logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden in het oog: hoe gezinnen leren van elkaar

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat elk gezin op zijn manier benadrukt. In de hedendaagse maatschappij zijn er talloze opvoedstijlen en benaderingen, waarbij ouders vaak moeite hebben met het vinden van het juiste evenwicht tussen structuur, empathie en autonomie. In dit artikel bespreken we hoe gezinnen leren van elkaar door middel van programma’s als Hoe gaat dat bij jullie thuis? en De Opvoeders, en welke rol opvoeders, deskundigen en het publiek spelen bij het leren van elkaar.

Inleiding

In het huidige Nederland zijn opvoedingsprogramma’s een belangrijk onderdeel van de openbare omroep, met name bij de EO. Deze programma’s bieden een unieke kans voor ouders om te leren van elkaar, te leren omgaan met uitdagingen en te delen wat goed gaat. De focus ligt op het stimuleren van gesprekken over opvoeden, waarin gezinnen hun opvoedmethodes tonen en van elkaar leren. Door dit proces worden zowel praktische tips als psychologische inzichten opgeleverd, wat helpt bij het opbouwen van betere opvoedstrategieën.

Opvoeding als een proces van leren

Volgens ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is opvoeden een proces van achttien jaar lang intelligent vooruitstruikelen. Dit proces is niet eenduidig, maar bevat veel verschillende stadia en uitdagingen. In het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? komen twee gezinnen met verschillende opvoedstijlen centraal. Ze komen een dag bij elkaar over de vloer, waarbij ze onderlinge ervaringen delen, feedback geven en tips uitwisselen. Dit proces leidt tot een beter begrip van hoe verschillende opvoedstijlen werken en hoe ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van kinderen.

Deze opvoedstijlen kunnen variëren van strikte discipline tot zachte en empathische benaderingen. Elke ouder heeft zijn eigen manier van omgaan met kinderen, en door dit met andere gezinnen te delen, ontstaat er een ruimte voor leren en groeien.

Leren van andere gezinnen

Een van de belangrijkste aspecten van de programma’s is dat er een panel van vaste kijkers is dat elke dag meekijkt en commentaar geeft op de beelden van de gezinnen. Dit panel bestaat uit mensen uit alle windstreken en lagen van de samenleving, wat ervoor zorgt dat er een brede discussie ontstaat over opvoeding. De deelnemers aan het panel zijn onder andere bekende families zoals de Pos- en Geerts-families, die hun opvoedmethodes prijsgeven en zo een rol spelen in het stimuleren van gesprekken over opvoeding.

Door deze panelen wordt er gekeken naar hoe gezinnen met verschillende opvoedstijlen omgaan met dagelijks probleem. De kijkers geven hun ongezouten mening en delen hun ervaringen, wat leidt tot herkenning en sympathie. Dit proces helpt ouders om te leren van elkaar en hun eigen opvoedingsstijl te verfijnen.

De rol van deskundigen

In veel programma’s wordt de rol van deskundigen uitgebreid benadruid. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is hierbij een belangrijk figuur. In de online serie Opgevoed staat netjes bespreekt hij fragmenten uit het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? en geeft hij opvoedtips. Hij benadrukt dat het belangrijk is om te leren van elkaar, maar ook om te kijken naar wat goed gaat. Dit betekent dat ouders niet alleen moeten focussen op problemen, maar ook op de positieve aspecten van hun opvoeding.

Bijvoorbeeld, in het programma De Opvoeders geven vijf gezinnen hun opvoedmethode prijs. Kleine camera’s op diverse locaties in huis registreren hoe het er achter de voordeur aan toegaat. Wat zijn de dagelijkse routines en welke normen en waarden gelden hier? Door dit te tonen, wordt er een duidelijk beeld gegeven van hoe verschillende gezinnen omgaan met hun opvoedingsuitdagingen.

De betekenis van gesprekken

Een van de kernpunten van de programma’s is het stimuleren van echte gesprekken over opvoeden. Door te leren van elkaar en te delen wat goed gaat, ontstaat er een ruimte waarin ouders zich kunnen ontspannen en hun ervaringen kunnen delen. Dit helpt bij het opbouwen van betere opvoedstrategieën en het verminderen van de druk die veel ouders voelen bij het opvoeden van hun kinderen.

In het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? wordt er ook gekeken naar hoe dagelijks probleem vanuit verschillende opvoedstijlen wordt aangepakt. Deelname aan dit programma levert niet alleen praktische tips op, maar ook psychologische inzichten die helpen bij het begrijpen van gedrag en relatie. Door dit proces wordt er een beter begrip gegeven van hoe kinderen denken en reageren op verschillende opvoedstijlen.

De uitdagingen van opvoeden

In de praktijk blijkt opvoeden vaak een complexe puzzel te zijn, waarin iedereen weleens flink de mist in gaat. Dit geldt zowel voor ouders als voor opvoeders. In het programma De Opvoeders wordt de rol van opvoeders benadruid, en wordt er gekeken naar hoe gezinnen met verschillende opvoedstijlen omgaan met hun uitdagingen. Door deze programma’s ontstaat er een ruimte waarin ouders kunnen leren van elkaar en hun eigen opvoedingsstijl kunnen aanpassen.

Bijvoorbeeld, in het programma Een huis vol wordt er gekeken naar hoe gezinnen met veel kinderen omgaan met kleine en grote uitdagingen in het leven. Wat bindt hen en hoe zorgen ze voor elkaar? Door dit te tonen, ontstaat er een duidelijk beeld van hoe gezinnen met veel kinderen omgaan met hun opvoedingsuitdagingen.

De rol van de samenleving

De programma’s zoals Hoe gaat dat bij jullie thuis? en De Opvoeders spelen een belangrijke rol in de samenleving. Ze stimuleren gesprekken over opvoeding en helpen ouders om te leren van elkaar. Door dit proces ontstaat er een bredere discussie over opvoeding, waarin zowel praktische tips als psychologische inzichten worden gegeven.

In het programma Een valse start wordt er gekeken naar hoe kinderen worden opgevoed in verschillende gezinnen. Door dit te tonen, ontstaat er een duidelijk beeld van hoe verschillende gezinnen omgaan met hun opvoedingsuitdagingen. Dit helpt ouders om te leren van elkaar en hun eigen opvoedingsstijl te verfijnen.

Conclusie

De programma’s zoals Hoe gaat dat bij jullie thuis? en De Opvoeders zijn van groot belang voor ouders, opvoeders en het publiek. Ze stimuleren gesprekken over opvoeding, helpen ouders om te leren van elkaar en geven praktische tips en psychologische inzichten. Door deze programma’s ontstaat er een ruimte waarin ouders kunnen leren van elkaar en hun eigen opvoedingsstijl kunnen aanpassen. Dit helpt bij het opbouwen van betere opvoedstrategieën en het verminderen van de druk die veel ouders voelen bij het opvoeden van hun kinderen.

Bronnen

  1. Hoe gaat dat bij jullie thuis? - EO
  2. Opvoeden: de rol van de EO
  3. Opgevoed staat netjes - NPO Start
  4. De Opvoeders - EO
  5. Hoe gaat dat bij jullie thuis? - NPO 1
  6. Opvoedingsprogramma’s bij de EO
  7. Opvoedingsprogramma’s - NPO Start
  8. Opvoeding en gezinsuitbreiding - Een huis vol
  9. Opvoedingsprogramma’s en opvoeders
  10. Opvoeden anno 2025 - NPO 1
  11. Opvoedingsprogramma’s - NPO Start
  12. Opvoedingsprogramma’s - RTL4

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven