Opvoeding: Wat is belangrijk bij het opvoeden van kinderen?
juli 4, 2025
Hulp bij opvoeden is voor veel ouders een cruciale ondersteuning bij het omgaan met de uitdagingen van het opvoeden van kinderen. In Friesland zijn er verschillende instellingen en programma’s die hierbij helpen, zowel op maat gemaakt als in samenwerking met andere organisaties. In dit artikel worden de belangrijkste vormen van hulp bij opvoeden in Friesland besproken, inclusief informatie over de beschikbare diensten, ondersteunende programma’s en hoe ouders hier gebruik van kunnen maken.
Hulp bij opvoeden is gericht op het begeleiden van ouders bij het opvoeden van hun kind. Dit kan omvatten het omgaan met gedragsproblemen, het oplossen van opvoedvragen, het begeleiden van jonge kinderen in hun ontwikkeling of het ondersteunend optreden bij problemen binnen het gezin. De kern van deze hulp ligt bij het versterken van de opvoedkracht van ouders en het geven van praktische tips die ze thuis kunnen toepassen.
In Friesland wordt deze hulp aangeboden door verschillende organisaties, waaronder de GGD Fryslân en Jeugdhulp Friesland. Deze instellingen bieden zowel gratis als betaalde ondersteuning, afhankelijk van de situatie en de behoeften van het gezin.
De GGD Fryslân biedt gratis en vrijwillige hulp aan voor ouders en kinderen. Dit omvat bijvoorbeeld begeleiding bij het opvoeden van jonge kinderen, advies over de ontwikkeling van het kind, en ondersteuning bij het omgaan met gedragsproblemen. De jeugdverpleegkundige van de GGD komt bijvoorbeeld een aantal keren bij de ouder thuis om met hen te overleggen over de situatie van het kind.
Bijvoorbeeld bij problemen met slapen, zindelijkheid of het omgaan met een puber die veel speelt, is het handig om contact op te nemen met de GGD Fryslân. De hulp die hier wordt geboden is gericht op het versterken van de ouder-kindrelatie en het geven van praktische tips die de opvoeding ondersteunen.
Jeugdhulp Friesland is een organisatie die specialistische hulp biedt bij opgroeien en opvoeden. Deze hulp is gericht op kinderen van 0 tot 23 jaar en hun gezin. De hulp wordt bij voorkeur thuis geboden, maar kan ook worden aangeboden in een pleeggezin, een gezinshuis of in een van de huizen van Jeugdhulp Friesland, wanneer de problemen groot zijn.
De organisatie werkt samen met andere hulpmiddelen en ondersteuningsinstanties om het kind zo goed mogelijk te ondersteunen. De hulp is verdeeld in zes zorgprogramma’s, die gericht zijn op verschillende aspecten van het opvoeden en opgroeien. Hierbij wordt zowel de psychosociale ontwikkeling van het kind als de situatie in het gezin in de gaten gehouden.
Stevig Ouderschap is een programma dat wordt aangeboden door de GGD Fryslân. Het is bedoeld voor ouders die extra ondersteuning nodig hebben bij het opvoeden van hun kind. Dit programma is beschikbaar voor ouders voor de geboorte en na de geboorte tot het moment dat het kind 1,5 jaar oud is.
De jeugdverpleegkundige komt een aantal keren bij de ouder thuis om met hen te overleggen over de situatie van het kind. De gesprekken zijn vertrouwelijk en gericht op het versterken van de ouder-kindrelatie. Daarnaast wordt er ook informatie en steun geboden bij het omgaan met stress, zorgen en andere uitdagingen die bij het opvoeden horen.
Opvoedpunt Leeuwarden is een plek waar ouders en verzorgers al hun vragen kunnen stellen, zowel klein als groot. Het is een samenwerking van meerdere organisaties en ondersteunt ouders en verzorgers in de gemeente Leeuwarden. De dienst is kosteloos en kan worden aangesproken via inloopspreekuren in verschillende locaties in Leeuwarden en Stiens.
De opvoedpunt Leeuwarden helpt bij onderwerpen zoals slaapproblemen bij baby’s, vragen over zindelijkheid, het omgaan met een puber die veel speelt, of vragen rondom scheiding. De oplossingen worden samen met ouders en verzorgers gevonden, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op de uitdagingen van het opvoeden.
Carins is aangesloten bij de Verwijsindex, een digitaal systeem waarin professionals zoals leerkrachten, begeleiders en hulpverleners kunnen aangeven dat ze betrokken zijn bij een jeugdige (0-23 jaar). Alleen professionele ondersteuners hebben toegang tot de Verwijsindex. Het systeem zorgt ervoor dat ondersteuners de zorg beter op elkaar af kunnen stemmen.
Wanneer een kind extra hulp nodig heeft, kan de Verwijsindex helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning. Het systeem maakt het mogelijk om de juiste instanties en diensten te activeren, zodat het kind zo snel mogelijk ondersteuning krijgt.
Soms is er plotseling een crisis in een gezin, waarbij meteen hulp nodig is. In dat geval kan Jeugdhulp Friesland of andere instanties zoals Spoed4Jeugd helpen. Deze hulp is bedoeld voor situaties waarin het kind of het gezin in een kritieke situatie verkeert, zoals ernstige gedragsproblemen, verlaten van het gezin, of andere urgentie.
In dergelijke gevallen is het belangrijk om snel hulp in te roepen. De hulp is gericht op het oplossen van de situatie en het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen.
De hulp bij opvoeden in Friesland is vaak een samenwerking van verschillende instanties. Bijvoorbeeld de GGD Fryslân werkt samen met de Jeugdverpleegkundige, terwijl Opvoedpunt Leeuwarden samenwerkt met andere locaties in de regio. Ook wordt er gewerkt met andere hulpmiddelen zoals de Verwijsindex, zodat ouders en kinderen zo goed mogelijk worden ondersteund.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet