logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsonderwijs in het Magazine van de KVLO

Lichamelijke opvoeding en bewegingsonderwijs vormen een centraal onderdeel van het onderwi8js aan jonge kinderen. In het magazine van de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO), wordt het thema regelmatig opgepakt, met aandacht voor praktische toepassingen, didactische strategieën en de rol van beweging in het leerproces. Het magazine biedt een overzicht van de ontwikkelingen in dit vakgebied, met artikelen die gericht zijn op zowel leraars als onderwijsonschepers. In dit artikel worden de kernpunten van het magazine besproken, met name de focus op bewegingsonderwijs, inclusie, en de rol van lichamelijke opvoeding in de schoolpraktijk.

Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsonderwijs

De lichamelijke opvoeding is een van de oudste vakken in het onderwijs, met een rijke geschiedenis. In het magazine van de KVLO wordt duidelijk gemaakt dat bewegingsonderwijs, buitenspelen en beweegactiviteiten in en rondom de school natuurlijke en doelgerichte manieren zijn om aan burgerschapsdoelen te werken. Dit wordt benadrukt door Monique van Ark en Nick Keijser, die aangeven dat bewegingsonderwijs helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, bewustzijn van het lichaam en het leren omgaan met grenzen.

De lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het zorgt voor een evenwicht tussen fysieke en mentale ontwikkeling, en draagt bij aan het leren van vaardigheden zoals samenwerken, respect en verantwoordelijkheid. In het magazine worden praktische handvatten gegeven om deze vaardigheden in de les te integreren, met name in de vroege jeugd.

Inclusie en Bewegingsonderwijs

Inclusie is een van de belangrijkste thema’s in het magazine van de KVLO. In het artikel “Iedereen doet mee” wordt uitgebreid ingegaan op hoe bewegingsonderwijs inclusief kan zijn voor alle leerlingen, ook die met een beperking. Het artikel benadrukt de kracht van sporten voor mensen met een beperking en hoe dit kan bijdragen aan het gevoel van deelname en het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Inclusie wordt ook benaderd via het gebruik van praktische methoden en strategieën. Zo wordt er gesproken over het aanbieden van beweegactiviteiten die passen bij verschillende niveaus en behoeften. Dit helpt bij het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin iedereen zich kan ontwikkelen.

Curriculumherziening en Kerndoelen

In 2025 staat het thema curriculumherziening centraal in het magazine van de KVLO. Het betreft de invoering van nieuwe kerndoelen voor bewegen en sport. Deze kerndoelen beschrijven wat leerlingen moeten kennen, kunnen en ervaren in het primair en onderbouw voortgezet onderwijs. In dit artikel wordt uitgelegd hoe docenten deze doelen kunnen bereiken, en welke invloed het heeft op de dagelijkse lespraktijk.

Jacob Nienhuis van SLO legt uit wat de conceptkerndoelen beogen, terwijl Nick Keijser en Koen Lahnstein een reeks praktijkartikelen geven over didactiek voor de kerndoelen. Deze artikelen geven inzicht in hoe de kerndoelen kunnen worden toegepast in de lespraktijk, met name bij beweegactiviteiten zoals schommelen.

Veiligheid en Respect in de Gymzaal

Een ander belangrijk thema in het magazine is veiligheid in de gymzaal. In dit artikel wordt benadrukt dat veiligheid essentieel is bij elke bewegingsactiviteit. Docenten moeten zich bewust zijn van de risico’s en maatregelen nemen om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen.

Respect speelt ook een belangrijke rol in de gymles. Het artikel benadrukt dat fysiek contact in de gymles niet als risico moet worden gezien, maar als een pedagogisch middel om nabijheid, grenzen en samenwerking te leren herkennen en te respecteren. Dit helpt bij het opbouwen van een positieve leeromgeving waarin leerlingen zich veilig en comfortabel voelen.

Kwaliteit van Bewegingsonderwijs

Kwaliteit van bewegingsonderwijs is een ander thema dat in het magazine centraal staat. Het artikel bespreekt hoe kwaliteit kan worden gemonitord en verbeterd. Er wordt gesproken over het opstellen van een kwaliteitskader, zoals QualiTePE, dat wordt gebruikt om de kwaliteit van de lespraktijk te beoordelen. Dit helpt bij het opstellen van een duidelijke richtlijn voor docenten en scholen.

In het artikel wordt ook uitgebreid ingegaan op het verschil tussen een start-, basis- en vakbekwame docent. Er wordt gekeken naar hoe de kwaliteit van bewegingsonderwijs kan worden verbeterd, en welke invloed dit heeft op de leerlingen. Docenten melden dat er sprake is van een verbetering in hun leskwaliteit, wat duidelijk maakt dat kwaliteit een belangrijk onderdeel is van het bewegingsonderwijs.

Bewegingsonderwijs in de Schooldag

Bewegingsonderwijs is niet alleen beperkt tot de gymles, maar speelt ook een rol in de hele schooldag. In het artikel “Sportieve po-school” wordt uitgebreid ingegaan op hoe sport en beweging kunnen worden geïntegreerd in de dagelijkse lespraktijk. Het artikel legt uit hoe docenten kunnen werken aan een dynamische schooldag, waarin leerlingen regelmatig bewegen en sporten.

Er wordt gesproken over het inroosteren van buitenspelen en hoe dit efficiënt kan worden gedaan. Ook wordt er aandacht besteed aan het gebruik van sportmateriaal en de invloed van klimaatverandering op het bewegingsonderwijs. Dit alles helpt bij het opbouwen van een gezonde leefstijl bij leerlingen.

Samenwerking met Belanghebbenden

In het magazine wordt ook ingegaan op de samenwerking met belanghebbenden, zoals gemeenten, ouders en andere scholen. Het artikel benadrukt de belangrijkheid van een dialoog met deze partijen, zodat bewegingsonderwijs op een manier kan worden geïmplementeerd die past bij de behoeften van de leerlingen.

Er wordt gesproken over het opstellen van een ondersteuningsroute voor bewegen en motoriek, waarin de vakleerkracht samenwerkt met interne begeleiders en zorgprofessionals. Dit helpt bij het opbouwen van een netwerk dat de leerlingen kan ondersteunen in hun ontwikkeling.

Conclusie

De lichamelijke opvoeding en bewegingsonderwijs spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. In het magazine van de KVLO wordt duidelijk gemaakt dat bewegingsonderwijs niet alleen helpt bij de fysieke ontwikkeling, maar ook bij het opbouwen van sociale vaardigheden, respect en verantwoordelijkheid. De focus op inclusie, veiligheid, kwaliteit en samenwerking maakt het bewegingsonderwijs tot een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Door deze thema’s aan te pakken, kunnen docenten ervoor zorgen dat leerlingen zich veilig, zelfverzekerd en actief kunnen ontwikkelen.

Bronnen

  1. LO magazine : het magazine van de koninklijke vereniging voor lichamelijke opvoeding
  2. Het uiterlijk van De Lichamelijke Opvoeding
  3. 2025 LO1: Iedereen doet mee

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven