Onderhandelen over digitale grenzen in co-ouderschap
juli 1, 2025
De kinderopvang is voor veel ouders een noodzakelijke voorziening om werk en gezin te combineren. Echter, de gedachte aan zieke kinderen en mogelijke gezondheidsrisico's op de opvanglocatie kan zorgen baren. Dit artikel biedt een overzicht van de gangbare praktijken en richtlijnen met betrekking tot ziekte, veiligheid en de kinderopvang, gebaseerd op beschikbare informatie.
Het is onvermijdelijk dat kinderen elkaar besmetten, ook op de kinderopvang. Veel kinderziektes zijn al besmettelijk voordat symptomen zichtbaar worden, waardoor volledige preventie moeilijk is. Pedagogisch medewerkers volgen de adviezen van de GGD, maar kunnen ook eigen, extra maatregelen nemen indien de situatie dit vereist. Een belangrijk punt is dat kinderen met bepaalde ziektes tóch naar de opvang mogen, zolang ze zich niet ziek voelen.
Een kinderopvang meet doorgaans geen koorts bij kinderen. Bij ziekte neemt het personeel contact op met de ouders om te overleggen of het kind moet worden opgehaald. Wanneer een kind op de opvang ziek wordt, worden ouders geïnformeerd over de toestand van het kind. Er bestaan richtlijnen, zoals die in de KIDDI app van het RIVM, die helpen bij het beoordelen of een kind met bepaalde symptomen toegelaten mag worden. Deze app is ook nuttig voor ouders om zelf te beoordelen of hun kind geschikt is om naar de opvang te gaan.
Voorbeelden van veelvoorkomende ziektes en de bijbehorende richtlijnen zijn: verkoudheid en griep. Bij een snotneus of hoest mag een kind meestal naar de opvang, terwijl een kind met griep, vaak gepaard gaand met koorts, beter thuis kan uitzieken.
Voor 2025 zijn er aanpassingen in de kinderopvangtoeslag gepland. Het kabinet heeft €429 miljoen uitgetrokken voor een verhoging van de toeslag, als onderdeel van een groter budget dat tot 2027 is gereserveerd. Daarnaast worden de maximumuurprijzen en toetsingsinkomens voor de toeslag geïndexeerd. Er is een intentie om het financieringsstelsel te vereenvoudigen en werkende ouders meer zekerheid te bieden over de kosten van kinderopvang. Het doel is om de kinderopvang voor werkende ouders bijna gratis te maken.
Kinderopvangorganisaties zoals Kids First benadrukken het belang van een veilige omgeving en een basis van uitstekende kwaliteit. Pedagogisch medewerkers worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen en te professionaliseren. De focus ligt op ontwikkelingsgerichte opvang, waarbij rekening wordt gehouden met de individuele behoeften van elk kind. Speelgoed en activiteiten worden afgestemd op de ontwikkelingsfase van het kind, en spel speelt een cruciale rol in het leerproces.
Een kleinschalige opvang, zoals die van De Uil in Amsterdam Zuid, biedt extra aandacht en ruimte voor elk kind. Het gebruik van programma's zoals Uk & Puk kan de ontwikkeling van baby's, dreumesen en peuters stimuleren door actief spel en leren.
De veiligheid van kinderen op de kinderopvang is van groot belang. Personen die in de kinderopvang werken of frequent aanwezig zijn, moeten in het Personenregister Kinderopvang (PRK) staan en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Er is een continue screening om te controleren of er geen risico's zijn voor de veiligheid van de kinderen.
Recentelijk is een fout ontdekt in de software voor deze screening, waardoor niet alle meldingen correct zijn verwerkt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar meldingen vanaf 2018 om te beoordelen of personen met een mogelijk strafbaar feit nog steeds werkzaam zijn in de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties zijn verplicht om een nieuwe VOG aan te vragen wanneer er een signaal van de GGD komt, en de betreffende persoon wordt in afwachting non-actief gesteld.
Onderzoek suggereert dat kinderopvang een positief effect kan hebben op de ontwikkeling van kinderen. Finse wetenschappers hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat het stresshormoonniveau hoger was bij kinderen die thuis bleven dan bij kinderen die naar de kinderopvang gingen. Dit wordt toegeschreven aan de gestructureerde dagindeling op de opvang. Kinderen leren op de opvang omgaan met hun emoties, samen te werken en conflicten op te lossen.
Het is belangrijk op te merken dat de kwaliteit van de kinderopvang van groter belang is dan de hoeveelheid dagen dat een kind naar de opvang gaat. Echter, er is een waarschuwing dat het "gesleep" met kinderen tussen verschillende opvanglocaties, als gevolg van personeelstekorten, negatieve gevolgen kan hebben voor de hechting.
Nederland staat bekend om de mogelijkheid om kinderen al vanaf zes weken naar de kinderopvang te brengen, mede door de verlofregelingen. Baby's kunnen zich hechten aan meerdere verzorgers, waaronder de leidsters op de kinderopvang.
Sommige experts zijn kritisch op grootschalige initiatieven zoals het integraal kindcentrum, omdat deze te massaal zouden zijn en onvoldoende rust en veiligheid bieden. Er is behoefte aan meer aandacht voor traumasensitief werken en een rustige, groene omgeving om kinderen te helpen ontprikkelen.
Een hechte, sensitieve en liefdevolle relatie tussen pedagogisch medewerkers en kinderen is cruciaal. Het is belangrijk om te investeren in de coaching van medewerkers en te zorgen voor stabiliteit op de groep door personeelswisselingen te minimaliseren.
Een recent incident in Rijswijk, waarbij een moeder en kind onwel werden door ammoniak, benadrukt het belang van veiligheidsprotocollen en snelle reactie bij onverwachte situaties. De oorzaak van de ammoniakgeur werd nog onderzocht.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet