logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Invloed van de Molukse Opvoeding op de Kinderen in Nederland

De opvoeding van kinderen is een cruciale factor in hun ontwikkeling, zowel op persoonlijk als sociaal niveau. Bij de Molukse gemeenschap in Nederland speelt de opvoeding een belangrijke rol, aangezien deze sterk beïnvloed wordt door de tradities uit de oorspronkelijke cultuur. Deze opvoeding kent kenmerken die zich onderscheiden van de Nederlandse opvoedingsstijl, en heeft invloed op het gedrag, de schoolprestaties en de sociale ontwikkeling van de kinderen. In dit artikel worden de kenmerken van de Molukse opvoeding besproken, inclusief de invloed op de onderwijsprestaties en de maatschappelijke integratie van de jongere generaties.

Kenmerken van de Molukse Opvoeding

De opvoeding binnen de Molukse gemeenschap is vooral gericht op discipline, gehoorzaamheid en respect voor ouders. In de bronnen wordt verwezen naar een autoritaire, bestraffende aanpak van moeders, die de opvoedingsdoelen van discipline en gehoorzaamheid als belangrijkste prioriteit stellen. Dit is een voortzetting van een opvoedingstraditie die ook al op de Antillen gold. Hoewel de moeders de zelfstandigheid van kinderen niet als belangrijk beschouwen, wordt bij meisjes het belang van een goede opleiding benadrukt, zodat ze zich later zelf kunnen redden, los van de man. Bij jongens wordt het belang van losbandigheid en vrijheid benadrukt.

Bij de opvoeding van jongens wordt meer aandacht besteed aan het leren van sociale vaardigheden, zoals het omgaan met anderen en het opbouwen van een eigen persoonlijkheid. De kinderen leren om te mijden wat verboden en onzuiver is, en het accent ligt op het respect voor anderen, in plaats van op het morele bewustzijn. Daarnaast wordt de opvoeding van jongens in een militaire traditie gegeven, met een sterke nadruk op loyaliteit en gehoorzaamheid. Dit betekent dat jongens minder vragen stellen over hun omgeving, en dat ze zich eerder aanpassen aan de normen en waarden van hun familie.

Bij meisjes wordt het gedrag bepaald door de verwachtingen van de samenleving. Ze worden voorbereid op hun toekomstige rol als echtgenote en moeder, waarbij het belang van een goede opleiding benadrukt wordt. De opvoeding richt zich op het leren van sociaal gedrag, respect voor ouders en het aanleren van de traditionele waarden van de cultuur.

Invloed op de Onderwijsprestaties

De opvoeding heeft een directe invloed op de onderwijsprestaties van de Molukse kinderen in Nederland. Volgens de bronnen is het verschil in onderwijspositie tussen Molukse en Nederlandse leerlingen blijvend. De achterstand van Molukse leerlingen ten opzichte van Nederlandse leerlingen wordt ook nu nog waargenomen, met name op het gebied van voortijdig schoolverlaten. Het aandeel voortijdig schoolverlaters uit het mbo onder mannen jonger dan 23 jaar is nog steeds een stuk hoger dan onder vrouwen. Dit verschil wordt zowel onder Molukkers als onder personen met een Nederlandse achtergrond waargenomen.

De gegevens tonen aan dat de kleinkinderen van Molukse migranten het niet beter, maar juist iets slechter doen dan de groep Molukkers als geheel. Het aandeel hoogopgeleiden onder de kinderen van Molukse migranten van 25 tot 45 jaar bedraagt in 2017 32 procent, terwijl het aandeel hoogopgeleiden onder leeftijdsgenoten van de kleinkinderen van Molukse migranten 28 procent is. Voor zowel kinderen als kleinkinderen van Molukse migranten geldt dat zij veel minder vaak hoogopgeleid zijn dan personen met een Nederlandse achtergrond.

De opvoeding speelt een rol in het lage onderwijsniveau van de moeder en de ongunstige gezinsomstandigheden van Molukse leerlingen. Dit leidt ertoe dat het aandeel leerlingen op havo- of vwo-niveau onder Molukse leerlingen lager is dan onder leerlingen met een Nederlandse achtergrond. De decompositieanalyse toont aan dat 55 procent van het verschil in aandeel havo/vwo-leerlingen kan worden verklaard door verschillen in achtergrondkenmerken tussen personen van Molukse en Nederlandse komaf.

Sociale Integratie en Identiteitsvraagstukken

De sociale integratie van de Molukse kinderen in Nederland is een complexe zaak. De opvoeding in de Molukse gemeenschap zorgt ervoor dat de kinderen sterke banden met hun familie en gemeenschap hebben. De cultuur is daarbij van invloed op hun gedrag en waarden. In de bronnen wordt verwezen naar de sterke band met familie en de rol van de ouders in de opvoeding. De opvoeding is Spartaans, hard en in een militaire traditie, maar er is respect voor de ouders.

De kinderen leren om te mijden wat verboden is, en het accent ligt op het respect voor anderen. De opvoeding zorgt ervoor dat de kinderen zich aanpassen aan de normen en waarden van hun familie. Dit leidt echter ook tot problemen bij de integratie in de Nederlandse samenleving. De kinderen zijn vaak beperkt in hun sociale omvang, en ze hebben last van de beperkte mogelijkheden om zich te integreren in de bredere samenleving.

De identiteitsvraagstukken zijn belangrijk voor de jongere generaties. De kinderen voelen zich vaak niet volledig thuis in de Nederlandse samenleving, maar ook niet in de oorspronkelijke cultuur. Dit leidt tot een zoektocht naar een eigen identiteit, waarbij sommige kinderen zich aan sluiting aan andere groepen, zoals Amerikaanse indianen of Maori’s. De hulpverlening kan hierbij helpen indien deze zoektocht tot psychische problemen leidt.

Opleiding en Werkgelegenheid

De opvoeding heeft ook invloed op de toekomstige kansen van de Molukse kinderen in de arbeidsmarkt. De onderwijsprestaties zijn bepalend voor de toekomstige werkgelegenheid. De gegevens laten zien dat de kinderen van Molukse migranten minder vaak een hoog onderwijsniveau bereiken dan hun leeftijdsgenoten met een Nederlandse achtergrond. Dit betekent dat de kans op een betere baan lager is.

De opvoeding speelt een rol in het lage onderwijsniveau van de moeder en de ongunstige gezinsomstandigheden van Molukse leerlingen. Dit leidt ertoe dat het aandeel leerlingen op havo- of vwo-niveau onder Molukse leerlingen lager is dan onder leerlingen met een Nederlandse achtergrond. De decompositieanalyse toont aan dat 55 procent van het verschil in aandeel havo/vwo-leerlingen kan worden verklaard door verschillen in achtergrondkenmerken tussen personen van Molukse en Nederlandse komaf.

Conclusie

De opvoeding van de Molukse kinderen in Nederland speelt een cruciale rol in hun ontwikkeling, zowel op persoonlijk als sociaal niveau. De opvoeding is gericht op discipline, gehoorzaamheid en respect voor ouders, en heeft invloed op het gedrag, de schoolprestaties en de maatschappelijke ontwikkeling van de kinderen. De onderwijsprestaties van de Molukse kinderen zijn in vergelijking met die van Nederlandse kinderen lager, en de sociale integratie is complex. De opvoeding speelt een rol in het lage onderwijsniveau van de moeder en de ongunstige gezinsomstandigheden van Molukse leerlingen. De kansen op een betere baan zijn lager dan bij kinderen met een Nederlandse achtergrond. De opvoeding heeft dus een belangrijke invloed op de toekomst van de Molukse kinderen in Nederland.

Bronnen

  1. https://www.scholieren.com/verslag/werkstuk-anw-culturen
  2. https://longreads.cbs.nl/molukkers-in-nederland/onderwijs/
  3. https://dwarslopers.nl/2018/02/waarom-mijn-moeder-zweeg/
  4. https://hardhoofd.com/naar-buiten-toe-zijn-we-allemaal-familie-zo-gaat-dat-in-de-molukse-gemeenschap/
  5. https://psychotraumanet.org/nl/interviewproject-met-molukkers-een-beeld-van-oudere-molukkers-en-hun-kinderen
  6. https://moluksevoetstappen.nl/
  7. https://paduaan.nl/380/een-geratiedingetje-naomi-en-hildegard/
  8. https://npo.nl/npo3/brandpuntplus/nederlandse-molukkers

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven