logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Vaderschapsverlof: Wat betekent het voor vaders en hun gezin?

Vaderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de verlofregeling in Nederland, dat vaders de kans biedt om actief deel te nemen aan de verzorging van hun pasgeboren kind. Het verlof is onderdeel van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), en biedt vaders en partners de mogelijkheid om tijdens de eerste weken na de geboorte van het kind actief betrokken te raken bij de verzorging. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende vormen van vaderschapsverlof, de voordelen ervan, en hoe vaders hier het beste mee om kunnen gaan.

Wat is vaderschapsverlof?

Vaderschapsverlof is een vorm van verlof dat vaders en partners van de moeder van het kind toegestaan wordt. Het verlof wordt vaak gebruikt om de vader direct aan te spreken en te laten beseffen dat hij ook een belangrijke rol speelt in de opvoeding van het kind. Het verlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of geboorteverlof genoemd.

Vaderschapsverlof is onderdeel van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Deze wet bevat twee delen: geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof. Het geboorteverlof is het verlof dat de partner van de moeder recht op heeft na de geboorte van het kind. Het aanvullend geboorteverlof is een aanvulling op het standaard geboorteverlof en biedt extra tijd voor de partner.

Hoe werkt vaderschapsverlof?

Vaderschapsverlof is beschikbaar voor vaders en partners van de moeder van het kind. Het verlof is maximaal vijf dagen lang en wordt 100% doorbetaald. Het verlof is bedoeld om de vader de kans te geven om tijd te hebben met zijn pasgeboren kind. Het verlof is bedoeld voor het eerste jaar na de geboorte van het kind. Het verloof kan worden opgenomen in het eerste jaar na de geboorte van het kind.

Vaderschapsverlof is ook een vorm van ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof is een verlofvariant, die beschikbaar is voor beide ouders. Dit bestaat uit 26 keer het aantal werkuren per week, op te nemen tot je kind 8 jaar is. Dit verlof is bedoeld voor extra zorgtaken voor je kind(eren). Je kan hiermee extra tijd aan je gezin besteden.

Voordeel van vaderschapsverlof

Er zijn verschillende voordelen van vaderschapsverlof. Eén van de voordelen is dat vaders de ruimte krijgen om vader te zijn. Over het algemeen heeft de vader in de eerste weken na de bevalling een ondersteunende rol voor de moeder zodat deze lichamelijk kan herstellen. Maar aanvullend vaderschapsverlof biedt ook kansen voor de periode daarna: het moment dat de moeder aan het werk gaat. Het stelt vaders in de gelegenheid om enige tijd de primaire verzorger te zijn. Doordat vaders hierdoor merken dat ze zelf goed alleen voor hun kind kunnen zorgen, vergroot dit het zelfvertrouwen op het gebied van hun vaderschap.

Een ander voordeel van vaderschapsverlof is de gelijke rolverdeling. Onderzoek laat zien dat vaders die kort na de geboorte veel tijd met hun pasgeboren kind doorbrengen, ook ook in de jaren daarna meer betrokken zijn bij het gezin en de huishoudelijke taken die daarbij komen kijken.

Solozorg: Een populaire vorm van vaderschapsverlof

Er zijn verschillende manieren en momenten waarop je je vaderschapsverlof kunt inzetten. Een vorm van vaderschapsverlof die sterk aan populariteit wint is de zogenaamde solozorg, waarbij het verlof van de vader ingaat op het moment dat de moeder weer aan het werk gaat. Solozorg heeft meerdere voordelen, waaronder:

  • Meer ruimte voor invulling van het vaderschap
  • Een sterke(re) band tussen vader en kind
  • Betere carrièreperspectieven voor werkende moeders
  • Een gelijkwaardige rolverdeling thuis

Solozorg betekent dat het vaderschapsverlof wordt ingezet op het moment dat de moeder weer aan het werk gaat. Meerdere onderzoeken laten zien dat wanneer ook de vader een tijd de primaire verzorger is, dit een positief effect heeft op de hechtingsrelatie tussen vader en kind, maar ook op de hele gezinssituatie.

Aanvullend geboorteverlof

Aanvullend geboorteverlof is een aanvulling op het standaard geboorteverlof. Het is beschikbaar voor partners van de moeder van het kind. Het verlof is maximaal vijf dagen lang en wordt 100% doorbetaald. Het verlof is bedoeld om de partner de kans te geven om tijd te hebben met het pasgeboren kind. Het verloof kan worden opgenomen in het eerste jaar na de geboorte van het kind.

Aanvullend geboorteverlof is ook een vorm van ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof is een verlofvariant, die beschikbaar is voor beide ouders. Dit bestaat uit 26 keer het aantal werkuren per week, op te nemen tot je kind 8 jaar is. Dit verlof is bedoeld voor extra zorgtaken voor je kind(eren). Je kan hiermee extra tijd aan je gezin besteden.

Hoe en waar vraag ik vaderschapsverlof aan?

Vaderschapsverlof is op te nemen door vaders en partners in loondienst. Zzp’ers en ondernemers vallen vooralsnog niet onder de Wet WIEG. Het aanvragen en opnemen van vaderschapsverlof gaat in samenspraak met je werkgever, waarbij je als vader en werkgever aangeeft hoe en wanneer je het verlof zou willen opnemen. Dit mag zowel mondeling als schriftelijk. Hoe de aanvraag in zijn werk gaat en hoe je op een constructieve manier het gesprek rondom vaderschapsverlof aangaat met je werkgever, lees je in dit artikel.

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. Heeft een werknemer kinderen die niet ouder zijn dan zeven jaar, dan heeft de werknemer recht op ouderschapsverlof. Het verlof geldt per kind en bedraagt zesentwintig keer de arbeidsduur per week, uitgesmeerd over een periode van een jaar. De werknemer kan kiezen om het verlof in één keer op te nemen of uit te smeren over een periode langer dan een jaar. Het aantal uren verlof mag echter niet meer zijn dan bij de jaarlijkse periode.

Wat is het verschil tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof?

Geboorteverlof is het verlof voor de partner bij een bevalling. Dit wordt soms ook kraamverlof, partnerverlof, of vaderschapsverlof genoemd. Het verlof is gelijk aan 1 werkweek. Werkt een medewerker bijvoorbeeld 40 uur per week, dan mag het geboorteverlof ook 40 uur duren. De medewerker mag het verlof direct opnemen, maar mag het verlof ook verspreiden over verschillende dagen. De enige voorwaarde is dat het geboorteverlof binnen 4 weken wordt opgenomen. De medewerker geeft dit zo snel mogelijk na de geboorte aan u door. Hierin heeft u als werkgever geen inspraak.

Aanvullend geboorteverlof is sinds 1 juli 2020 uitgebreid met de mogelijkheid tot aanvullend geboorteverlof. Uw medewerker mag naast het standaard geboorteverlof van 1 werkweek nog eens maximaal 5 weken extra verlof opnemen.

Bronnen

  1. vaderzorg.nl
  2. 24baby.nl
  3. ambtenarensalaris.nl
  4. mkbservicedesk.nl
  5. werk.nl
  6. juridischloket.nl
  7. hrpraktijk.nl
  8. tempo-team.nl
  9. sazas.nl
  10. uwv.nl
  11. ondernemenmetpersoneel.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven