Positief en creatief opvoeden: Een praktische aanpak voor ouders en opvoeders
juli 10, 2025
Positief opvoeden met pubers is een uitdaging, maar het is essentieel voor de ontwikkeling van je kind. In de puberteit verandert er veel bij je kind: emotioneel, sociaal en fysiek. De periode van 12 tot 18 jaar is cruciaal voor de vorming van een positief zelfbeeld, zelfstandigheid en sociaal gedrag. Het is belangrijk om te weten hoe je je kind op een positieve manier kunt benaderen, zodat het zich veilig en ontspannen kan ontwikkelen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste tips en aanpakken voor positief opvoeden met pubers, gebaseerd op de beschikbare informatie.
Positief opvoeden is een vorm van opvoeding waarin je kind een veilige, liefdevolle omgeving krijgt om in te groeien. Hierdoor ontwikkelt je kind zich beter. Het doet je kind helpen bij het leren van gedrag en vaardigheden, met liefde, positieve aandacht en ondersteuning. Je houdt positief contact met je kind, je luistert naar je kind en hebt oog voor de behoeften van je kind. Daarnaast stel je duidelijke grenzen en zorg je voor voorspelbaarheid.
Volgens informatie uit de bronnen is het belangrijk dat ouders hun kind een veilige basis bieden, zodat het zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Dit gevoel van geborgenheid helpt je kind om zich te richten op zijn omgeving en nieuwe dingen te leren.
Het is belangrijk om interesse te tonen in je kind. Oprechte interesse in je kind, ongeacht de leeftijd, zorgt ervoor dat jullie dicht bij elkaar blijven. Ook in de periode dat je hem steeds meer los moet laten, omdat hij de ruimte nodig heeft om fouten te maken en hier weer van te leren. Vraag hem dan eens naar zijn lievelingssport, of toon belangstelling in zijn hobby. Misschien kunnen jullie eens per maand een dag samen op pad, iets leuks doen. Zo behoud je het positieve contact.
In plaats van regels op te stellen, is het belangrijk om met je kind te onderhandelen over regels en grenzen. Je kind moet zich kunnen richten op zijn eigen gedrag, maar je moet ook duidelijk maken wat je er wel of niet van vindt. Hierdoor voelt je puber zich gewaardeerd, krijgt hij zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.
Kinderen die in de puberteit komen, veranderen. Als ouder moet je wel meeveranderen. De relatie tussen jou en je kind verandert ook. Je kind wordt steeds zelfstandiger en wil zich steeds meer losmaken van jou als ouder. Je moet meer ruimte geven aan een puber die zelf wil beslissen. Daarom is het extra belangrijk om in deze leeftijdsfase te luisteren en te onderhandelen met je kind.
Grenzen stellen zorgt voor duidelijkheid en is goed voor de ontwikkeling van je puber. Hoe kun je op een goede manier grenzen stellen en welke afspraken maak je over regels? Als je puber de regels overschrijdt, kan het nodig zijn om straf te geven. Hoe geef je straf en welke straf kun je geven?
Als jullie eenmaal afspraken gemaakt hebben, is het belangrijk dat je geen uitzonderingen maakt. Als jij niet wilt dat je pubers voor hun 18e alcohol drinken, geef ze dan ook geen alcohol op een verjaardag of een feestje. Zo laat je zien dat alcohol drinken niet normaal is onder de 18 jaar.
Als je zoon of dochter een keer over een grens gaat, blijf dan met elkaar praten. Probeer niet in de stress te schieten, maar ervan te leren voor een volgende keer. Waarom ging het mis? Hoe zou je het anders kunnen doen? Stimuleer je kind hier zelf over na te denken.
Pubers zijn doorgaans niet al te handig in communicatie, reden te meer om van jouw kant je beste beentje voor te zetten! Met deze tips lukt dat. Luisteren, praten en onderhandelen zijn belangrijke onderdelen van positief opvoeden. Je kind moet zich veilig voelen om met je te praten over wat er speelt, zodat jullie samen oplossingen kunnen vinden.
Een positieve relatie tussen kinderen en ouders heeft een positieve invloed op het welzijn van jongeren en zorgt ook dat ze minder middelen gaan gebruiken. Neem de tijd om samen leuke dingen te doen. Kinderen die de liefde van hun ouder(s) voelen, hebben meer zelfvertrouwen. Ze staan steviger in hun schoenen. En als je samen iets doet, heb je meteen tijd om met elkaar te praten. Je krijgt een beter beeld van je kind en hoe het op school en met hun vrienden gaat.
Een kind met een positieve opvoeding ontwikkelt zich eerder tot een zelfstandige volwassene met veel zelfvertrouwen. Hoe voed je je puber positief op? Pubers waarderen het als je aandacht aan ze besteed, door met ze te praten of samen iets leuks te doen. Wat is een goed moment om dat te doen en hoe begin je? Het is belangrijk om op te letten wat...
Als je merkt dat je kind problemen heeft met roken, alcohol, drugs, gamen of mentale gezondheid, kun je hulp zoeken bij professionals. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, de school of de huisarts. Ook zijn er online cursussen en trainingen beschikbaar die je kunnen helpen bij het opvoeden van je puber.
Er zijn verschillende online cursussen en trainingen beschikbaar die je kunnen helpen bij het opvoeden van je puber. Bijvoorbeeld:
Positief opvoeden met pubers vereist veel geduld, luisteren en een open blik voor de veranderingen die in deze fase plaatsvinden. Door een veilige, liefdevolle omgeving te bieden, duidelijke grenzen te stellen en samen met je kind te onderhandelen, kun je helpen bij de ontwikkeling van een zelfstandige, zelfverzekerde en sociaal betrokken puber. Het is belangrijk om je kind te laten weten dat je altijd beschikbaar bent en dat je er voor hem bent, zowel in goede als in slechte tijden. Door te werken aan een positieve relatie met je kind, kun je helpen bij het opbouwen van een sterke band en een veilige omgeving waarin je kind zich kan ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet