Breinkennis voor opvoeding en onderwijs: De kracht van hersenonderzoek in het onderwijs
juli 4, 2025
De ontwikkeling van kinderen is een complex proces dat beïnvloed wordt door verschillende factoren, waaronder de omgeving, het gedrag van de opvoeders, en de interactie met leeftijdsgenoten. In de hedendaagse maatschappij is het belang van opvoeding en ontwikkeling van kinderen steeds meer in het oog gekomen, en het is van groot belang dat ouders, onderwijsers, en professionals hierover goed geïnformeerd zijn. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van opvoeding en ontwikkeling, de rol van de ouder, de betekenis van de eerste 1001 dagen, en het belang van interactie en ondersteuning in het ontwikkelingsproces van kinderen.
Een belangrijk uitgangspunt voor het begrijpen van kinderontwikkeling is het ontwikkelingsmodel van Meij (2011), dat is gebaseerd op het levensloopmodel van Riksen-Walraven (1989). Dit model gaat uit van ontwikkelings- en opvoedingsopgaven, waarbij de invloed van de omgeving aan het begin van de ontwikkeling het grootst is. De ervaringen die een kind vanaf geboorte opdoet met zijn omgeving, bepalen het gedrag en de cognities van het kind. Het is een transactioneel model, wat betekent dat de uitkomst van interacties hier en nu gevolgen heeft voor later. In dit model zijn zowel pijlen van opvoeders naar het kind als pijlen van het kind naar opvoeders (en later anderen) opgenomen.
De omgeving speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Een gunstige omstandigheid kan helpen bij het volbrengen van ontwikkelingsopgaven, terwijl ongunstige omstandigheden dit kunnen belemmeren. Bijvoorbeeld, een veilige hechting met de opvoeders is belangrijk voor het vertrouwen van het kind in zichzelf en in anderen. Bij jonge kinderen is de kwaliteit van de interactie tussen kind en de primaire opvoeders bepalend voor het vertrouwen van het kind in zichzelf en in anderen. De omgeving kan kinderen ondersteunen door emotionele veiligheid te bieden, gelegenheid te bieden voor het ontwikkelen van persoonlijke en sociale competentie, en het overdragen van waarden en normen.
De eerste 1001 dagen van conceptie tot 2 jaar zijn cruciaal voor een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van het kind, zoals het manifest The 1001 Critical Days benadrukt. In Engeland kreeg dit manifest brede politieke steun, en in Nederland is een Nederlandse versie van dit manifest ontwikkeld. Het benadrukt de belangrijkheid van de vroege jaren van het leven, waarin de basis wordt gelegd voor verdere ontwikkeling. De rol van vaders in de ontwikkeling van hun kind is steeds vaker in het oog gekomen, en er zijn projecten die vaders inspireren om actief deel te nemen aan het opvoedingsproces.
In het regeerakkoord (oktober 2017) kiest het kabinet voor verlenging van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen in 2019, met in 2020 een aanvullend verlof van vijf weken. Dit benadruidt het belang van de betrokkenheid van vaders bij de opvoeding van hun kinderen. Het is belangrijk dat ouders, zowel moeders als vaders, actief betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, omdat dit een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van het kind.
De opvoedtaak van ouders is van groot belang bij de ontwikkeling van hun kind. De belangrijkste taken zijn het opbouwen van een veilige band met het kind, het stimuleren van zelfstandigheid, het geven van structuur, en het stellen van grenzen. In de ontwikkelingsfase van 0 tot 2 jaar is het belangrijk dat ouders passend reageren op de behoeften van hun kind. Kijk naar je kind en probeer zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat het nodig heeft. Als het kind iets ouder wordt, is het ook belangrijk om steeds meer grenzen te stellen. Structuur en duidelijkheid zijn belangrijk voor het kind, omdat dit een veilig gevoel geeft.
Tijdens de ontwikkeling van het kind is het belangrijk dat ouders de zelfstandigheid van hun kind stimuleren. Ze kunnen sociaal gedrag aanmoedigen door hun kind te helpen met leeftijdsgenoten om te gaan. Het is belangrijk dat ouders regels en grenzen aan hun kind uitleggen. Ook mediaopvoeding is een onderwerp dat aan de orde komt. Bijvoorbeeld, het bepalen van de hoeveelheid beeldschermtijd van het kind.
Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo, en het is belangrijk dat ouders dit respecteren. De ontwikkeling van kinderen kan worden ingedeeld in verschillende fasen, waarbij elk kind op een unieke manier groeit. Hieronder staat per leeftijd in welke ontwikkelingsfase het kind zich bevindt, en hoe ouders daar als ouder bij kunnen helpen.
0 tot 2 jaar:
In deze fase is het belangrijk dat het kind een veilige band opbouwt met de opvoeders. Dit noemen we hechting. In deze ontwikkelingsfase leert het kind omgaan met andere mensen. Het leert verschil te zien tussen de ouder en een vreemde. Ook leert het kind bewust te spelen met voorwerpen en te spelen naast andere kinderen. Het leert dat het een eigen persoon is, een individu. In deze fase ontwikkelt het kind ook lichaamsbeheersing. Het is belangrijk dat ouders passend reageren op de behoeften van hun kind.
2 tot 4 jaar:
In deze fase ontwikkelt het kind steeds meer zelfstandigheid. Het leert omgaan met emoties en het maakt kennis met regels en grenzen. Het is belangrijk dat ouders de zelfstandigheid van hun kind stimuleren. Ze kunnen sociaal gedrag aanmoedigen door hun kind te helpen met leeftijdsgenoten om te gaan. Het is belangrijk dat ouders regels en grenzen aan hun kind uitleggen. Ook mediaopvoeding is een onderwerp dat aan de orde komt.
6 tot 12 jaar:
In deze fase wordt het kind steeds zelfstandiger en leert het emoties steeds beter herkennen en aanpassen. Het leert omgaan met bijvoorbeeld vervoer, geld en media. Schoolse vaardigheden ontwikkelen zich verder. Het is belangrijk dat ouders hun kind stimuleren om eigen keuzes te maken, zodat de zelfstandigheid wordt bevorderd. Bied ouders de gelegenheid om met leeftijdsgenoten om te gaan. In deze fase kun je je kind leren hoe het met anderen omgaat.
12 tot 16 jaar:
In deze fase staat het zelf omgaan met gevoelens en het maken van vrienden centraal. Het kind zoekt naar wie het is en wat het belangrijk vindt. Het is normaal dat het kind minder afhankelijk wordt van de ouder. En het trekt steeds meer naar leeftijdsgenoten. Het ontwikkelen van de eigen identiteit kan ervoor zorgen dat het kind meer risico’s durft te nemen en eigen grenzen gaat trekken. Daarnaast krijgt het kind te maken met lichamelijke veranderingen. En seksualiteit speelt een steeds grotere rol.
16 tot 23 jaar:
De overgang van jeugd naar volwassenheid vindt in deze periode plaats. Het kind komt los van de ouders en wordt steeds meer onafhankelijk, zelfstandig en zelfredzaam. De relatie tussen ouder en kind wordt steeds meer gelijk. De rol van de ouder verandert van sturend naar meer adviserend. Het is belangrijk dat de keuzes en initiatieven van het kind worden gerespecteerd. Maar ook dat de ouder beschikbaar blijft bij vragen en moeilijkheden van het kind.
Er zijn verschillende belangrijke principes die van toepassing zijn bij de opvoeding van kinderen. Een van de belangrijkste is het aanbieden van een veilige en stimulerende omgeving. Dit kan helpen bij het ontdekken van de wereld door het kind. Positieve ondersteuning is belangrijk, omdat het belonen van gedrag de kans vergroot dat het kind dit gedrag vaker laat zien. Passende regels zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, omdat duidelijkheid en voorspelbaarheid belangrijk zijn. Haalbare verwachtingen zijn eveneens cruciaal, omdat elk kind zich in een eigen tempo ontwikkelt. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, omdat het goed gaat met de ouder ook invloed heeft op de opvoeding van het kind.
De rol van professionals is van groot belang bij de opvoeding van kinderen. In de hedendaagse maatschappij is het aanbod van opvoedingsondersteuning voornamelijk in handen van de CJG’s, wijkteams of jeugd- en gezinsteams. Dit betekent dat het aanbod per gemeente kan verschillen. Het aanbod is toegespitst op de vragen en behoeften van ouders in die betreffende gemeente. Recente ontwikkelingen laten zien dat het verwacht wordt dat ouders zelfredzaam zijn of zich zelfstandig kunnen redden. Dit doet een beroep op wat ouders kunnen. Er wordt meer gekeken naar het netwerk van de ouders en wie hen kan versterken bij het opvoeden.
Samenwerking in de wijk is belangrijk, omdat professionals en partijen als buurtbewoners en vrijwilligers samenwerken aan het bevorderen van een veilig en stimulerend opgroei- en opvoedklimaat in de wijk. Ook is er meer aandacht voor preventie. Ouderschap wordt steeds meer als geheel benaderd. Een ouder die zich goed voelt in zijn ouderschap met alle bijkomende aspecten, beleeft het ouderschap positiever. Deze ouder heeft meer vertrouwen waardoor opvoeden makkelijker wordt. De professional kijkt steeds meer vanuit die brede blik naar de ouder. En ondersteunt de ouder daar waar nodig is met zorg op maat.
De opvoeding en ontwikkeling van kinderen is een complex proces dat beïnvloed wordt door verschillende factoren, waaronder de omgeving, het gedrag van de opvoeders, en de interactie met leeftijdsgenoten. Het is belangrijk dat ouders, onderwijsers, en professionals hierover goed geïnformeerd zijn. De rol van de ouder is cruciaal bij de ontwikkeling van het kind, en het is belangrijk dat ouders de zelfstandigheid van hun kind stimuleren. De eerste 1001 dagen van het kind zijn cruciaal voor een gezonde ontwikkeling, en het is belangrijk dat ouders actief betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind. De rol van professionals is van groot belang bij de opvoeding van kinderen, en samenwerking tussen professionals en ouders is belangrijk om een goed opvoedklimaat te creëren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet