logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoedingsproblemen: Oorzaken, kenmerken en oplossingen

Het opvoeden van kinderen is een complex proces dat niet altijd even eenvoudig is. Soms lukt het om het gedrag van het kind te beïnvloeden, maar bij andere gelegenheden ontstaan er problemen die moeilijk te beheersen zijn. In deze artikelen zullen we ingaan op de oorzaken, kenmerken en mogelijke oplossingen voor opvoedingsproblemen, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Kenmerken van opvoedingsproblemen

Opvoedingsproblemen ontstaan vaak geleidelijk, maar kunnen ook plotseling optreden. Het kan gaan om zowel lichte, als om ernstige opvoedproblemen. Het gedrag van kinderen wordt beïnvloed door ouders, maar ook andere mensen in de omgeving en de omgeving zelf. Maar het kan ook zijn dat je opvoeden gewoon lastig vindt en onvoldoende opvoedingsvaardigheden hebt. Bovendien kunnen lastige thuissituaties opvoedproblemen veroorzaken.

De kenmerken van opvoedingsproblemen zijn onder meer: driftbuien, heel druk gedrag, onzeker en angstig gedrag, agressief gedrag, wisselende emoties, spijbelen, zwerfgedrag, en eten weigeren. Deze kenmerken zijn in principe normale gedragingen in verschillende levensfases van opgroeiende kinderen. Het worden pas opvoedingsproblemen als dit soort gedrag leidt tot problemen in het functioneren van het kind en het langere tijd aanhoudt.

Als ouder wil je graag dat dit gedrag ophoudt. Lukt het je niet om dit te laten veranderen, dan ervaar je controleverlies, machteloosheid, onzekerheid, bezorgdheid, maar het voelt ook frustrerend en je kan kwaad worden. Je weet als ouder niet meer goed hoe je moet reageren en hoeveel vrijheid je je kind moet geven. Aan de andere kant kan jouw kind zich onder druk gezet voelen. Dit zorgt ervoor dat het gewenste gedrag nog langer uitblijft en de oplossing dus steeds verder weg raakt. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht en de problemen blijven erger worden. Dan wordt het tijd om hulp in te schakelen.

Oorzaken van opvoedingsproblemen

Er zijn veel verschillende oorzaken van opvoedingsproblemen. Bijvoorbeeld: ouders staan er vaker alleen voor dan vroeger, gezinnen zijn tegenwoordig klein, ouders kunnen daarom minder ‘oefenen’ in het opvoeden, de ouder heeft het gevoel tekort te schieten, het kind heeft last van aandachtsproblemen, bijvoorbeeld bij ADHD, er is sprake van botsende karakters tussen ouders en kind, bepaalde vaste gewoontes in het gezin gaan knellen bij het kind, kinderen voelen zich in een rol geduwd, bijvoorbeeld omdat hen gezegd wordt dat ze behulpzaam zijn, slim of juist onhandig of niet willen deugen, de opvoeder reageert vooral op negatief gedrag van kinderen en minder op positief gedrag, er is sprake van een echtscheiding, het kind maakt deel uit van nieuw samengestelde gezinnen, en er zijn moeilijkheden op school.

Hulp bij opvoedingsproblemen

Iedere ouder-kindrelatie kent wel perioden met opvoedingsproblemen. Neem gerust contact op met de MIND Hulplijn. Wij bieden je hulp en advies, toegespitst op je persoonlijke situatie. Je kunt bellen, mailen, chatten of WhatsAppen.

Bij het opvoeden van kinderen gaat het erom dat ouders begeleiding bieden aan het kind bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig aan de samenleving mee kan doen. Ouders doen dit door een verzorgende en beschermende omgeving te bieden. Hierbij kun je denken aan het tonen van affectie en sensitief en adequaat reageren op behoeftes van het kind. Daarnaast is het van belang om structuur te bieden, bijvoorbeeld door het zorgen voor regelmaat en orde en consistent handelen. En tot slot het overdragen van kennis en het bijbrengen van waarden en normen. Hierbij kan gedacht worden aan uitleg en informatie geven, eigen verantwoordelijkheid stimuleren en daarnaast ongewenst gedrag negeren en goed gedrag belonen.

Opvoedingsproblemen en de rol van ouders

Een opvoedingsprobleem is in principe een probleem van de ouders. Vaak willen zij graag iets bereiken, waar ze niet in slagen. Zo willen zij bijvoorbeeld dat hun kind zich anders ontwikkelt of beter naar hen luistert. Soms zijn de verwachtingen van ouders begrijpelijk, maar het kan ook zijn dat ouders te veel van hun kinderen verwachten. Het is hoe dan ook frustrerend om steeds tevergeefs pogingen te doen het gedrag van je kind te veranderen.

Ouders voelen zich dan machteloos, onzeker, bezorgd en zelfs kwaad. Het kind voelt zich onder druk gezet, en dat maakt de kans dat het kind het gedrag inderdaad aanpast alleen maar kleiner.

Opvoedingsproblemen en het gezin

Het opvoeden van kinderen gaat vaak met vallen en opstaan. Driftbuien, doordrammen, niet luisteren, brutaal zijn en spijbelen. Iedere ouder krijgt er wel mee te maken. Soms lukt het niet om dit lastige gedrag om te buigen. Sterk Huis helpt gezinnen een betere balans te vinden.

Wanneer spreken we over opvoedingsproblemen? Wat zou het toch fijn zijn als je gewoon een handleiding bij de geboorte van je kind krijgt. Helaas is dit niet het geval. Ervaar jij problemen met de opvoeding? Maak je niet gelijk zorgen. Iedere ouder zou wel wat hulp bij het opvoeden kunnen gebruiken en iedere ouder maakt moeilijke periodes in de opvoeding mee. Maar houdt de periode met lastig gedrag aan en lukt het niet om dit om te buigen? Dan spreken we van opvoedingsproblemen. Een opvoedingsprobleem is vaak het gevolg van gedragsproblemen, maar ook andersom. Opvoedingsproblemen zijn vervelend voor het hele gezin, maar kunnen ook de ontwikkeling van je kind remmen. Het is verstandig om hulp te zoeken bij opvoedingsproblemen.

Hulp bij opvoedingsproblemen

Als kinderen langdurig lastig gedrag vertonen dan heeft dit een invloed op iedereen binnen het gezin. Maar ook de ontwikkeling van het kind zelf kan negatief beïnvloed worden. Lukt het niet om dit gedrag als ouders te keren, dan is het verstandig om hulp in te schakelen bij opvoedingsproblemen.

Sterk Huis staat voor je klaar. Sterk Huis helpt jou om de opvoedingsproblemen te verminderen. Door begeleiding te geven aan het gezin, maar ook aan het kind zelf kunnen wij samen aan de slag met een oplossing voor jullie problemen. Samen werken we aan een fijne en veilige toekomst voor het hele gezin.

Opvoedingsproblemen en de invloed van de omgeving

Het opvoeden van kinderen is niet gemakkelijk. In elke levensfase van een kind kunnen problemen ontstaan. Soms gaat dat geleidelijk, maar soms ook heel acuut. Hoe ga je daar als ouder mee om? STERKR is er om te helpen als jij of je kind het even niet weet.

Er bestaat geen boekje met opvoedregels die precies voorschrijven hoe je bepaalde dingen moet aanpakken. Dat kan ook helemaal niet. Elk kind is anders, en wat bij het ene kind werkt, werkt bij het andere kind helemaal niet. Ook ouders zijn heel verschillend. Wat de ene ouder handig vindt, hoeft niet per se bij de andere ouder te passen.

Opvoedingsproblemen en professionele hulp

Voor advies kunt u terecht bij: Professionele hulp bij opvoeding. Voor (verwijzing naar) professionele hulp kunt u terecht bij: Een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. Welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente. Een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden (pedagoog). Pedagogen werken onder meer bij jeugdzorginstellingen, op scholen en in de gehandicaptenzorg. Vraag bij het jeugd- of wijkteam van uw gemeente waar u terecht kunt.

Opvoeding van een kind met een beperking. Voor advies bij de opvoeding van kinderen met een beperking kunt u terecht bij: Het zorg- en adviesteam van de school van uw kind. Steun voor ouders van een zorgkind (Nederlands Jeugd Instituut). Advies bij kind met leerproblemen, ADHD of autisme (Advieslijn Balans). Hulp bij zwaardere opvoedproblemen. Overzicht van organisaties voor jeugd- en opvoedhulp van Jeugdzorg Nederland. Integrale vroeghulp is er voor kinderen tussen 0 en 7 jaar. Deze hulp is bedoeld voor kinderen die zich anders (lijken te) ontwikkelen dan leeftijdsgenoten.

Opvoedingsproblemen en de invloed van de school

Er zijn een aantal voorwaarden belangrijk voor het creëren van een goede opvoedingsomgeving in de context van het gezin. Het is van belang dat er sprake is van continuïteit en stabiliteit in de levensomstandigheden, mogelijkheden voor educatie en scholing, kennis over en contact met het eigen verleden en adequate voorbeelden waaraan een kind zich kan spiegelen. Verder is het van belang dat er de mogelijkheid tot sociale omgang is met leeftijdgenoten en tot slot is het een voorwaarden om opgenomen te zijn in een sociaal verband van familie, vrienden, school en de buurt.

Opvoedingsproblemen en de invloed van de opvoedingsdoelen

Ouders kunnen bepaalde opvoedingsdoelen stellen binnen de opvoeding die zij bieden. Elke ouder kijkt op een andere manier aan tegen opvoeding en stelt zijn eigen opvoedingsdoelen. Volgens ouders zijn de belangrijkste opvoedingsdoelen: het hebben van een verantwoordelijkheidsgevoel, voor je zelf opkomen, rekening met anderen houden, respect voor ouderen hebben, goede manieren hebben, eigen doelen nastreven, verdraagzaam zijn, goede schoolresultaten hebben, ijverig en ambitieus zijn en tot slot het zelfstandig kunnen oordelen.

Conclusie

Opvoedingsproblemen zijn een veelvoorkomend probleem dat zowel ouders als kinderen beïnvloedt. Het is belangrijk om op te merken dat de oorzaken van opvoedingsproblemen variëren en dat er verschillende oplossingen zijn die kunnen helpen bij het oplossen van deze problemen. Het opvoeden van kinderen is een complex proces dat niet altijd even eenvoudig is. Het is belangrijk om te beseffen dat iedere ouder lastigheid kan tegenkomen bij het opvoeden van hun kind, en dat het belangrijk is om hulp in te schakelen als de problemen te moeilijk worden. Het is ook belangrijk om te beseffen dat opvoeding niet alleen van ouders afhangt, maar ook van andere mensen in de omgeving en de omgeving zelf. Het is belangrijk om te beseffen dat elke ouder een unieke manier heeft om met hun kind om te gaan, en dat het belangrijk is om te leren omgaan met de problemen die je tegenkomt.

Bronnen

  1. MIND Hulplijn
  2. Plushome
  3. Wiktionary
  4. Regelhulp
  5. Sterkrhelpt
  6. Onzetaal
  7. Sterkhuis
  8. NJI
  9. Parlan
  10. Rijksoverheid
  11. Sterkhuis

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven