Goed ouderschap: Invloed op kinderen en strategieën voor een positieve opvoeding
juli 4, 2025
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een belangrijk onderdeel van het hoger onderwijs in Nederland. De faculteit biedt een breed aanbod aan opleidingen, cursussen en onderzoeksprojecten, die gericht zijn op het opbouwen van kennis, vaardigheden en professionele competenties voor leraren, pedagogen en andere professionals in het onderwijs en de opvoeding. De faculteit is gesitueerd in het hart van Amsterdam en werkt nauw samen met de praktijk om de studenten te laten leren in een realistische omgeving.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding biedt een uitgebreid scala aan opleidingen, waaronder associate degrees, bachelor- en masteropleidingen, evenals nascholingsprogramma’s. De opleidingen zijn gericht op het leren van leerkrachten, pedagogen, onderwijsondersteuners en andere professionals in het onderwijs. De opleidingen omvatten onder andere:
Deze opleidingen zijn ontworpen om studenten te laten leren in een praktijkgerichte omgeving. Ze worden gegeven in samenwerking met scholen, opvoedingsinstellingen en andere onderwijsorganisaties. De studenten leren niet alleen theorie, maar ook hoe ze deze kunnen toepassen in de praktijk. Dit gebeurt onder meer via opleidingen in de School, waar studenten intensief worden begeleid op een opleidingsplaats binnen de school.
De opleidingen zijn gericht op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn voor het werken in het onderwijs. De studenten leren omgaan met diverse leerlingen, ouders en andere betrokkenen. Ze leren ook om te werken in een multiculturele en diversiteit rijke omgeving.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding draagt bij aan maatschappelijke ontwikkelingen op onderwijskundig en pedagogisch terrein. Het onderzoek is gericht op het oplossen van vraagstukken die voortkomen uit de praktijk van het onderwijs. Het onderzoek draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs, de professionalisering van docenten en de kennisontwikkeling. De onderzoeksactiviteiten zijn verbonden aan de opleidingen van de faculteit.
De faculteit werkt samen met verschillende lectoraten, waaronder:
Daarnaast werkt de faculteit samen met het Centre of Expertise Urban Education, dat zich richt op het toerusten van professionals voor de maatschappelijke uitdagingen waar kinderen en jongeren mee geconfronteerd worden. Het Smart Education Lab is een ander belangrijk onderdeel, dat zich richt op het ontwikkelen van kennis over leren en onderwijzen met kunstmatige intelligentie.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding werkt nauw samen met de praktijk. Dit gebeurt door middel van samenwerking met scholen, opvoedingsinstellingen, overheden en andere organisaties. De studenten leren in een realistische omgeving, waarin ze kennis kunnen opdoen en vaardigheden kunnen ontwikkelen. De samenwerking met de praktijk is ook van belang voor het opbouwen van kennis over het onderwijs en de opvoeding.
De faculteit zet zich in op duurzaamheid, diversiteit en innovatie. Ze werkt aan het ontwikkelen van nieuwe leerroutes en het leren van leerkrachten. Ze zet standaarden voor duurzaamheidseducatie en werkt aan innovatieve onderwijsonscheppingen.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding is gericht op het leren van leerkrachten en pedagogen. Ze werkt aan het opbouwen van kennis over het leren en onderwijzen. De studenten leren om te werken met verschillende leermethoden en -strategieën. Ze leren ook omgaan met leerlingen met verschillende behoeften en achtergronden.
De faculteit zet zich in op het leren van leerkrachten en pedagogen. Ze werkt aan het opbouwen van kennis over het leren en onderwijzen. De studenten leren om te werken met verschillende leermethoden en -strategieën. Ze leren ook omgaan met leerlingen met verschillende behoeften en achtergronden.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding heeft een duidelijke opbouw van het curriculum, inclusief alle ontwerpfasen en deadlines. De studenten leren om te werken met een jaarplanning en een clusterplanning. De lesuren zijn ingedeeld in verschillende lestijden, waardoor de studenten kunnen leren in een gestructureerde omgeving.
De lestijden zijn als volgt:
Voltijd: - 8.30 - 9.20 uur - 9.20 - 10.10 uur - 10.10 - 10.20 uur (pauze) - 10.20 - 11.10 uur - 11.10 - 12.00 uur - 12.00 - 12.50 uur - 12.50 - 13.40 uur - 13.40 - 14.30 uur - 14.30 - 15.20 uur - 15.20 - 16.10 uur - 16.10 - 17.00 uur - 17.00 - 17.50 uur - 17.50 - 18.40 uur
Deeltijd: - 8.30 - 9.20 uur - 9.20 - 10.10 uur - 10.10 - 10.20 uur (pauze) - 10.20 - 11.10 uur - 11.10 - 12.00 uur - 12.00 - 12.50 uur - 12.50 - 13.40 uur - 13.40 - 14.30 uur - 14.30 - 15.20 uur - 15.20 - 16.10 uur - 16.10 - 17.00 uur - 17.00 - 17.50 uur - 17.50 - 18.40 uur - 18.40 - 19.30 uur - 19.30 - 20.20 uur - 20.20 - 21.10 uur - 21.10 - 22.00 uur
De lestijden zijn ingesteld om de studenten te laten leren in een gestructureerde omgeving. Ze leren om te werken met een planning en omgaan met verschillende onderwijsondelen.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding werkt nauw samen met andere faculteiten van de HvA, zoals de Faculteit Business en Economie, Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, Faculteit Gezondheid, Sport en Bewegen, Faculteit Maatschappij en Recht en Faculteit Techniek. Deze samenwerking is van belang voor het opbouwen van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werken in het onderwijs.
De faculteit is ook actief in het internationaal onderwijs. Ze werkt samen met internationale partners en biedt studenten de kans om te studeren in het buitenland. Dit helpt de studenten om kennis te maken met verschillende culturen en onderwiessystemen.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam is een belangrijk onderdeel van het hoger onderwijs in Nederland. De faculteit biedt een breed aanbod aan opleidingen, cursussen en onderzoeksprojecten, die gericht zijn op het opbouwen van kennis, vaardigheden en professionele competenties voor leraren, pedagogen en andere professionals in het onderwijs en de opvoeding. De faculteit werkt nauw samen met de praktijk en zet zich in op duurzaamheid, diversiteit en innovatie. De studenten leren in een realistische omgeving, waarin ze kennis kunnen opdoen en vaardigheden kunnen ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet