logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouders die niet op één lijn zitten: Wat betekent dat voor de opvoeding van kinderen?

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat niet alleen de ouders betreft, maar ook hun samenwerking en overeenstemming. Veel ouders merken dat ze niet altijd op één lijn zitten wat betreft de opvoeding van hun kinderen. Dit kan leiden tot onenigheid, frustratie en zelfs conflict. In veel gevallen is dit echter geen ramp, maar een normaal verschijnsel dat bijdraagt aan de diversiteit in de opvoeding. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de situatie van ouders die niet op één lijn zitten besproken, met aandacht voor de gevolgen voor het kind, de opvoedingsstijlen en de manieren waarop ouders met hun verschillen om kunnen gaan.

De situatie van ouders die niet op één lijn zitten

De bronnen laten zien dat het niet ongewoon is dat ouders verschillende opvattingen hebben over opvoeding. Volgens meerdere bronnen, waaronder 2 en 8, is het niet ongewoon dat ouders verschillende visies hebben op hoe kinderen opgevoed moeten worden. Dit komt doordat iedere ouder zijn eigen ervaringen, normen en waarden heeft, die ze meegekregen hebben van hun eigen familie. De opvoeding is dus geen eenduidig proces, maar een complexe combinatie van verschillende persoonlijkheden en opvoedstijlen.

De bron 3 benadrukt dat kinderen flexibel zijn in het omgaan met verschillen tussen hun ouders. Ze leren om te leren van de verschillende opvoedstijlen en kunnen dit prima aan. De bron benadrukt dat het belangrijk is dat ouders geen volledige overeenstemming hebben over alles, maar dat ze wel duidelijke basisregels kunnen vastleggen. Deze regels gaan over dagelijks terugkerende dingen zoals eten, slapen, normen en waarden en sociale regels.

De invloed op het kind

De vraag die veel ouders bezig houdt is: heeft het iets met het kind te maken als de ouders niet op één lijn zitten? De bron 3 benadrukt dat kinderen over het algemeen goed kunnen omgaan met verschillen tussen hun ouders. Ze weten vaak heel goed wat wel bij de ene ouder kan en niet bij de andere. Het is daarom niet nodig dat ouders volledig op één lijn zitten. De kern is dat ouders duidelijk, voorspelbaar en consequent zijn, zodat het kind weet waar het aan toe is.

De bron 7 benadrukt dat het belangrijker is dat ouders overeenstemming hebben over de basisregels, dan dat ze op één lijn zitten. Kinderen kunnen het prima aan wanneer beide ouders, bij sommige dingen, verschillende regels hebben. Ze weten vaak heel goed wat wel bij de ene ouder kan en niet bij de andere. Daarnaast is het belangrijk dat ouders elkaar steunen in de opvoed-situatie, zodat het kind zich veilig voelt.

Verschillen in opvoedstijl

De bron 3 en 4 laten zien dat ouders verschillende opvoedstijlen kunnen hebben. De ene ouder heeft bijvoorbeeld wat meer geduld, is wat sneller boos, staat wat meer toe, houdt enorm van gek doen of is wat minder gericht op orde dan de andere ouder. Dit is geen probleem, maar het is belangrijk dat ouders dit begrijpen en kunnen omgaan met de verschillen. Kinderen leren hierdoor om te leren van verschillende manieren van omgaan met problemen.

De bron 6 benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun eigen visie en opvoedstijl kunnen uitoefenen. Er is geen enkele reden om te denken dat ouders altijd op één lijn moeten zitten. De kern is dat ouders samenwerken en elkaar steunen in de opvoeding van hun kind. Dit betekent niet dat ze dezelfde visie moeten hebben, maar wel dat ze samenwerken aan de opvoeding van hun kind.

Het belang van basisregels

Een van de belangrijkste punten in de bronnen is dat ouders overeenstemming moeten bereiken over de basisregels. De bron 2 en 8 laten zien dat dit cruciaal is voor het goed functioneren van het gezin. Deze regels gaan over dagelijks terugkerende dingen als eten, slapen, normen en waarden en sociale regels. Kinderen hebben baat bij duidelijkheid en structuur, daar is iedereen het over het algemeen wel over eens.

De bron 3 benadrukt dat het belangrijk is dat er vaste regels en afspraken zijn, die zowel bij papa als bij mama gelden. Kinderen weten zo waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Consequent zijn is belangrijk in de opvoeding en het is zeer lastig consequent te zijn wanneer de ene ouder het één zegt en de andere ouder het ander. Wanneer er duidelijke regels zijn, zeuren kinderen minder en luisteren ze beter.

Uitdagingen en oplossingen

De bron 3 en 6 laten zien dat het lastig kan zijn om elkaar deze verschillende stijlen te gunnen en deze te accepteren. De ene ouder kan soms het gevoel hebben dat het allemaal best wat duidelijker en strikter mag, wanneer de andere ouder met het kind praat. Of dat het kind toch echt wat meer geduld verdient van de andere ouder. Toch is het onverstandig dit op het moment zelf te laten blijken. Het is beter wanneer ouders elkaar proberen te steunen in de opvoed-situatie of het in ieder geval over te laten aan de ouder die ingegrepen heeft.

De bron 6 benadrukt dat het belangrijk is dat ouders samenwerken en elkaar steunen in de opvoeding van hun kind. Dit betekent niet dat ze dezelfde visie moeten hebben, maar wel dat ze samenwerken aan de opvoeding van hun kind. De kern is dat ouders hun eigen visie en opvoedstijl kunnen uitoefenen, maar ook moeten leren omgaan met de visie en opvoedstijl van hun partner.

Samenwerking en communicatie

De bron 6 en 3 benadrukken het belang van samenwerking en communicatie tussen ouders. Het is belangrijk dat ouders elkaar begrijpen en kunnen omgaan met hun verschillen. De kern is dat ouders hun eigen visie en opvoedstijl kunnen uitoefenen, maar ook moeten leren omgaan met de visie en opvoedstijl van hun partner.

De bron 3 benadrukt dat ouders elkaar moeten steunen in de opvoed-situatie of het in ieder geval over te laten aan de ouder die ingegrepen heeft. Soms moet een van de ouders dan even een stapje terug doen en op zijn/haar tong bijten. Wanneer deze ouder namelijk zijn/haar ongenoegen uit, haalt hij/zij het gezag van de andere ouder onderuit en leert het kind minder goed naar hem/haar te luisteren (want papa/mama vindt dat ook niet). Eenmaal samen, zonder de kinderen er bij, kunnen de ouders dan praten over de situatie, hun eigen zienswijze geven en proberen samen tot een methode te komen waar zij zich beiden beter bij voelen.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat niet alleen de ouders betreft, maar ook hun samenwerking en overeenstemming. Veel ouders merken dat ze niet altijd op één lijn zitten wat betreft de opvoeding van hun kinderen. Dit kan leiden tot onenigheid, frustratie en zelfs conflict. In veel gevallen is dit echter geen ramp, maar een normaal verschijnsel dat bijdraagt aan de diversiteit in de opvoeding. Kinderen kunnen goed omgaan met verschillen tussen hun ouders, mits er duidelijke basisregels zijn en ouders elkaar steunen in de opvoeding van hun kind. Samenwerking en communicatie zijn cruciaal voor het succes van de opvoeding. De kern is dat ouders hun eigen visie en opvoedstijl kunnen uitoefenen, maar ook moeten leren omgaan met de visie en opvoedstijl van hun partner.

Bronnen

  1. Wat kun je doen als je als ouders niet samen op een lijn zit?
  2. Is het nodig voor een kind dat de ouders op 1 lijn zitten?
  3. Een aantal duidelijke regels zijn dus belangrijk, maar ouders mogen best hun eigen opvoedstijl hebben.
  4. Als ouders samen op deze wijze gaan opvoeden, verdwijnt de tegenstelling.
  5. Slaan op de dreumesleeftijd
  6. Ruzies of meningsverschillen die over de opvoeding van de kinderen gaan, moet je écht zo veel mogelijk beperken waar de kinderen bij zijn.
  7. Erg voor je kind als je als ouders niet op 1 lijn zit?
  8. Is het nodig voor een kind dat de ouders op 1 lijn zitten?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven