Omgang afdwingen bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten
juli 1, 2025
De gezondheid van kinderen in de kinderopvang is een belangrijk aandachtspunt voor ouders, pedagogisch medewerkers en zorgverleners. Kinderen zijn, zeker in de eerste jaren, vatbaar voor diverse infecties. Deze artikel biedt een overzicht van de gang van zaken rondom ziekteverzuim, veelvoorkomende kinderziektes en de richtlijnen die gevolgd worden in de kinderopvang, gebaseerd op beschikbare informatie.
Kinderopvanglocaties zijn plekken waar kinderen elkaar ontmoeten en spelen, wat helaas ook betekent dat infecties zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Het is onvermijdelijk dat kinderen af en toe ziek worden, en het is belangrijk om te weten wanneer een kind thuis gehouden moet worden en wanneer een bezoek aan de kinderopvang veilig is. Een algemene regel is dat een ziek kind rust en aandacht nodig heeft, wat in een groepssituatie vaak moeilijk te bieden is.
Pedagogisch medewerkers volgen de adviezen van de GGD en kunnen, indien nodig, aanvullende maatregelen nemen om de verspreiding van ziekten te beperken. Het is belangrijk te onthouden dat veel kinderziektes al besmettelijk zijn voordat er symptomen optreden, waardoor volledige preventie moeilijk is. Ouders kunnen de KIDDI app raadplegen, een hulpmiddel van het RIVM, om te beoordelen of hun kind naar de opvang mag komen bij bepaalde ziektes. Deze app geeft informatie over symptomen en de kans op besmetting.
Het is niet altijd eenvoudig te bepalen of een kind te ziek is om naar de kinderopvang te gaan. Twijfel is altijd een reden om contact op te nemen met de pedagogisch medewerker om de situatie te bespreken. Een kind moet in ieder geval thuisblijven bij koorts, omdat dit vaak een teken is dat het lichaam rust nodig heeft. Bij griep, waarbij koorts vaak voorkomt, is het raadzaam om het kind thuis te houden zodat het kan uitzieken.
Bij een verkoudheid of hoest is het vaak wel mogelijk om naar de opvang te gaan, tenzij het kind zich duidelijk niet goed voelt. Bij andere ziektes, zoals de vijfde ziekte, kan een kind naar de opvang als het zich goed voelt, omdat de ziekte al besmettelijk is voordat de symptomen zich manifesteren. Het is belangrijk om de pedagogisch medewerker te informeren over de aanwezigheid van de vijfde ziekte, zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden.
Diverse kinderziektes komen regelmatig voor in de kinderopvang. Waterpokken is een voorbeeld van een kinderziekte die op de opvang kan voorkomen. De opvang informeert ouders wanneer er een kinderziekte rondgaat.
Een specifiek geval dat in de bronnen wordt genoemd, betreft een baby die frequent ziek is, soms wel de helft van de maand. De ouders maken zich zorgen over de groei van het kind, maar volgens de huisarts en het consultatiebureau is er geen reden tot bezorgdheid zolang de ontwikkeling volgens schema verloopt. Dit illustreert dat de frequentie van ziekte bij jonge kinderen kan variëren en dat een individuele beoordeling door een arts belangrijk is.
Hoewel de coronapandemie officieel is beëindigd, is het belangrijk om te weten dat kinderen met een medisch verhoogd risico op een ernstig beloop van COVID-19 op advies van een behandelend arts in aanmerking kunnen komen voor een coronaprik. Voor de meeste kinderen is de prik niet noodzakelijk, maar wel beschikbaar. Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopname.
De coronapandemie heeft ook indirecte gevolgen gehad voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voor de pandemie al in kwetsbare omstandigheden verkeerden, zoals mentale problemen of armoede, meer last hebben gehad van de impact van de lockdowns en schoolsluitingen. Deze kinderen hebben vaker leerachterstanden en ervaren meer onzekerheid.
Wanneer een kind ziek is, kunnen ouders in aanmerking komen voor zorgverlof. Er zijn verschillende soorten zorgverlof, waaronder calamiteitenverlof voor acute situaties. De exacte verlofregelingen zijn afhankelijk van de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) van de werkgever. Het is belangrijk om de CAO te raadplegen om te weten welke rechten en plichten men heeft.
Als er geen recht is op verlof, kan men in sommige gevallen vakantiedagen opnemen om bij het zieke kind te zijn. Een goede communicatie met de werkgever kan helpen om tot een passende oplossing te komen, bijvoorbeeld door het schuiven van dagen of het gedeeltelijk thuiswerken.
De afgelopen tijd is er sprake van een griepgolf, wat leidt tot ziekteverzuim bij zowel kinderen als personeel in de kinderopvang en het onderwijs. Kinderopvangorganisaties, zoals Kober Kinderopvang, hebben geleerd van de coronapandemie en kunnen dankzij flexibele invalpools en de mogelijkheid om over te schakelen naar online lessen de continuïteit van de zorg proberen te waarborgen.
Naast de gezondheid van de kinderen, zijn er ook irritaties bij pedagogisch medewerkers. Het niet meenemen van reservekleding is een veelvoorkomend probleem. Het is belangrijk voor ouders om te beseffen dat kleine aanpassingen in de voorbereiding al veel kunnen helpen.
Voor ouders met kinderen jonger dan 3 jaar is er een keuze tussen het gebruik maken van het fiscaal voordeel voor kinderopvang of een verhoging van de belastingvrije som. De meest voordelige optie is afhankelijk van de persoonlijke situatie en de hoogte van de beroepsinkomsten.
In Leuven is de procedure voor het aanvragen van kinderopvang gewijzigd. Ouders kunnen nu meer dan 6 voorkeuren opgeven in hun aanvraag, waardoor de kans op een plaats in de gewenste opvang toeneemt.
De gezondheid van kinderen in de kinderopvang is een complex onderwerp dat aandacht vereist van alle betrokken partijen. Het is belangrijk om de richtlijnen van het RIVM en de GGD te volgen, en om open te communiceren met de pedagogisch medewerkers. Door samen te werken, kunnen we de verspreiding van ziekten beperken en de gezondheid en het welzijn van de kinderen waarborgen. De frequentie van ziekte bij jonge kinderen kan variëren, en een individuele beoordeling door een arts is essentieel bij zorgen over de groei en ontwikkeling van het kind. Zorgverlof en flexibele werkregelingen kunnen ouders helpen om de balans te vinden tussen werk en zorg voor hun zieke kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet