Als opvoeden niet vanzelf gaat: een handleiding voor professionele opvoeders
juli 4, 2025
De oogtest is een belangrijk onderdeel van de gezondheidscontrole bij kinderen. Het helpt om te controleren of het kind goed kan zien en eventuele oogafwijkingen vroeg op te sporen. In Nederland wordt de oogtest standaard afgesproken op leeftijden van 3,5 tot 4 jaar en opnieuw tussen 4,5 en 5,5 jaar. Dit artikel legt uit wat er tijdens een oogtest gebeurt, waarom het belangrijk is en wat ouders kunnen doen als het kind moeite heeft met het uitvoeren van de test.
Een oogtest is een onderzoek dat wordt gedaan om te bepalen of een kind goed kan zien. Het wordt vaak uitgevoerd door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) of door een oogarts. Tijdens de test worden er afbeeldingen of symbolen getoond waarop het kind moet reageren. De test helpt om te bepalen of het kind een bril nodig heeft of of er sprake is van een oogafwijking.
De oogtest wordt op twee tijdstippen uitgevoerd: voor het eerst tussen 3,5 en 4 jaar en opnieuw tussen 4,5 en 5,5 jaar. Dit is belangrijk, omdat kinderen hun zicht pas naarmate ze ouder worden beter kunnen ontwikkelen. Door de test op tijd uit te voeren, kan worden voorkomen dat het kind in de toekomst last krijgt van visuele problemen.
Tijdens de oogtest zit het kind op de knieën van de ouder of op een stoel. Er wordt een kaart gebruikt met E-vormen of symbolen, afhankelijk van de leeftijd van het kind. De test wordt meestal uitgevoerd met een bril, die aan één kant gesloten is, zodat het kind maar met één oog kan kijken. De JGZ-medewerker wijst dan een symbool aan op de kaart aan de muur en het kind moet hetzelfde symbool aanwijzen op de voorbeeldkaart die het in handen krijgt.
Voor jongere kinderen wordt vaak de LEA-symbolenkaart gebruikt. Deze bevat eenvoudige afbeeldingen die het kind herkent. Als het kind moeite heeft met de E-haken, kan de LEA-symbolenkaart worden gebruikt om de test te vereenveligen.
Als het kind de test niet goed kan uitvoeren, kan de oogtest opnieuw worden gedaan. Het is belangrijk dat ouders begrip hebben voor het feit dat een kind soms niet direct in staat is om de test goed te laten lopen. Het kan ook zijn dat het kind een uitgebreid oogonderzoek nodig heeft bij een orthoptist of oogarts.
Er zijn verschillende tekens die kunnen wijzen op visuele problemen bij kinderen. Als een kind ouder is dan 6 maanden, is het belangrijk om op te letten of het kind: - met de ogen knippert of knijpt als het op afstand kijkt; - dingen altijd heel dichtbij houdt om ernaar te kijken; - veel met de ogen knippert en knijpt om dingen te kunnen zien; - niet lang achter elkaar met kleine voorwerpen kan spelen; - vanaf ongeveer 3 jaar plaatjes in een prentenboek niet kan zien; - veel struikelt, terwijl het kind niet onvoorzichtig is of een afwijkende motorische ontwikkeling heeft; - dicht bij de tv of de spelcomputer gaat zitten, omdat het kind het anders niet kan zien; - af en toe of steeds scheel kijkt.
Als ouders een van deze tekens opmerken, is het verstandig om een afspraak te maken bij de Jeugdgezondheidszorg of met de huisarts. Het is belangrijk om vroeg actie te ondernemen, zodat eventuele problemen kunnen worden opgelost.
Als blijkt dat een kind mogelijk problemen heeft met het zien, kan een uitgebreid oogonderzoek worden gedaan bij een orthoptist of oogarts. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de oogstand, de gezichtsscherpte en de samenwerking tussen de ogen. De oogarts kijkt of er afwijkingen in het oog zijn. Het kan zijn dat het kind een druppel in de ogen krijgt om de pupil te verwijden. Hierdoor ziet het kind een paar uur wat waziger.
Soms is verder onderzoek nodig. Het kan ook zijn dat het kind een bril of contactlenzen krijgt voorgeschreven. De orthoptist of de oogarts vertelt de ouders wanneer er weer controle nodig is.
Een oogtest is belangrijk omdat het helpt om visuele problemen vroeg op te sporen. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van het kind. Als een kind slecht ziet, kan dat leiden tot problemen met het leren, het spelen en het omgaan met andere kinderen. Door de oogtest op tijd uit te voeren, kan worden voorkomen dat het kind in de toekomst last krijgt van visuele problemen.
Daarnaast helpt een oogtest om te bepalen of het kind een bril nodig heeft. Een bril kan helpen om het zicht van het kind te verbeteren en zo te voorkomen dat het kind last krijgt van hoofdpijn of vermoeidheid.
Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorbereiden van de oogtest. Het is belangrijk om samen met het kind te oefenen en het te laten weten wat er gebeurt. Een filmpje over de oogtest kan helpen om het kind voor te bereiden. Als het kind moeite heeft met de test, is het belangrijk om geduldig te zijn en het opnieuw te proberen.
Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Ze kunnen helpen om de situatie in te schatten en eventueel een verwijzing geven naar een orthoptist of oogarts.
De oogtest is een belangrijk onderdeel van de gezondheidscontrole bij kinderen. Het helpt om te bepalen of het kind goed kan zien en eventuele oogafwijkingen vroeg op te sporen. De test wordt op twee tijdstippen uitgevoerd: voor het eerst tussen 3,5 en 4 jaar en opnieuw tussen 4,5 en 5,5 jaar. Tijdens de test wordt er gekeken naar de gezichtsscherpte en de samenwerking tussen de ogen. Als het kind problemen heeft met het zien, kan een uitgebreid oogonderzoek worden gedaan bij een orthoptist of oogarts.
Het is belangrijk dat ouders begrip hebben voor het feit dat een kind soms niet direct in staat is om de test goed te laten lopen. Het is ook belangrijk om op te letten naar tekens die kunnen wijzen op visuele problemen. Door vroeg actie te ondernemen, kan worden voorkomen dat het kind in de toekomst last krijgt van visuele problemen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet