Jagen en verzamelen als opvoedingsstrategie: natuurlijke wijsheid voor moderne ouders
juli 4, 2025
In de wereld van jeugd en opvoeding is het belangrijk dat pedagogische professionals goed op de hoogte zijn van de verschillende werkvelden waarin zij kunnen werken. Het boek Samen opvoeden – Oriëntatie op pedagogische werkvelden biedt een overzichtelijke inleiding op deze werkvelden en helpt studenten en professionals bij het begrijpen van hun rol in de jeugd. Dit boek is bedoeld voor studenten van hbo-opleidingen zoals Pedagogiek, Social Work, en Pedagogisch Management Kind en Educatie, maar kan ook nuttig zijn voor andere opleidingen die gericht zijn op pedagogische werkzaamheden.
Het boek is opgebouwd in vier delen. Deel I geeft een overzicht van de kern van het beroep van de pedagogisch professional. Hierin wordt uitgelegd wat de pedagogisch professional doet, hoe deze zich onderscheidt van andere professionals in het jeugddomein, zoals verpleegkundigen, leerkrachten, en fysiotherapeuten. Deel II, III en IV behandelen negen verschillende werkterreinen waarin pedagogische professionals werken. Deze omvatten onder andere de jeugdbescherming, jeugdhulp, en gespecialiseerde zorg.
Een van de belangrijkste aspecten van het boek is de nadruk op diversiteit. Pedagogische professionals komen regelmatig in contact met kinderen en ouders met verschillende achtergronden. Dit omvat verschillen in leeftijd, culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, gender, financiële situatie, taal, en geletterdheid. Het is van groot belang dat elke professional in het sociaal domein beschikt over kennis van de verschillende diversiteitsfactoren. In elk hoofdstuk wordt uitgelegd wat daarvan te merken is en waar professionals op inspelen.
In het boek worden verschillende werkvelden behandeld, waaronder:
Het boek legt uit dat ouderschap en opvoederschap een centrale rol spelen in de opvoeding van kinderen. Ouders zijn de eerste opvoeders van hun kinderen, en de rol van de pedagogisch professional is om hen te ondersteunen bij deze taak. Het is belangrijk dat ouders weten waar kinderen recht op hebben, en het boek bevat kaders waarin wordt uitgelegd aan welke kinderrechten het betreffende werkveld appelleert. Dit is gebaseerd op het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, dat in 1989 door de Verenigde Naties werd aangenomen.
Jeugdbescherming is gericht op het beschermen van kinderen die in gevaar verkeren. Het boek legt uit dat dit werkveld zich bezighoudt met het identificeren van risico’s en het bieden van ondersteuning aan kinderen en hun gezinnen. De nadruk ligt op preventie, waarbij eerder wordt ingezet op de juiste hulp, demedicalisering, ontzorgen, en normaliseren.
Jeugdhulp is gericht op het bieden van hulp aan kinderen en jongeren met psychosociale problemen. Het boek legt uit dat dit werkveld zich bezighoudt met het aanbieden van ondersteuning op het gebied van gedrag, emoties, en sociale vaardigheden. De nadruk ligt op het aanbieden van hulp in een vroeg stadium om de noodzaak van gespecialiseerde zorg te verminderen.
Gespecialiseerde zorg is gericht op kinderen en jongeren met ernstige problemen. Het boek legt uit dat dit werkveld zich bezighoudt met het aanbieden van hulp in de vorm van therapie, ondersteuning, en behandeling. De nadruk ligt op het aanbieden van hulp in een vroeg stadium om de noodzaak van gespecialiseerde zorg te verminderen.
Het boek benadrukt het belang van diversiteit in de jeugd. Pedagogische professionals moeten zich bewust zijn van de verschillen in leeftijd, culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, gender, financiële situatie, taal, en geletterdheid. Het is van groot belang dat elke professional in het sociaal domein beschikt over kennis van de verschillende diversiteitsfactoren. In elk hoofdstuk wordt uitgelegd wat daarvan te merken is en waar professionals op inspelen.
In elk werkveld, zelfs het repressiefste, worden preventieve doelen gestreefd. Een van de preventieve doelstellingen is het verminderen van gespecialiseerde hulp door eerder in te zetten op de juiste hulp, demedicalisering, ontzorgen, en normaliseren. Daarom vind je in elk hoofdstuk een kader over preventie. Het boek legt uit dat preventie van groot belang is om de noodzaak van gespecialiseerde zorg te verminderen.
In de derde herziene uitgave is er gekozen voor een duidelijke structuur waarbij basisvoorzieningen en preventie eerst aan bod komen, gevolgd door jeugdhulp, jeugdbescherming en uiteindelijk gespecialiseerde zorg. Inhoudelijk is het boek geactualiseerd en aangepast aan veranderingen op het gebied van wetgeving, pedagogische inzichten en onderwijs. Daarnaast is er nu een gedetailleerde praktijkcasus die als rode draad in ieder hoofdstuk terugkomt om het perspectief van een specifiek werkveld uit te lichten.
Het boek benadrukt de samenwerking tussen pedagogische professionals en andere disciplines. Het laat zien hoe de verschillende werkvelden met elkaar verweven zijn en hoe de verschillende pedagogisch professionals met elkaar en met andere disciplines samenwerken. Dit is van groot belang om een goed beeld te krijgen van de beroepen in het jeugddomein.
Het boek is bedoeld voor studenten van hbo-opleidingen Pedagogiek, Social Work en Pedagogisch Management Kind en Educatie. Het biedt een overzichtelijke inleiding op de verschillende werkvelden waarop professionals in het jeugddomein actief zijn. Verschillende auteurs, ieder expert in een specifiek werkveld, bieden je een kijkje in de keuken van dat werkveld. De opbouw en opzet van dit boek is duidelijk en overzichtelijk.
Samen opvoeden – Oriëntatie op pedagogische werkvelden is een nuttig boek voor studenten en professionals in het jeugddomein. Het biedt een overzichtelijke inleiding op de verschillende werkvelden waarop pedagogische professionals werken. Het benadrukt het belang van diversiteit, preventie, en samenwerking tussen pedagogische professionals. Het is een waardevol hulpmiddel voor wie zich wil oriënteren op de pedagogische werkvelden en een goed beroepsbeeld wil krijgen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet