Het einde van de opvoeding: Een nieuw perspectief op opvoeden
juli 3, 2025
Ouderschap Blijft is een gecertificeerde methode die gericht is op het begeleiden van kinderen en hun ouders in situaties van complexe scheidingen. Het doel van deze methode is ervoor te zorgen dat kinderen onbelemmerd contact kunnen houden met beide ouders, ondanks de conflicten en moeilijkheden die bij een scheiding kunnen ontstaan. Deze methode wordt ingezet door gecertificeerde jeugd- en maatschappelijk werkplegers, die hierin zijn getraind. De methode is gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen, en wordt steeds verder ontwikkeld via het kennisplatform Complexe Scheidingen.
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op ouders in complexe scheidingen en hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De naam van de methode verwijst naar de visie dat ook al zijn ouders niet meer samen als partners, zij blijven altijd samen ouders. Het belang van het kind staat hierbij centraal. De methode helpt bij het oplossen van conflicten tussen ouders en het bevorderen van een constructieve samenwerking, zodat het contact tussen ouders en kinderen niet wordt belemmerd.
De methode richt zich op het stimuleren van een onbelemmerd contact tussen het kind en beide ouders, op basis van de overeengekomen afspraken. Hierbij staat het kind centraal, met name via kindgesprekken en actieve betrokkenheid van het kind. De methode wordt uitgevoerd door gecertificeerde jeugd- en maatschappelijk werkplegers, die de methodiektraining hebben gevolgd. Deze training wordt gegeven door ervaren trainers, en is gecertificeerd door het SKJ.
Het doel van Ouderschap Blijft is ervoor te zorgen dat elk kind onbelemmerd contact heeft met beide ouders. Dit gebeurt door de communicatie tussen ouders te verbeteren en conflicten te verminderen. De methode helpt ouders om te leren omgaan met hun rol als ouder, ook in tijden van conflicten en spanningen. Daarnaast wordt er gekeken naar de behoeften van het kind en de manier waarop de ouderlijke betrokkenheid het best kan worden gerealiseerd.
De methode is ontstaan uit collectieve kennisontwikkeling, waarbij wetenschappelijke kennis over complexe scheidingen en praktische ervaringen met ouderschapsbemiddeling en omgangsbegeleiding zijn gebundeld. Honderden hulpverleners in een groeiend aantal organisaties passen de methode toe.
De methode Ouderschap Blijft is gecertificeerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren. De training is bedoeld voor professionals die in aanraking komen met gezinnen in complexe scheidingssituaties.
De methodetraining bestaat uit drie dagen en richt zich op het leren omgaan met conflicten tussen ouders, het bevorderen van een constructieve samenwerking en het oplossen van problemen rondom het contact met het kind. De training leert professionals hoe ze met ouders kunnen werken, hoe ze communicatie kunnen verbeteren en hoe ze het kind kunnen betrekken bij het proces.
Een belangrijk onderdeel van de methode is de communicatie tussen ouders. In conflictsituaties speelt taal een belangrijke rol. De manier waarop iemand spreekt over de ex-partner, zichzelf en de kinderen kan het verschil maken tussen een strijd die blijft escaleren en een situatie waarin ruimte ontstaat voor rust en samenwerking. Strijdtaal is vaak veroordelend en polariserend, terwijl welzijdentaal zich richt op wat nodig is voor het welzijn van de kinderen en samenwerking bevordert.
De methode leert ouders om te leren met een positieve manier te communiceren. Dit verlaagt de spanning en vergroot de kans op samenwerking. Een effectieve manier om de communicatie te verbeteren is ouders te laten oefenen met het formuleren van hun behoeften op een positieve manier. Hierbij wordt geadviseerd om verwijten om te zetten in wensen, zodat ouders kunnen leren omgaan met hun emoties en problemen op een constructieve manier.
De methode is gericht op kinderen in complexe scheidingssituaties. Deze kinderen hebben vaak last van spanningen, emotionele problemen en problemen met het contact met hun ouders. De methode helpt ouders en hulpverleners om te leren omgaan met deze situaties en het kind te ondersteunen bij het opbouwen van een veilige omgeving.
In sommige gevallen leidt een scheiding tot een complexe situatie waarin het contact tussen een ouder en kind moeizaam verloopt of wordt belemmerd. Dit is zeer ingrijpend. Met de gecertificeerde methode Ouderschap Blijft helpen jeugdprofessionals ouders om samen het contact met hun kind mogelijk te maken. Het doel is dat elk kind onbelemmerd contact heeft met beide ouders. Steeds meer hulpverleners en organisaties zetten deze methode in.
De methode is gericht op ouders die moeite hebben met het opbouwen van een constructieve samenwerking. In sommige gevallen zijn ouders van mening dat het contact met hun kind belemmerd is of dat het contact niet goed verloopt. De methode helpt ouders om te leren omgaan met deze situaties en het contact met hun kind te verbeteren.
De methode is gericht op het bevorderen van een positieve communicatie tussen ouders, zodat het kind een veilige omgeving kan krijgen. Hierbij wordt ook gekeken naar de rol van het kind en de manier waarop de ouderlijke betrokkenheid het best kan worden gerealiseerd.
De methode wordt ondersteund door een kennisplatform, waarin wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen worden gebundeld. Dit platform biedt hulpverleners de mogelijkheid om kennis te delen en te leren. Daarnaast worden er diverse trainingen aangeboden, waaronder een introductietraining voor verwijzers, die bedoeld is voor professionals die regelmatig in aanraking komen met gezinnen in complexe scheidingssituaties.
De methode wordt steeds verder ontwikkeld en uitgebreid. Er zijn diverse onderwerpen en trainingen beschikbaar, waaronder e-learningen, webinars, intervisie, praktische trainingen en oefendagen. Deze activiteiten worden aangeboden via het kennisplatform Complexe Scheidingen.
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het begeleiden van kinderen en hun ouders in situaties van complexe scheidingen. De methode helpt bij het oplossen van conflicten tussen ouders en het bevorderen van een constructieve samenwerking, zodat het contact tussen ouders en kinderen niet wordt belemmerd. De methode is gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen, en wordt steeds verder ontwikkeld via het kennisplatform Complexe Scheidingen. De methode wordt ondersteund door een trainingsprogramma, waarin hulpverleners leren omgaan met complexe situaties en het kind te ondersteunen bij het opbouwen van een veilige omgeving.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet