Veulens opvoeden: Belangrijke stappen en tips voor een veilige en gezonde opvoeding
juli 3, 2025
Co-ouderschap is een veelgebruikte term in de context van scheidingen en het ouderlijk gezag. Het betekent dat ouders samen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en zorg voor hun kinderen, zodat het kind ongeveer evenveel tijd doorbrengt bij elke ouder. Dit heeft invloed op de toekenning van kindertoeslagen, zoals de kinderbijslag, het kindgebonden budget, huurtoeslag, en kinderopvangtoeslag. In dit artikel geven we een overzicht van de regels en procedures die van toepassing zijn bij co-ouderschap, met aandacht voor de praktijk en de benodigde documentatie.
De kinderbijslag wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Bij co-ouderschap krijgen ouders standaard beiden de helft van de kinderbijslag. Dit betekent dat elk ouder recht heeft op de helft van het bedrag dat normaal gesproken aan één ouder wordt uitbetaald. Echter, ouders kunnen dit ook anders afspreken. Bijvoorbeeld: een ouder kan het volledige bedrag krijgen, of de kinderbijslag kan verdeeld worden per kind. Dit wordt door de SVB geregeld via een formulier dat de ouders inleveren.
Het is belangrijk om te weten dat de kinderbijslag gekoppeld is aan het kindgebonden budget. De Belastingdienst kijkt naar wie de kinderbijslag heeft aangevraagd, en op basis daarvan wordt het kindgebonden budget uitbetaald. Daarom is het van belang om goed af te spreken wie de aanvrager van de kinderbijslag wordt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn dat één ouder de kinderbijslag voor het ene kind aanvraagt en de andere ouder voor het andere kind.
Het kindgebonden budget is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Hoe lager het inkomen, hoe hoger het bedrag dat ouders kunnen krijgen. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat beide ouders het kindgebonden budget op een eerlijke manier delen. De Belastingdienst kijkt naar wie de kinderbijslag heeft aangevraagd, en op basis daarvan wordt het kindgebonden budget uitbetaald. Dit betekent dat de ouder die de kinderbijslag heeft aangevraagd ook het kindgebonden budget krijgt.
Ouders kunnen samen beslissen wie van hen het kindgebonden budget krijgt. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ouders het meeste mogelijkheid hebben om van het kindgebonden budget te profiteren. Bijvoorbeeld: als één ouder een hoger inkomen heeft dan de andere, is het verstandig dat de andere ouder het kindgebonden budget krijgt, omdat dit een hoger bedrag oplevert.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen. Het maakt niet uit of het kind op het adres van de ene ouder of de andere ouder is ingeschreven. Beide ouders mogen het kind als medebewoner meetellen, wat kan leiden tot een hogere huurtoeslag. Om dit te regelen, moet de Belastingdienst worden geïnformeerd dat de ouders co-ouders zijn.
Om dit aan te geven, moet de ouder een brief schrijven. In deze brief moet worden aangegeven op welke dagen van de week het kind bij de ene ouder is en op welke dagen bij de andere ouder. De brief moet door beide ouders worden ondertekend. Er zijn voorbeeldbrieven beschikbaar op de website van de Belastingdienst, waarmee ouders kunnen werken om de juiste inhoud van de brief te regelen.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Het maakt niet uit of het kind op het adres van de ene ouder of de andere ouder is ingeschreven. Het maximum aantal uren dat ouders samen kinderopvangtoeslag kunnen krijgen is 230 uur per kind per maand. De ouders moeten samen beslissen wie van hen voor welk kind de kinderopvangtoeslag aanvraagt.
Om dit te regelen, moet de Belastingdienst worden geïnformeerd dat de ouders co-ouders zijn. Dit gebeurt via een brief, waarin wordt aangegeven op welke dagen van de week het kind bij de ene ouder is en op welke dagen bij de andere ouder. De brief moet door beide ouders worden ondertekend. Er zijn voorbeeldbrieven beschikbaar op de website van de Belastingdienst, waarmee ouders kunnen werken om de juiste inhoud van de brief te regelen.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elke ouder kan hierin voordeel hebben, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld: de ouder moet minstens het vastgestelde bedrag verdienen, en het kind moet ten minste 6 maanden in één kalenderjaar bij de ouder ingeschreven zijn.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit gebeurt via de belastingaangifte. Om dit te regelen, moet de Belastingdienst worden geïnformeerd dat de ouders co-ouders zijn. Dit gebeurt via een brief, waarin wordt aangegeven op welke dagen van de week het kind bij de ene ouder is en op welke dagen bij de andere ouder. De brief moet door beide ouders worden ondertekend. Er zijn voorbeeldbrieven beschikbaar op de website van de Belastingdienst, waarmee ouders kunnen werken om de juiste inhoud van de brief te regelen.
Voor het opstellen van een ouderschapsplan is het belangrijk om af te spreken hoe de toeslagen worden verdeeld. Dit geldt voor de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag, en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het is belangrijk om te weten dat de toeslagen aan elkaar zijn gekoppeld, en dat de keuze voor wie de kinderbijslag aanvraagt invloed heeft op het kindgebonden budget.
Het is daarom verstandig om vooraf te berekenen wat voor jullie het meest voordelig is. Dit kan worden gedaan via de proefberekening van de Belastingdienst. Daarna leggen jullie de afspraken vast in het ouderschapsplan. Hierin kun je ook aangeven hoe de kosten worden verdeeld, en welke verantwoordelijkheden ieder van jullie heeft.
Voor het opstellen van de benodigde brieven is het handig om gebruik te maken van de voorbeeldbrieven van de Belastingdienst. Deze brieven geven een overzicht van wat er in de brief moet staan, en hoe de inhoud moet worden opgebouwd. Er zijn twee soorten brieven beschikbaar: één waarin de kinderen elke week op dezelfde dagen bij de ouder zijn, en een andere waarin de dagen per week wisselen. De keuze voor welke brief je gebruikt, hangt af van de situatie van de ouders.
De brieven kunnen worden aangepast aan de eigen situatie, zodat de inhoud past bij de situatie van de ouders. Het is belangrijk om de juiste informatie op te nemen, zoals de namen van de ouders, de adressen, en de dagen waarop het kind bij de ene of de andere ouder is. Ook moet de brief door beide ouders worden ondertekend.
Co-ouderschap heeft invloed op verschillende kindertoeslagen, waaronder de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag, en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het is belangrijk om goed af te spreken wie van jullie de kinderbijslag aanvraagt, en hoe de toeslagen worden verdeeld. Dit gebeurt via het ouderschapsplan en de Belastingdienst. Er zijn voorbeeldbrieven beschikbaar om te helpen bij het opstellen van de benodigde documentatie.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet