Anti-Autoritaire Opvoeding: Een Historisch Overzicht en Kritische Analyse
juli 4, 2025
In de huidige maatschappelijke context zijn er veel jongeren die lastig te beheren zijn en last hebben van gedragsproblemen. Deze jongeren kunnen problemen hebben met het aanvaarden van regels, het omgaan met hun emoties of het opbouwen van sociale relaties. Het is belangrijk om te weten dat dit niet altijd een teken is van een ernstig probleem, maar dat het wel vroeg ingegrepen moet worden om verdere problemen te voorkomen. In dit artikel worden de oorzaken, kenmerken en mogelijke oplossingen voor moeilijk opvoedbare jongeren besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie.
Alle jongeren zijn wel eens lastig, maar soms zijn de problemen zo ernstig en duren ze zo lang dat een kind erdoor in de problemen komt. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het vaak uit de klas gestuurd worden, het geschorst worden van school of het moeilijk hebben met het opbouwen van vriendschappen. Ouders kunnen het gevoel krijgen dat ze hun kind niet meer goed kunnen helpen. Dit wordt dan beschouwd als ernstige gedragsproblemen.
Er zijn verschillende kenmerken van gedragsproblemen bij jongeren. Deze omvatten:
Deze kenmerken kunnen zich afzonderlijk of in combinatie voordoen en kunnen leiden tot verschillende problemen in het dagelijks leven van de jongere.
Er zijn meerdere factoren die bijdrragen aan het ontstaan van gedragsproblemen bij jongeren. Deze kunnen zowel persoonlijk als omgevingsgerelateerd zijn. Voorbeelden zijn:
Deze factoren kunnen op verschillende manieren met elkaar in wisselwerking treden, waardoor het gedrag van de jongere steeds complexer wordt. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in het eigen verhaal van de jongere om de oorzaken van het gedrag te kunnen begrijpen.
Bij ernstige gedragsproblemen is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder:
Daarnaast zijn er ook andere behandelingen beschikbaar, zoals de behandeling van de Viersprong voor jongeren met gedragsproblemen. Deze behandelingen richten zich op het aanleren en zich eigen maken van de juiste vaardigheden bij de ouder(s)/opvoeder(s), waardoor het probleemgedrag bij de jongere vermindert.
Bij een uithuisplaatsing is een goede samenwerking met de ouders noodzakelijk. Het is belangrijk dat ouders geïnformeerd zijn over de situatie van hun kind en dat er een open communicatie is tussen de ouders en de hulpverleners. Dit helpt om de situatie van het kind te verbeteren en te voorkomen dat het kind zich onveilig voelt.
Daarnaast is het belangrijk dat ouders zelf ook hulp kunnen krijgen bij het omgaan met hun kind. Er zijn verschillende hulpverleners beschikbaar, waaronder de Kindertelefoon, de Alles oké supportlijn en de MIND Hulplijn. Deze hulpverleners kunnen helpen bij het oplossen van problemen en het aanbieden van advies.
Als jongerencoach zijn er allerlei manieren waarop je probleemjeugd kunt begeleiden. Zo kun je door te luisteren en te praten jeugd helpen hun gedachten te ordenen en zicht op knelpunten te krijgen. Vervolgens kun je activiteiten ontplooien en trainingen aanbieden. Bijvoorbeeld omgaan met je agressie of de weerbaarheid verhogen. Of samen hulp zoeken bij verslavings- of geldproblemen. Ook ritme en structuur aanbrengen in de dag, de schoolopleiding hervatten, hoe passend werk vinden, sociale contacten opbouwen et cetera. Allemaal zaken waar je als jongerencoach probleemjeugd bij kunt helpen.
Een opleiding tot jongerencoach kan helpen om jongeren met gedragsproblemen op koers te houden. Je leert zowel hoe je preventief als curatief advies geeft. Dat kun je als zelfstandige coach doen, maar ook toepassen in je huidige werk.
Bij de behandeling van jongeren met gedrachtsproblemen is het belangrijk om samen te werken met de omgeving van de jongere. Dit omvat de school, sportclub en vrienden. Door de context van de jongere te versterken, kan het gedrag van de jongere verbeteren. Dit gebeurt door de interacties in het gezin en de omgeving van de jongere te beïnvloeden.
Moeilijk opvoedbare jongeren kunnen lastig te beheren zijn, maar er zijn wel oplossingen beschikbaar. Het is belangrijk om vroeg ingreep te plegen en professionele hulp in te schakelen. Daarnaast is samenwerking met ouders en de omgeving van de jongere essentieel. Door de juiste behandelingen en hulpverlening te kiezen, kan het gedrag van de jongere worden verbeterd en kan hij of zij weer op koers komen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken van het gedrag van de jongere en de juiste oplossingen te kiezen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet