logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Verdrinkingsgevallen in de Kinderopvang: Een Analyse van Recente Incidenten en Juridische Vervolging

De afgelopen periode zijn er zorgwekkende incidenten gemeld waarbij jonge kinderen zijn verdronken in de omgeving van kinderopvanglocaties of tijdens activiteiten georganiseerd door de kinderopvang. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot intensief onderzoek en in sommige gevallen tot juridische vervolging van de betrokken kinderopvanginstellingen. Dit artikel biedt een overzicht van de gemelde incidenten, de juridische consequenties en de overwegingen die hierbij een rol spelen, gebaseerd op beschikbare informatie.

Recente Incidenten

Meerdere incidenten met fatale afloop zijn de afgelopen tijd gemeld. In Huizen werd een 2-jarig jongetje aangetroffen in een sloot nabij een kinderdagverblijf. Ondanks reanimatiepogingen kon hij niet meer worden gered (Bronnen 1, 4, 8, 9, 10, 12, 14, 15). Een vergelijkbaar tragisch incident vond plaats in Nederland, waar een 2-jarig meisje uit Oostende verdronk in een sloot tijdens een bezoek aan familie (Bron 5). Ook in Zandvoorde verdronk een peuter van bijna twee jaar in een zwembadje in de tuin (Bron 7). Verder zijn er meldingen van verdrinkingen tijdens schooluitstapjes, zoals het geval van een 7-jarige jongen die verdronk in recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten (Bron 3) en een 8-jarige jongen op de Maasvlakte (Bronnen 6, 11).

Juridische Vervolging en Verantwoordelijkheid

In de zaak in Huizen heeft het Openbaar Ministerlijk (OM) besloten de stichting achter het kinderdagverblijf te vervolgen voor dood door schuld (Bronnen 1, 4, 8, 9, 10, 12, 14, 15). Het OM stelt dat de kinderopvang onvoldoende rekening heeft gehouden met het risico op verdrinking, aangezien de sloot toegankelijk was voor de kinderen via de buitenruimte. Daarnaast wordt het OM kritisch over het feit dat er onvoldoende is gereageerd op verzoeken van pedagogisch medewerkers voor meer hulp op de groep (Bronnen 1, 4, 15). De directeur van de stichting wordt als wettelijk vertegenwoordiger vervolgd, maar niet individueel (Bronnen 12, 14).

De pedagogisch medewerkers en de teamleider die op het moment van de verdrinking aanwezig waren, worden niet vervolgd. Het OM concludeerde dat er onvoldoende bewijs was voor aanmerkelijke onvoorzichtigheid of nalatigheid (Bronnen 1, 4, 8, 15). De onderbezetting op de groep werd hierbij meegenomen in de overweging (Bronnen 1, 8).

Risicofactoren en Veiligheidsmaatregelen

De incidenten werpen vragen op over de veiligheid van kinderen in de omgeving van kinderopvanglocaties en tijdens georganiseerde activiteiten. Een belangrijke risicofactor is de nabijheid van water, zoals sloten, zwembaden en vijvers (Bronnen 1, 4, 5, 7, 8, 10, 14, 15). Het is essentieel dat kinderopvanginstellingen adequaat beleid implementeren om het risico op verdrinking te beperken. Dit omvat het afzetten van gevaarlijke zones met hekken, het toezicht op kinderen in de buurt van water en het zorgen voor voldoende personeel om adequaat toezicht te kunnen houden (Bronnen 1, 4, 15).

Een expert op het gebied van schoolzwemmen benadrukt het belang van het inschatten van de zelfredzaamheid van kinderen in open water, aangezien dit verschilt van zwembadveiligheid (Bron 13). Kinderen kunnen afstanden in open water verkeerd inschatten en sneller moe worden, waardoor ze niet meer terug kunnen zwemmen. Begeleiders moeten hier alert op zijn.

Onderbezetting en Werkdruk

In de zaak in Huizen speelde de onderbezetting op de groep een rol bij de beslissing om de pedagogisch medewerkers niet te vervolgen (Bronnen 1, 8, 15). Dit wijst op de impact van werkdruk en personeelstekorten in de kinderopvang op de veiligheid van kinderen. Het is van belang dat kinderopvanginstellingen voldoende personeel inzetten om een veilige en stimulerende omgeving te creëren.

Preventie en Toezicht

Om toekomstige incidenten te voorkomen, is het noodzakelijk dat kinderopvanginstellingen proactief werken aan de veiligheid van kinderen. Dit omvat het uitvoeren van risicoanalyses, het implementeren van veiligheidsbeleid en het regelmatig trainen van personeel op het gebied van waterveiligheid en reanimatie. Daarnaast is het belangrijk dat ouders betrokken worden bij de veiligheid van hun kinderen en op de hoogte zijn van de maatregelen die de kinderopvang neemt.

Conclusie

De recente incidenten met verdrinkingen in de omgeving van kinderopvanglocaties zijn tragisch en zorgwekkend. De juridische vervolging van de stichting in Huizen benadrukt het belang van adequaat veiligheidsbeleid en toezicht. Risicofactoren zoals de nabijheid van water en onderbezetting spelen een rol bij deze incidenten. Het is essentieel dat kinderopvanginstellingen proactief werken aan de veiligheid van kinderen, voldoende personeel inzetten en ouders betrekken bij de preventie van verdrinkingen. De veiligheid en het welzijn van kinderen moeten altijd voorop staan.

Bronnen

  1. Kinderopvang vervolgd om verdrinking peuter
  2. Je neemt nietsvermoedend de telefoon op en hoort dat je kind is verdronken
  3. Kind van 7 verdronken tijdens schooluitstap
  4. Kinderopvang wordt vervolgd voor verdrinking van jongetje
  5. Peuter (2) uit Oostende overleden in Nederland
  6. Lichaam vermist jongetje (8) gevonden op Maasvlakte
  7. Peuter verdrinkt in zwembadje in de tuin
  8. Kinderdagverblijf Huizen vervolgd om verdrinking 2-jarig jongetje
  9. OM vervolgt kinderdagverblijf Huizen om verdrinking 2-jarig jongetje
  10. Kinderdagverblijf Huizen vervolgd om verdrinking 2-jarig jongetje
  11. Redder jongetje Maasvlakte zag broertje (8) niet meer bovenkomen
  12. Kinderdagverblijf in Huizen vervolgd na verdrinking en overlijden peuter
  13. Expert: "Belangrijk dat leerkrachten zelfredzaamheid kindjes inschatten"
  14. OM vervolgt kinderopvang voor dood peuter in Huizen
  15. Kinderdagverblijf Huizen vervolgd vanwege verdrinking 2-jarige peuter

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven