Ouderschap met pubers: Tips en ervaringen uit het forum
juli 10, 2025
Positief opvoeden is een methode die gericht is op het aanmoedigen van gewenst gedrag bij kinderen door middel van positieve aandacht, beloning en ondersteuning. Het doel is om een veilige en leuke omgeving te creëren waarin kinderen zich geliefd en gewaardeerd voelen. Dit artikel beschrijft de kernprincipes van positief opvoeden, praktische tips en voordelen van deze opvoedmethode, gebaseerd op informatie uit meerdere bronnen.
Positief opvoeden is gebaseerd op vijf kernprincipes, die het fundament vormen van deze opvoedmethode. Deze principes zijn:
Een veilige en stimulerende omgeving bieden
Kinderen hebben een veilige en stimulerende omgeving nodig waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Een veilige omgeving zorgt ervoor dat kinderen zich kunnen ontdekken zonder te veel verbanningen en tegelijkertijd nieuwe dingen kunnen leren. Door een veilige omgeving te creëren, ontwikkelt het kind zich beter en voelt het zich veilig en ontspannen.
Positieve ondersteuning bieden
Door complimenten, positieve aandacht en aanmoediging te geven, stimuleer je je kind om nieuwe dingen te leren. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en versterkt de band tussen ouder en kind.
Een aansprekende discipline hanteren
Het is belangrijk dat kinderen heldere grenzen en regels krijgen. Ze ontwikkelen zich het beste in een omgeving waarin de kaders waarbinnen ze zich kunnen bewegen duidelijk zijn. Het geven van instructies en reageren op ongewenst gedrag is hierbij een onderdeel.
Realistische verwachtingen stellen
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben in plaats van te hoge eisen te stellen. Dit helpt bij het verminderen van stress en het versterken van het zelfvertrouwen van het kind.
Zich bezighouden met de eigenheid van het kind
Elke kind is anders en heeft zijn eigen ritme en ontwikkeling. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en het kind te laten groeien op zijn eigen manier.
Er zijn verschillende praktische tips die ouders kunnen toepassen om positief op te voeden. Deze tips zijn gebaseerd op informatie uit meerdere bronnen.
Als je kind iets wil laten zien of vertellen, dan is het belangrijk om je werk te stoppen en aandacht te geven aan je kind. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind.
Erken of benoem de emoties van je kind. Bijvoorbeeld: “Ik snap dat je boos bent.” Zo leert het kind dat zijn gevoel er mag zijn en niet hoeft te worden weggestopt.
Gebruik niet te vaak het woordje “niet”. Vertel je kind wat hij wél mag doen. Bijvoorbeeld: in plaats van “Niet zo vervelend doen” zeg je “Ga maar gewoon lekker eten”.
Laat je kind meebeslissen. Bijvoorbeeld: “Wil je eerst je jas of eerst je schoenen aan?” Hierdoor voelt het kind zich beter in controle en luistert het in het vervolg beter.
Begrijp waarom je kind zich zo gedraagt. Is hij misschien moe, bang of verdrietig? Probeer in te spelen op zijn bedoelingen en niet de nadruk te leggen op zijn gedrag.
Positief opvoeden heeft verschillende voordelen voor zowel ouder als kind.
Kinderen die opgroeien in een veilige omgeving, ontwikkelen zich sneller en voelen zich veilig en ontspannen. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het leren omgaan met emoties.
Door positief opvoeden te kiezen, ondersteun je je kind op een positieve manier en stimuleer je zijn zelfstandigheid. Het grote voordeel van deze benadering is dat je je kind de ruimte geeft om zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo te ontwikkelen.
Een veilige omgeving biedt duidelijkheid en voorspelbaarheid. Je kind weet waar het aan toe is en dat geeft de houvast die nodig is voor je kind om zelfstandig activiteiten te ondernemen.
Positief opvoeden helpt bij het verminderen van stress bij zowel ouder als kind. Het versterkt de band tussen ouder en kind en maakt opvoeden makkelijker en leuker.
Er zijn verschillende manieren waarop ouders ondersteuning kunnen krijgen bij het opvoeden.
Er zijn cursussen beschikbaar waarin ouders leren om positief op te voeden. Deze cursussen kunnen worden gevolgd via een zorgprofessional of online. Via 8 modules krijg je hulp bij veelvoorkomende opvoedthema’s.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) heeft pedagogen in huis, die je kunnen ondersteunen en adviezen kunnen geven bij de opvoeding. Ook organiseert het CJG soms lezingen of voorlichtingsavonden.
Instanties zoals het CJG kunnen je doorverwijzen naar de opvoedpoli. Deze organisatie biedt verschillende vormen van opvoedondersteuning aan, van gezinscoaching tot therapieën op het gebied van ADHD of autisme.
Er zijn verschillende manieren waarop ouders kunnen samenwerken met professionals bij het opvoeden.
Het werkboek TOP Opvoeder helpt bij het opvoeden op een manier die bij jou past. Je leert een balans te vinden tussen jou als opvoeder en je kind en hoe je kalm kunt blijven in uitdagende opvoedsituaties, zonder aan jezelf voorbij te gaan.
Voor professionals is er een psychogoed toolbox beschikbaar, waarmee je kunt werken aan het opvoeden van kinderen. Deze tool bevat meer dan 100 materialen, waaronder het TOP Opvoeder werkboek.
Positief opvoeden is een methode die gericht is op het aanmoedigen van gewenst gedrag bij kinderen door middel van positieve aandacht, beloning en ondersteuning. Het helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind en vermindert stress bij zowel ouder als kind. Door de kernprincipes van positief opvoeden toe te passen, kunnen ouders hun kind helpen om zich veilig en ontspannen op te groeien. Er zijn verschillende manieren waarop ouders ondersteuning kunnen krijgen bij het opvoeden, waaronder cursussen, opvoedondersteuning via het CJG en samenwerking met professionals.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet