Het belang van persoonlijke groei en mentale kracht in de opvoeding van kinderen
juli 5, 2025
In de huidige maatschappelijke context is het opvoeden van kinderen een complexe taak die niet louter op de ouders of opvoeders is na te gaan. Opvoeden doen we samen, een initiatief dat gericht is op het versterken van de samenwerking tussen ouders, professionals en diverse organisaties. Dit artikel bevat een overzicht van de kernprincipes, werkwijzen en voordelen van dit initiatief, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.
Het idee dat opvoeden een gedeelde verantwoordelijkheid is, ligt ten grondslag aan het initiatief “Opvoeden doen we samen”. Dit initiatief stelt zich als doel om de samenwerking tussen ouders, opvoeders en andere betrokkenen te bevorderen, zodat kinderen op een gezonde en veilige manier kunnen opgroeien. De bronnen tonen aan dat dit initiatief niet alleen gericht is op het opvoeden van kinderen, maar ook op het opbouwen van een stevige pedagogische basis die helpt bij het omgaan met dagelijks voorkomen problemen. Het initiatief ondersteunt ook ouders bij het opvoeden door hen actief te betrekken bij besluitvorming en het delen van kennis.
Een van de kernpunten van “Opvoeden doen we samen” is de samenwerking tussen ouders, professionals en andere organisaties. Dit wordt duidelijk gemaakt in meerdere bronnen, waaronder de informatie van Korein, Skar en Kwink. Deze organisaties benadrukken dat het belangrijk is om samen te werken met ouders, zodat de behoeften van elk kind goed kunnen worden aangesproken.
In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat ouders een cruciale rol spelen in het opvoeden van hun kind. Het initiatief ziet de betrokkenheid van ouders op meerdere niveaus. Zo wordt er in de bronnen verwezen naar individuele besprekingen met ouders, waarbij wordt gekeken naar hoe het met het kind gaat. Daarnaast is er ruimte voor medezeggenschap van ouders. Dit wordt ondersteund door lokale en centrale oudercommissies, zoals die van Korein, Skar en Kwink. Deze commissies stellen de inbreng van ouders zeer op prijs.
De samenwerking met andere organisaties, zoals gemeenten, onderwijsons- en zorginstellingen, wordt eveneens benadruid. Dit is te vinden in bronnen zoals die van Korein, Skar en Kwink. Deze organisaties versterken elkaar door hun eigen expertise in te zetten. Zo werkt Korein samen met andere organisaties, waardoor de samenwerking wordt versterkt en de kinderen op een betere manier kunnen worden ondersteund.
Een ander belangrijk aspect van het initiatief “Opvoeden doen we samen” is Buurtgezinnen. Dit initiatief is gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Buurtgezinnen koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Dit helpt kinderen extra liefde en aandacht te geven, terwijl ouders even ontlast worden.
Buurtgezinnen is sinds 2015 actief in meer dan 140 gemeenten en heeft al meer dan 7.000 matches gemaakt tussen gezinnen. Dit initiatief is gebaseerd op het idee dat gezinnen elkaar kunnen helpen en opvoedervaringen kunnen uitwisselen. Vraag- en steungezinnen maken afspraken met de coördinator van Buurtgezinnen, waarbij wordt gekeken naar welke steun nodig is. Dit kan bijvoorbeeld een wekelijkse speelafspraak zijn, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen.
De voordelen van Buurtgezinnen zijn duidelijk. Het biedt een vorm van steun die laagdrempelig en gelijkwaardig is. Kinderen krijgen extra liefde en aandacht, terwijl ouders even ontlast worden. Dit helpt om problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin.
Een ander belangrijk onderdeel van het initiatief “Opvoeden doen we samen” is de pedagogische basis. Dit concept wordt in de bronnen als “een stevige pedagogische basis” omschreven. Deze basis stimuleert de ontwikkeling van kinderen en ondersteunt ouders bij het opvoeden. De pedagogische basis bestaat uit alle contacten, sociale relaties en leefomgevingen die bijdragen aan het opgroeien van kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld buren, vrienden, leerkrachten, medewerkers van de opvang en sporttrainers.
De pedagogische basis wordt ondersteund door samenwerking van alle betrokkenen. Niet alleen professionals, maar ook alle mensen om kinderen heen, spelen een rol. Dit wordt benadruid in de bronnen, waarin wordt aangegeven dat iedereen een rol heeft: als samenleving vormen we samen het fundament voor opgroeien. Dit is een belangrijk onderdeel van het initiatief “Opvoeden doen we samen”.
Een ander belangrijk onderdeel van het initiatief “Opvoeden doen we samen” is de opvoedondersteuning. Dit initiatief biedt ondersteuning op maat en naar behoeften bij vragen over opgroeien, de ontwikkeling en opvoeding van het kind. De opvoedondersteuning denkt graag mee vanuit de eigen deskundigheid van de ouder. Ieder gezin en probleem is uniek. Niemand weet beter dan jijzelf wat in jouw gezin het beste werkt.
De opvoedondersteuning biedt hulp bij moeilijke situaties, waarin ouders steun nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn als het kind problemen heeft met het opgroeien of de ontwikkeling. De opvoedondersteuning helpt bij het opstellen van een eigen plan, waarin wordt gekeken naar wat de volgende stap kan zijn en wie met je mee kan denken. Dit plan is natuurlijk belangrijk, maar het is ook belangrijk dat het plan naar wens werkt. Daarom zijn de opvoedondersteuners er als het plan vastloopt.
Een belangrijke organisatie binnen het initiatief “Opvoeden doen we samen” is KINDwijzer. Dit is een landelijk netwerk van kinderopvangorganisaties die staan voor hoge kwaliteit. De lidorganisaties van KINDwijzer zijn in hun eigen regio toonaangevend. Ze onderscheiden zich door pedagogisch handelen, een klantgericht aanbod, aandacht voor kwaliteit en een solide bedrijfsvoering. De lidorganisaties blijven zelfstandig, maar kiezen ervoor binnen KINDwijzer hun kennis en werkmethoden met elkaar te delen en verder te ontwikkelen.
De samenwerking binnen KINDwijzer is belangrijk voor het bevorderen van kwaliteit en professionaliteit in de kinderopvang. De lidorganisaties delen hun kennis en werkmethoden met elkaar, zodat ze elkaar kunnen versterken. Dit is een belangrijk onderdeel van het initiatief “Opvoeden doen we samen”.
“Opvoeden doen we samen” is een initiatief dat gericht is op het bevorderen van samenwerking tussen ouders, professionals en andere organisaties. Het initiatief benadruidt de betrokkenheid van ouders, de samenwerking met andere organisaties en de rol van de pedagogische basis. Buurtgezinnen is een belangrijk onderdeel van het initiatief, waarin gezinnen elkaar kunnen helpen en opvoedervaringen kunnen uitwisselen. De opvoedondersteuning biedt hulp bij moeilijke situaties, terwijl KINDwijzer een belangrijke rol speelt in het bevorderen van kwaliteit en professionaliteit in de kinderopvang. Samenwerking is het sleutelwoord van dit initiatief, en het helpt om kinderen op een gezonde en veilige manier te laten opgroeien.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet