logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Honden opvoeden en trainen: een overzicht van de essentie

Een hond opvoeden en trainen vereist zorgvuldige aandacht voor de basisprincipes van gedragsontwikkeling, sociale vaardigheden, gezondheid en omgang met het dier. In het boek Honden opvoeden en trainen voor dummies worden deze aspecten uitgebreid behandeld, met aandacht voor zowel de praktische als theorievormende kanten van het opvoeden van een hond. De informatie uit dit boek, gecombineerd met diverse bronnen zoals het LICG, de website van de hondenschool, en praktische handleidingen, biedt een compleet overzicht van de essentiële stappen en tips voor een goed opgeleide hond.

Belang van cursussen en training

Een van de belangrijkste onderdelen bij het opvoeden van een hond is het bezoeken van cursussen. Voor pups is een puppycursus essentieel, gevolgd door vervolgcursussen zoals een cursus Elementaire Gehoorzaamheid. Voor volwassen honden zijn er beginnerscursussen en cursussen voor gevorderden. Op deze cursussen leert de hond oefeningen, maar ook om op de eigenaar te letten terwijl er andere mensen en honden in de buurt zijn. Bovendien wordt er steeds nieuwe kennis over opvoeding en training gegeven, zodat de hond op een goede cursus altijd bijlernt. Voor een pup is een cursus ook een plek om kennis te maken met andere honden en onder begeleiding met hen te spelen. Dit is goed voor zijn socialisatie.

Bij het kiezen van een hondenschool is het belangrijk om kritisch te zijn. Kijk bijvoorbeeld of de gebruikte methoden je aanspreken en of men op een positieve manier traint, dus met belonen en zonder straffen. Het artikel ‘Hoe vind ik een goede hondenschool?’ geeft tips over waar je op moet letten. Een goede hondenschool helpt dus niet alleen bij het leren van basisopdrachten, maar ook bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het begrijpen van het gedrag van de hond.

Socialisatie van een hond

De socialisatiefase van de pup is een speciale leerfase. Socialisatie betekent dat een pup leert om te gaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Ook leert hij om nieuwe prikkels en situaties te verwerken. Deze belangrijke fase loopt vanaf de derde week tot een leeftijd van zo’n 14 weken. Tijdens die periode kan de pup extra snel leren over zijn omgeving en is het dus het gemakkelijkst om hem te leren hoe hij daarmee om moet gaan.

Tijdens een goede socialisatie maakt de pup op een positieve manier kennis met de wereld. Daardoor wordt voorkomen dat het dier later gedragsproblemen gaat ontwikkelen. Het is het beste als een nest puppy’s in huis opgroeit in een gezin, omdat daarvan zelf al veel dingen gebeuren. De pup leert zo omgaan met zaken zoals de stofzuiger of een onbekend kind dat op bezoek komt. Als een nest bijvoorbeeld in een schuur opgegroeid is, is de kans groter dat de pups gedragsproblemen gaan ontwikkelen.

Wanneer je een pup aanschaft en deze eenmaal thuis heeft, moet je doorgaan met socialiseren. De pup moet ook hier kennis maken met nieuwe mensen, dieren en situaties en bovendien herhalen wat hij eerder geleerd heeft. Hij moet leren dat de dingen die hij in zijn leven veel zal tegenkomen, niet eng zijn. Het is bovendien belangrijk dat de pup goede manieren aanleert om met onbekende en voor hem spannende situaties om te gaan.

Opvoeding en gedrag

Een hond moet goed worden opgeleid, zodat hij zich goed gedraagt en veilig is in de omgang met mensen en andere dieren. De opvoeding begint al bij de pup. Het is belangrijk om duidelijk te zijn in de regels die je voor je hond stelt. Iedereen in het gezin moet weten wat de hond wel en niet mag en zich daar ook aan houdt. Heeft u een pup, dan is het verstandig hem geen dingen toe te staan die u later, als hij een volwassen hond is, ook niet van hem wilt. Voorbeelden zijn op stoelen en banken klimmen of tegen je opspringen.

Om te zorgen dat je hond naar je luistert, weet waar hij aan toe is en geen probleemgedrag ontwikkelt, is het belangrijk dat je duidelijk leiding geeft. Dat geldt zowel voor kleine als voor grote honden! Je taak als leider is zoals die van een ouder. Wees rustig maar beslist, stel grenzen en zorg ervoor dat de hond niet steeds bepaalt wat er gebeurt. Voorkom dat je hond dingen doet die je niet wilt door vooruit te denken. Bescherm je hond bovendien tegen mogelijke bedreigingen van buiten. Steun hem als dat nodig is op een kalme manier. Leer de lichaamstaal van je hond lezen, zodat je zijn stemming kunt zien en zijn signalen begrijpt.

Sociale vaardigheden en omgang met kinderen

Een hond moet goed worden opgeleid in sociale situaties, vooral wanneer er kinderen in het gezin zijn. Het ene ras is geschikter voor gezinnen met kinderen dan het andere. Een hond moet goed gesocialiseerd zijn met kinderen. Wanneer je een pup koopt, is het belangrijk dat deze wacht aan kinderen. Helaas worden kinderen vaker dan gemiddeld gebeten door honden. Laat jonge kinderen daarom nooit alleen met een hond. Leer kinderen de hond met rust te laten wanneer het dier in de mand ligt of staat te eten. Ook is het verstandig kinderen te leren steeds aan hun ouders te vragen of ze naar een hond toe mogen gaan.

Het LICG heeft tien gouden regels opgesteld voor een veilige omgang tussen kinderen en honden, het is belangrijk je kinderen deze regels aan te leren. Meer hierover lees je in het Praktisch document ‘Kind en hond – houd het veilig’.

Gezondheid en verzorging

Een hond heeft beweging en verzorging nodig. Langharige rassen hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige. Veel honden kun je zelf verzorgen, maar voor sommige vachten is het gemakkelijker om naar een hondentrimmer te gaan. Dit is iemand die gespecialiseerd is in vachtverzorging bij honden. Deze kan je ook laten zien hoe je de hond moet kammen en borstelen. Borstelen, tandenpoetsen en eventueel nagels knippen behoren tot de regelmatige klusjes. Wen puppy’s vanaf jonge leeftijd aan tandenpoetsen en borstelen en bouw dit langzaam op. Puppy’s en oude honden hebben vaak meer zorg en aandacht nodig dan volwassen honden.

Laat je volwassen hond minimaal vier keer per dag uit, met minstens twee langer durende wandelingen. Is er in je buurt geen hondenuitlaatterrein, neem dan hondenpoepzakjes mee en ruim de poep op zodat anderen er niet in gaan staan. Bovendien kunnen via hondenpoep ziekten op mensen en op andere dieren worden overgedragen. Hoe lang je de hond moet uitlaten en hoe actief de wandeling moet zijn, hangt af van de leeftijd, het ras, het karakter en de gezondheid van je hond. Pups moeten vaker en korter naar buiten. Gebruik bij het uitlaten geen slipketting, maar een halsband van leer of kunststof of een tuigje.

Opvoeding en training

Een hond moet zijn energie ook geestelijk kwijt. Dit kan door speeltjes, spelletjes, denkwerk zoals voerpuzzels en het doen van oefeningen. Het is handig om vaste speeltjes te gebruiken waarmee de hond enthousiast kan worden gemaakt. Je kunt daarmee ook makkelijk de aandacht van je hond naar jezelf trekken als dat nodig is.

Omdat honden groepsdieren zijn en vaak gehecht zijn aan hun eigenaar en gezin, kun je hen niet hele dagen alleen laten. Ze hebben je gezelschap nodig en moeten iets te doen hebben. Een richtlijn is om een volwassen hond niet langer dan 4 tot maximaal 6 uur achter elkaar alleen te laten. Moet je langer weg, dan heb je dus een oppas of uitlaatdienst voor honden nodig. Pups kunnen nog maar heel kort alleen blijven, ze moeten hier nog aan wennen en hebben bovendien veel opvoeding en begeleiding nodig. Alleen thuis blijven moet een hond stapsgewijs worden aangeleerd.

Conclusie

Het opvoeden en trainen van een hond is een proces dat zorgvuldig en geduldig moet worden aangepakt. Uit de bronnen blijkt dat het belangrijk is om te kiezen voor een goede hondenschool, socialisatie van de pup, duidelijke regels en omgang met kinderen, gezondheid en verzorging, en het geven van voldoende geestelijke uitdaging. De combinatie van deze aspecten leidt tot een goed opgeleide, gezonde en sociaal betrokken hond die zich goed kan gedragen in het gezin en de omgeving. Het boek Honden opvoeden en trainen voor dummies biedt een uitgebreid overzicht van de essentie van deze opvoeding, en is daarom een aanbevolen bron voor iedereen die een hond wil opvoeden.

Bronnen

  1. LICG - Honden opvoeden en trainen
  2. Mediaboek - Honden opvoeden en trainen voor dummies
  3. The Dog Pen - Boek review: Honden opvoeden en trainen voor dummies
  4. Hondenpassie - Rassen
  5. Bruna - Honden opvoeden en trainen voor dummies
  6. Wikipedia - Hondenras
  7. Dierennieuws - Hondenrassen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven