logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Cocker Spaniël pup opvoeden: Wat je moet weten

De opvoeding van een Cocker Spaniël pup is een belangrijk proces dat zowel fysiek als mentaal van invloed is op het gedrag en het welzijn van de hond. Een goed opgeleide Cocker Spaniël is een trouwe, vriendelijke en sociaal dier dat zich goed in een gezin laat integreren. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opvoeding van een Cocker Spaniël pup behandeld, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Opvoeding en socialisatie

Een Cocker Spaniël pup is een schattig dier, met grote oren, een lieve snoet en lange wimpers. Hoewel het uiterlijk van de pup charmant is, is het belangrijk om op te merken dat het gedrag van de hond in de eerste maanden van groot belang is. Een consequente opvoeding is daarom cruciaal om de pup op te voeden tot een evenwichtige, zelfverzekerende en gehoorzame hond. Dit moet echter altijd op een leuke, positieve en vriendelijke manier gebeuren. De Cocker Spaniël is vrij gevoelig voor de harde aanpak en kan hierdoor angstig, onzeker en in sommige gevallen zelfs agressief worden, wat je voorkomen moet.

De socialisatie van een Cocker Spaniël is een essentieel onderdeel van de opvoeding. In de derde tot zesde maand zoekt de pup zijn plek in de omgang met zijn sociale partners. Het is belangrijk dat hij de sociale grenzen goed leert kennen door middel van begrijpelijke regels. In de zevende tot de twaalfde maand is de Cocker Spaniël echte puber, wat koppigheid met zich meebrengt. In deze fase moet je liefdevol met je hond omgaan, want de pup probeert dan de grenzen te verleggen door net te doen alsof hij alles wat hij eerder heeft geleerd weer is vergeten. In de twaalfde tot de dertigste maand groeit de jonge pup uit tot een volwassen Cocker Spaniël. Het is belangrijk dat je blijft oefenen, want ook op een oudere leeftijd moet de Cocker Spaniël nog lichamelijk en geestelijk geprikkeld worden.

Vachtverzorging en hygiëne

De vacht van de Cocker Spaniël is lang, zijdeachtig en heeft bevedering. Het is belangrijk om regelmatig de vacht te borstelen, zodat klitten en vuil worden voorkomen. De vacht van de Cocker Spaniël vereist intensieve verzorging. Wekelijks borstelen, liefst meerdere keren per week, voorkomt klitten en vervuil. Ook achter de oren en bij de poten moet je goed opletten. Regelmatig trimmen is aanbevolen, afhankelijk van de vacht en de frequentie van het trimmen.

De oren van de Cocker Spaniël zijn erg vatbaar voor infecties en huidontstekingen. Daarom is het belangrijk om de oren dagelijks schoon te maken met een doekje. Zo voorkom je de ophoping van vocht en vuil en weer je huiduitslag en ontstekingen. Ook het gebit van de hond moet dagelijks worden gepoetst om tandvleesproblemen en gebitsproblemen te voorkomen. Controleer regelmatig de lengte van de nagels van de hond. Door wandelingen in het park op een harde ondergrond slijten deze vaak af, maar als dit niet genoeg gebeurt, moet je de nagels bij moeten knippen.

Voeding en gezondheid

Een goed gevoede Cocker Spaniël is belangrijk voor zijn gezondheid en welzijn. De voeding moet worden afgestemd op de eigenschappen van de hond, met aandacht voor gewicht, ras, leeftijd en gezondheid. De Engelse Cocker Spaniël heeft een compact lichaam en relatief korte poten ten opzichte van zijn lijf en kop. Het is een vrij gespierde hond. Zijn snuit is enigszins vierkant met een brede neus om goed te speuren en snuffelen. Zijn kaak is sterk en hij heeft een schaargebit. Zijn oren zijn vrij lang en hangen langs de kop.

De Engelse Cocker Spaniël heeft een schofthoogte van 38 tot 43 centimeter, terwijl vrouwtjeshonden vaak iets kleiner zijn. Het gewicht varieert van 13 tot 16 kilo. De vacht van Engelse Cocker Spaniëls is halflang en dicht en glad. De vacht mag was bevedering hebben, maar mag volgens de rasstandaard niet golvend zijn.

Erfelijke aandoeningen kunnen bij de Cocker Spaniël voorkomen. Volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht zijn de belangrijkste erfelijke aandoeningen bij de Engelse Cocker Spaniël: distichiasis. Dit is een oogprobleem waarbij de wimpers de verkeerde kant op groeien, dus richting het oog. Ook kan de Cocker Spaniël problemen krijgen met de oren (oorontsteking), wat te herleiden is naar de hangende oren van dit ras.

Training en gedrag

Een Cocker Spaniël is een slimme hond en kan goed leren, maar je moet de training wel leuk en afwijkend maken om zijn aandacht bij de les te houden. De pup moet leren dat hij niet eindeloos mag blaffen, en het is belangrijk om hem te leren het commando ‘stil’ aan. Ook het afgeven van voorwerpen moet je goed oefenen, want Cocker Spaniëls kunnen de neiging hebben er met een ‘buit’ vandoor te gaan en deze dan te verdedigen als je het terug wilt pakken. Leer hem het commando ‘los’ en ruil daarbij het voorwerp voor iets anders, zoals een hondenspeeltje of een brokje.

De socialisatie van de pup is belangrijk, zodat hij vele nieuwe indrukken opdoet, maar niet overprikkeld raakt. Hij moet leren om soeverein en zelfbewust te reageren. Hiermee krijg je een hond die ook op latere leeftijd zelfbewust en vol zelfvertrouwen in nieuwe situaties op kan treden. Het is belangrijk om de pup al jong te leren dat hij niet eindeloos mag blaffen, en het is belangrijk om hem te leren het commando ‘stil’ aan. Ook het hierkomen is belangrijk, want als de Cocker Spaniël een spoor in zijn neus krijgt, is hij moeilijk te bereiken.

Aanschaf en kosten

Een Cocker Spaniël is een populaire gezinshond, vooral als het gaat om actieve personen en gezinnen. De aanschafkosten van een Cocker Spaniël pup variëren, afhankelijk van de afkomst, stamboom, gezondheidsonderzoeken en de reputatie van de fokker. Een pup met stamboom kost tussen de 1200 en 2000 euro, terwijl een pup zonder stamboom tussen de 700 en 1300 euro kost. Bij dierenasielen en herplaatsingsorganisaties zijn Cocker Spaniels te vinden die een nieuw baasje zoeken. De prijs van een Cocker Spaniël pup hangt ook af van de afkomst, stamboom, gezondheidsonderzoeken en de reputatie van de fokker.

De terugkerende kosten van een Cocker Spaniël zijn onder andere voeding, dierenarts, training en socialisatie, en vachtverzorging. De voeding kost ongeveer 40 tot 80 euro per maand, de dierenarts kost ongeveer 250 tot 600 euro per jaar, training en socialisatie kosten ongeveer 100 tot 400 euro per cursus, en vachtverzorging kost ongeveer 150 tot 400 euro per jaar.

Conclusie

De opvoeding van een Cocker Spaniël pup is een belangrijk proces dat zowel fysiek als mentaal van invloed is op het gedrag en het welzijn van de hond. Een goed opgeleide Cocker Spaniël is een trouwe, vriendelijke en sociaal dier dat zich goed in een gezin laat integreren. De opvoeding, socialisatie, vachtverzorging, hygiëne, voeding, gezondheid, training, gedrag, aanschaf en kosten zijn essentiële aspecten die je moet overwegen bij het kiezen voor een Cocker Spaniël als huisdier. Door deze aspecten goed te beheren, kun je ervoor zorgen dat de hond gezond, gelukkig en goed opgeleid is.

Bronnen

  1. Cocker Spaniël pup opvoeden
  2. Cocker Spaniël pup opvoeden
  3. Cocker Spaniël pup opvoeden
  4. Cocker Spaniël pup opvoeden
  5. Cocker Spaniël pup opvoeden
  6. Cocker Spaniël pup opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven