logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opleiding tot Opvoeder: Wat Je Erover Wilt Weten

In de jeugd- en gezondheidszorg is het belangrijk dat opvoeders goed opgeleid zijn om kinderen en jongeren op een professionele manier te begeleiden. Een opleiding tot opvoeder biedt de nodige kennis en vaardigheden om dit te kunnen. De opleidingen variëren per instelling, maar allemaal richten ze zich op het werken met kinderen, jongeren en hun ouders. De bronnen die beschikbaar zijn, geven inzicht in de inhoud van dergelijke opleidingen, de eisen en de mogelijke functies die je na afloop kunt bekleden.

Inhoud van de Opleiding

De opleiding tot opvoeder richt zich op het werken met kinderen en jongeren, zowel op het gebied van opvoeding als op het gebied van ondersteuning van ouders. Tijdens de opleiding leert men hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen, hoe je met hen omgaat en hoe je hen kunt begeleiden bij hun opvoedingsvragen. De opleiding legt ook uit hoe je met ouders en andere opvoeders kunt samenwerken om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

De inhoud van de opleiding is gericht op het leren omgaan met verschillende doelgroepen, van baby tot adolescent. In de eerste jaren van de opleiding wordt aandacht besteed aan ontwikkelingspsychologie, speeltheorie, leefwerelden en maatschappelijk-pedagogische thema’s. Je leert hoe je met kinderen en jongeren omgaat en hoe je hen kunt begeleiden bij hun ontwikkeling. Daarnaast leer je hoe je met ouders en andere opvoeders kunt samenwerken.

Praktijkervaring en Stage

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijkervaring. Vanaf het eerste jaar begin je met stage lopen, zodat je direct kennis maakt met de werkelijkheid. Je leert hoe je met kinderen en jongeren omgaat, hoe je met ouders en andere opvoeders kunt communiceren en hoe je hen kunt begeleiden. De praktijk ervaring helpt je om de theorie te verwerken en te leren omgaan met de realiteit van het werk.

Tijdens de opleiding wordt er ook aandacht besteed aan het opzetten en uitvoeren van groepsgerichte bijeenkomsten voor jeugdigen. Je leert hoe je verschillende doelgroepen kunt benaderen en je maakt kennis met verschillende thematieken. Je werkt hierbij met de cyclus van methodisch handelen. De opdracht wordt in de praktijk uitgevoerd, zodat je direct kunt leren hoe je met je kennis en vaardigheden om kunt gaan in de werkelijkheid.

Toelatingseisen en Einddiploma

Voor het aanvangen van de opleiding tot opvoeder zijn bepaalde toelatingseisen van toepassing. Voor de opleiding Pedagogiek bijvoorbeeld is een HAVO- of VWO-diploma vereist. Het profiel Cultuur en Maatschappij sluit het beste aan. Ook met een MBO-4-diploma kun je instromen. De beste aansluiting heb je met een MBO-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), MBO Onderwijsassistent of een nauw verwante opleiding.

Na afronden van de opleiding ontvang je een bachelor of arts (BA). Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids. De opleiding is gericht op het leren omgaan met verschillende doelgroepen, van baby tot adolescent. Je leert hoe je met kinderen en jongeren omgaat en hoe je hen kunt begeleiden bij hun ontwikkeling. Daarnaast leer je hoe je met ouders en andere opvoeders kunt samenwerken.

Functies en Werkgelegenheid

Na afronden van de opleiding tot opvoeder zijn er verschillende functies beschikbaar. Je kunt werken als pedagoog in het ziekenhuis, of in de gehandicaptenzorg. Ook kun je werken als groepsopvoeder binnen de jeugd- en kinderpsychiatrie. Daarnaast kun je werken als opvoeder in een kinderopvang of als pedagogisch medewerker in een jeugdinstelling.

De opleiding biedt je de kans om te werken met kinderen, jongeren en hun ouders. Je leert hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden bij hun ontwikkeling en hoe je hen kunt ondersteunen bij hun opvoedingsvragen. Daarnaast leer je hoe je met ouders en andere opvoeders kunt samenwerken om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Samenwerking en Interprofessioneel Werken

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het interprofessioneel werken. Je leert hoe je met verschillende professionals kunt samenwerken rond kinderen, jongeren en hun gezin/netwerk. Je leert hoe je met ouders en andere opvoeders kunt communiceren en hoe je hen kunt begeleiden bij hun opvoedingsvragen. Daarnaast leer je hoe je met je kennis en vaardigheden om kunt gaan in de werkelijkheid.

De opleiding richt zich op het werken met kinderen, jongeren en hun ouders. Je leert hoe je met kinderen en jongeren omgaat en hoe je hen kunt begeleiden bij hun ontwikkeling. Daarnaast leer je hoe je met ouders en andere opvoeders kunt samenwerken om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. De opleiding legt ook uit hoe je met kinderen en jongeren omgaat en hoe je hen kunt begeleiden bij hun opvoedingsvragen.

Opleidingen en Certificaten

Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar voor mensen die willen werken als opvoeder. De opleiding Pedagogiek bijvoorbeeld is gericht op het werken met kinderen, jongeren en hun ouders. Daarnaast zijn er ook post-hbo-opleidingen beschikbaar, zoals de opleiding Jeugd- en Gezinsprofessional. Deze opleiding richt zich op het werken met kinderen, jongeren en hun ouders en geeft je de kans om je te verdiepen in thema’s die voor jouw toekomstige of huidige werk betekenisvol zijn.

De opleiding Jeugd- en Gezinsprofessional bestaat uit drie modules van elk 15 studiepunten, die ook los te volgen zijn. Binnen de gehele opleiding verdiep je je integraal in drie centrale facetten van de jeugd- en gezinsprofessional: opvoeding & ontwikkeling, interprofessioneel samenwerken & samenwerken met kinderen, jongeren en gezinnen, en werken aan jouw eigen ontwikkeling & normatief-ethische professionalisering als jeugd- en gezinsprofessional.

Bronnen

  1. Hogeschool Utrecht - Pedagogiek
  2. De Haagse Hogeschool - Pedagogiek
  3. Inholland - Ouderbegeleiding
  4. Randstad - Persoonlijk begeleider
  5. Kinderopvang-werkt - Professioneel Opvoeden
  6. ROC - Pedagogiek
  7. Hogeschool Utrecht - Jeugd- en Gezinsprofessional
  8. Vo-vse-tjazhkie.lordfilmo.pro
  9. Inholland - Pedagogiek

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven