Kinderopvang in Spijkenisse: Overzicht en Toepassing van Huidige Services
juli 14, 2025
De afgelopen jaren hebben significante veranderingen plaatsgevonden in de kinderopvang, mede door de coronapandemie en de daaropvolgende maatregelen. Dit artikel biedt een overzicht van de gevolgen van deze periode, de huidige stand van zaken en relevante ontwikkelingen, gebaseerd op beschikbare gegevens.
De coronapandemie en de bijbehorende maatregelen, zoals lockdowns en schoolsluitingen, hadden een duidelijke impact op kinderen en de kinderopvangsector. Evaluaties van coronasteunmaatregelen in de kinderopvang (1) laten zien dat er onderzoek is gedaan naar de uitvoering, doelmatigheid en effectiviteit van deze maatregelen. De periode bracht zowel uitdagingen als onverwachte positieve aspecten met zich mee. Sommige jongeren gaven aan meer tijd met hun ouders door te hebben gebracht en de rust te waarderen (4). Kinderen met specifieke leerbehoeften konden zich thuis soms beter concentreren op hun schoolwerk (4).
Echter, de pandemie had ook negatieve gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat de woordenschat van jonge kinderen kleiner is geworden na de coronapandemie, met name in gemeenten als Utrecht (6). Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van baby’s liet een tragere groei zien in vergelijking met leeftijdsgenoten van voor de pandemie (6). Kinderen uit gezinnen die al in moeilijke omstandigheden verkeerden, ondervonden de impact van de pandemie sterker en hadden meer moeite om weer terug te vinden in een normaal ritme (4).
De resultaten van onderzoek in Utrecht suggereren dat de coronaperiode op lange termijn nog zichtbaar is in de taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen (6). Baby’s vertoonden vaker sociaal-emotionele problemen, zoals moeite met kalmeren of overmatige bezorgdheid (6). De gemeente Utrecht zet in op interventies zoals de Voorleesexpress en ouder-kindgroepen om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren (6). Wethouder Eelco Eerenberg benadrukt het cruciale belang van de eerste 1000 dagen van een kind en de noodzaak om achterstanden in te lopen (6).
De overgang van thuis naar de basisschool, of van de kinderopvang naar de basisschool, kan voor zowel kinderen als ouders een spannende periode zijn. Er zijn verschillende ervaringen, waarbij sommige kinderen direct goed ingestroomd zijn, terwijl anderen meer tijd nodig hadden om te wennen (2). Een kind dat in september jarig is, kan bijvoorbeeld direct goed starten, terwijl een kind dat later in het jaar jarig is, wellicht meer begeleiding nodig heeft (2). Kennismakingsdagen kunnen helpen, maar zijn niet altijd doorslaggevend (2). De ervaringen van ouders variëren, waarbij sommigen aangeven dat hun kind moe was na de eerste weken, maar dit uiteindelijk overwon (2).
Er bestaat een discussie over de rol van kinderopvang in relatie tot de ouderlijke band. Sommigen benadrukken dat de verzorging en opvoeding die een kind nodig heeft, het beste van de ouders komt (3). Er wordt gewezen op het belang van het doorbrengen van tijd met kinderen en het creëren van mooie herinneringen (3). Anderen wijzen op de noodzaak voor ouders om te werken en de praktische voordelen van kinderopvang (9). Het is belangrijk dat ouders keuzes durven maken die passen bij hun eigen situatie en waarden (3).
De kwaliteit en veiligheid van kinderopvang zijn van groot belang. Er zijn de afgelopen jaren kwaliteitseisen voor de organisatie van kinderopvang bijgekomen, maar misbruik volledig uitsluiten is niet mogelijk (3). Het is belangrijk om te beseffen dat kinderopvangmedewerkers vreemden zijn, maar dat zij wel een handje kunnen toesteken (3). Goede communicatie tussen ouders en de kinderopvang is essentieel om eventuele zorgen te bespreken en de ontwikkeling van het kind te volgen (12).
Het kan gebeuren dat een kind ziek wordt op de kinderopvang. In dat geval zullen de medewerkers contact opnemen met de ouders om te overleggen of het kind mag blijven of opgehaald moet worden (13). Kinderopvangorganisaties hebben protocollen voor het omgaan met ziekte en zullen de ouders op de hoogte houden van de situatie (13).
Er is een wetsvoorstel ingediend om kinderen die niet zijn gevaccineerd te kunnen weigeren bij de kinderopvang, wanneer de vaccinatiegraad onder de 92% daalt (7, 15). Dit initiatief is gebaseerd op het advies van de commissie Kinderopvang en Vaccinatie (7). De reden hiervoor is het beschermen van de volksgezondheid en het voorkomen van uitbraken van infectieziekten, zoals mazelen (7).
De rijksoverheid heeft een handreiking ontwikkeld om gemeenten en organisaties te helpen bij het creëren van een inclusieve kinderopvangomgeving (5). Het doel is om een omgeving te creëren waar alle kinderen samen kunnen opgroeien, ongeacht hun achtergrond of beperkingen (5).
Kinderopvang heeft niet alleen gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook voor de economie. Uit onderzoek blijkt dat investeringen in kinderopvang positieve effecten kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen en op langere termijn de kans op armoede en criminaliteit kunnen verminderen (14). Het kabinet komt met een nieuw plan voor verlofregelingen, waarin mogelijk ook het voorstel voor langer ouderschapsverlof wordt meegenomen (14). Langer ouderschapsverlof kan mogelijk het personeelstekort in de kinderopvang helpen verlichten (14).
De kosten van kinderopvang zijn een belangrijke factor voor ouders. De maximale uurtarieven voor verschillende soorten kinderopvang zijn vastgesteld (9). De daadwerkelijke kosten kunnen variëren, afhankelijk van de kinderopvangorganisatie en de specifieke behoeften van het kind (9). Er is goede hoop dat de kosten voor veel gezinnen in 2025 lager zullen worden, doordat het percentage dat terugbetaald wordt, omhoog gaat (9).
Gemeenten hebben de bevoegdheid om toestemming te verlenen voor het starten van een kinderopvangvoorziening (10). Deze toestemming kan worden ingetrokken als niet langer aan de eisen wordt voldaan of als er sprake is van overtredingen (10).
De kinderopvangsector heeft de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen doorgemaakt, mede door de coronapandemie. De pandemie heeft de impact van kinderopvang op de taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen benadrukt. Er is een groeiende aandacht voor inclusieve kinderopvang en de kwaliteit en veiligheid van de opvang. De kosten van kinderopvang blijven een belangrijk aandachtspunt, en er worden inspanningen geleverd om de opvang betaalbaarder te maken. Het is essentieel dat ouders, opvoeders en beleidsmakers samenwerken om de best mogelijke omgeving te creëren voor de ontwikkeling van jonge kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet