logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding: Wat je moet weten

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is gericht op het opbouwen van kennis, vaardigheden en ervaringen die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te sporten. De opleiding leidt studenten ertoe om inzet te leggen op het lichamelijk welzijn van leerlingen, hen te stimuleren om actief te blijven en een gezonde levensstijl aan te hangen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding toegelicht, met aandacht voor de inhoud van de opleiding, mogelijke beroepspaden, en de vereisten voor toelating.

Opleidingsdoelstellingen

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is gericht op het ontwikkelen van professionele vaardigheden die nodig zijn om als docent in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, of zelfs in het mbo, les te geven in het vak lichamelijke opvoeding. Studenten leren hoe ze beweegactiviteiten kunnen opzetten, leerlingen kunnen begeleiden, en een veilig pedagogisch klimaat kunnen creëren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van didactische vaardigheden, het werken in teamverband, en het aanleren van leerlingen om met plezier te bewegen.

Opleidingsinhoud

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is gericht op zowel de theorie als de praktijk. In de eerste jaren van de studie leren studenten de basisprincipes van lichamelijke opvoeding, waaronder anatomie, fysiologie, psychologie, en pedagogiek. Daarnaast worden er vakken gegeven over de didactiek van het leren en het lesgeven, inclusief het opzetten van lessen, het begeleiden van leerlingen, en het evalueren van leerprestaties.

In het tweede en derde jaar wordt de focus gelegd op het verdiepen in het lesgeven in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Studenten leren hoe ze een les op kunnen zetten, hoe ze leerlingen kunnen motiveren, en hoe ze een veilig en stimulerend leeromgeving kunnen creëren. Tijdens de opleiding lopen studenten ook stage, waarbij ze kennis kunnen toepassen in de praktijk. In het vierde jaar wordt de opleiding afgesloten met een eindwerk en een eindassessment.

Toelatingseisen

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is toegankelijk voor studenten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Daarnaast is het belangrijk dat studenten een passie hebben voor sport en educatie. Het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) wordt als pluspunt beschouwd, en studenten moeten een toelatingstest afleggen. Daarnaast wordt er een medische keuring gedaan om te controleren of de studenten fysiek geschikt zijn om les te geven.

Beroepspaden na de opleiding

Na het afronden van de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding zijn er verschillende beroepspaden beschikbaar. De meest directe optie is het werken als docent lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, of het speciaal onderwijs. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om als sportdocent te werken in het mbo, of als buurtsportcoach te werken. Studenten kunnen ook kiezen voor verdere opleidingen, zoals een master in sportpedagogiek, sportwetenschappen, of onderwijskunde.

Praktijkervaring en stage

Een belangrijk onderdeel van de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is de praktijkervaring. Studenten lopen al vanaf het eerste jaar stage, waarbij ze kennis kunnen toepassen in de praktijk. Tijdens de opleiding lopen studenten stage in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, en zelfs in het speciaal onderwijs. Hierdoor leren studenten omgaan met verschillende leerlingen en kunnen ze ervaring opdoen in het werken met verschillende groepen.

Opleidingsduur en studiebelasting

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding duurt vier jaar. Tijdens de studie lopen studenten veelvuldig stage en werken ze aan projecten, onderzoeken en opdrachten. De studiebelasting is aanzienlijk, met een minimum van 18 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteedt de student ongeveer 22 uur per week aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Kosten en financiering

De kosten van de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding zijn afhankelijk van de instelling en de locatie. Het collegegeld voor het gesubsidieerde onderwijs wordt door het ministerie vastgesteld, en studenten moeten eerst het collegegeld betalen voordat ze mogen worden ingeschreven. Er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling, hoewel hier administratiekosten aan verbonden kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook studiefinancieringen beschikbaar voor studenten die hieraan voldoen.

Samenvatting

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is gericht op het opbouwen van kennis, vaardigheden en ervaringen die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te sporten. De opleiding leidt studenten ertoe om inzet te leggen op het lichamelijk welzijn van leerlingen, hen te stimuleren om actief te blijven en een gezonde levensstijl aan te hangen. De opleiding is gericht op zowel de theorie als de praktijk, en biedt studenten de kans om ervaring op te doen in het werken met verschillende groepen leerlingen. Na het afronden van de opleiding zijn er verschillende beroepspaden beschikbaar, waaronder het werken als docent lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, of het speciaal onderwijs, of het werken als sportdocent in het mbo.

Conclusie

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is een uitgebreide opleiding die gericht is op het ontwikkelen van professionele vaardigheden die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te sporten. De opleiding biedt studenten de kans om ervaring op te doen in het werken met verschillende groepen leerlingen, en leidt hen ertoe om inzet te leggen op het lichamelijk welzijn van leerlingen. Na het afronden van de opleiding zijn er verschillende beroepspaden beschikbaar, waaronder het werken als docent lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, of het speciaal onderwijs, of het werken als sportdocent in het mbo. De opleiding is daarom een uitstekende keuze voor wie een carrière wil maken in het onderwijs, met aandacht voor sport en gezondheid.

Bronnen

  1. Lerarenopleiding 1e graad Lichamelijke Opvoeding
  2. Windesheim - Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
  3. Studiekeuze123 - Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
  4. Fontys - Leraar Lichamelijke Opvoeding
  5. Windesheim - Deeltijd Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
  6. De Haagse Hogeschool - HALO
  7. HBOS - ALO
  8. HVA - Academie voor Lichamelijke Opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven