk initiatief dat gericht is op het versterken van opvoeding en ouderschap. Het is een week waarin ouders, grootouders en andere opvoeders in de kijker zetten. De Week van de Opvoeding wordt georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut, dat een belangrijke rol speelt in de opvoedingssector. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar, met een focus op lokale initiatieven. De Week van de Opvoeding is een kans om te inspireren, te delen en te leren over opvoeding en opgroeien.
De Week van de Opvoeding is een initiatief dat gericht is op het versterken van opvoeding en ouderschap. Iedereen kan meedoen, zowel ouders als andere opvoeders. Er zijn veel activiteiten en workshops beschikbaar, zowel voor ouders als voor kinderen. Er zijn ook veel manieren om mee te doen, zoals het organiseren van een activiteit, het deelnemen aan een workshop of het delen van ervaringen. De Week van de Opvoeding is een kans om te leren, te delen en te inspireren, en het is een belangrijk initiatief dat gericht is op het versterken van opvoeding en ouderschap.
De Week van de Opvoeding 2025 is een belangrijk initiatief dat gericht is op het versterken van opvoeding en ouderschap. Het thema ‘Samen puzzelen’ benadrukt de complexiteit van het opvoeden en de noodzaak om samen te werken. Het thema ‘Goed genoeg ouderschap’ benadrukt dat fouten maken bij opvoeden hoort en dat perfectie niet nodig is. De Week van de Opvoeding wordt gecoördineerd door de VVSG, samen met de Gezinsbond en VCOK. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar, met een focus op lokale initiatieven. De Week van de Opvoeding is een belangrijk initiatief dat gericht is op het versterken van opvoeding en ouderschap.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet