Kat opvoeden: Tips voor een gezonde en sociale opvoeding
juli 3, 2025
Stevig Ouderschap is een programma dat gericht is op het versterken van de opvoeding van jonge kinderen en het voorkomen van opvoedproblemen. In de gemeente Haarlemmermeer is dit programma onderdeel van een bredere aanpak van de Stevige Sociale Basis, waarin zorg, ondersteuning en gezondheid op een integrale manier worden aangeboden. Het programma is bedoeld voor gezinnen met een specifieke risicoprofielen, zodat er vroeg wordt ingegrepen en de ontwikkeling van kinderen en jongeren wordt gesteund. In dit artikel wordt uitgelegd hoe Stevig Ouderschap werkt, welke voorwaarden daarvoor gelden en hoe ouders hierbij kunnen worden geholpen.
Stevig Ouderschap is een preventieve interventie die gericht is op het versterken van de opvoeding van jonge kinderen. Het programma wordt aangeboden aan gezinnen die een verhoogd risico lopen op opvoedproblemen. De interventie bestaat uit een signaleringsmethode en een interventie in de vorm van huisbezoeken. De signaleringsmethode is bedoeld om gezinnen te identificeren die extra ondersteuning nodig hebben, en de interventie zorgt voor gerichte ondersteuning via huisbezoeken. Deze interventie draagt bij aan een positieve en veilige opvoeding, waarbij de ontwikkeling van het kind wordt gesteund.
In de gemeente Haarlemmermeer is Stevig Ouderschap onderdeel van de aanpak van de Stevige Sociale Basis. Deze aanpak richt zich op het versterken van de sociale basis van inwoners, met als doel het voorkomen van kwetsbaarheid en het bevorderen van zelfredzaamheid. De gemeente zet zich in op het versterken van de sociale netwerken en het aanbieden van ondersteuning op maat voor kwetsbare inwoners.
De interventie begint met een signaleringsmethode, waarbij ouders binnenkomen na de geboorte van hun kind een vragenlijst krijgen. Deze vragenlijst richt zich op bekende risico’s voor opvoedingsproblematiek, zoals jeugdervaringen met mishandeling, persoonlijke problemen en sociale isolatie. Als uit de antwoorden en/of het advies van de jeugdverpleegkundige blijkt dat de ouders in aanmerking komen voor extra ondersteuning, krijgen ze Stevig Ouderschap aangeboden.
De interventie bestaat uit huisbezoeken, waarbij een opvoedingsondersteuner de ouders bezoekt. Tijdens deze bezoeken wordt ingegaan op de opvoeding van het kind, het omgaan met stress en het opbouwen van een stevige ouder-kindrelatie. De ondersteuning is gericht op het versterken van de eigen kracht van de ouders en het voorkomen van opvoedproblemen.
Het programma kan beginnen tot een half jaar na de geboorte van het kind, maar het is wenselijk om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te starten, om prenatale stress te voorkomen. De interventie is gericht op het versterken van de opvoeding en het voorkomen van problemen op latere leeftijd.
In de gemeente Haarlemmermeer is Stevig Ouderschap onderdeel van een bredere aanpak van de Stevige Sociale Basis. De gemeente zet zich in op het versterken van de sociale basis van inwoners, met als doel het voorkomen van kwetsbaarheid en het bevorderen van zelfredzaamheid. De gemeente biedt ondersteuning aan ouders die in een kwetsbare situatie verkeren, zoals arme gezinnen, enkelvoudige ouders of gezinnen met een verhoogd risico op opvoedproblemen.
De gemeente biedt ook andere vormen van ondersteuning aan, zoals deelnemen aan cursussen, workshops en webinars over opvoeding, gezondheid en ondersteuning. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders te helpen bij het opvoeden van hun kinderen en hen te ondersteunend in hun rol als ouder.
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) speelt een belangrijke rol in de uitvoering van Stevig Ouderschap. De JGZ zorgt voor de gezondheidszorg van kinderen en jongeren tot 18 jaar en biedt ondersteuning aan ouders in de opvoeding van hun kinderen. De JGZ werkt samen met de gemeente en andere partijen om de opvoeding van kinderen te ondersteunend en problemen vroeg te signaleren.
In de gemeente Haarlemmermeer is de JGZ verantwoordelijk voor de gezondheidszorg van kinderen en jongeren. De JGZ biedt ondersteuning aan ouders in de vorm van cursussen, workshops en bezoeken, zodat ouders beter kunnen omgaan met de opvoeding van hun kinderen. De JGZ werkt ook mee aan het opbouwen van sociale netwerken en het versterken van de eigen kracht van ouders.
De Stevige Sociale Basis is een aanpak die gericht is op het versterken van de sociale basis van inwoners, met als doel het voorkomen van kwetsbaarheid en het bevorderen van zelfredzaamheid. De gemeente Haarlemmermeer werkt aan de uitvoering van de Stevige Sociale Basis, waarbij aandacht is voor de sociale netwerken, het stimuleren van zelfredzaamheid en het creëren van sociale netwerken.
De aanpak van de Stevige Sociale Basis is gebaseerd op de 5 veranderlijnen en de aanpak van Meer voor Elkaar in de buurt. Met inwoners en beroepskrachten wordt gewerkt aan het verstevigen van de sociale basis in de buurt. Hierbij staan inwonersnetwerken, het stimuleren van zelfredzaamheid en het creëren van sociale netwerken centraal. Dit doen we door toegankelijke, bruikbare voorzieningen voor iedereen te hebben.
De Gezonde School is een aanpak die gericht is op het ondersteunend werken aan gezondheid in het onderwijs. De aanpak is gericht op het inpassen van gezondheid in het lesprogramma, met de ouders, leerkrachten, de schoolomgeving en de schoolkinderen. De school kiest daarbij een of meerdere gezondheidsthema’s om activiteiten op uit te voeren.
De Gezonde School methode is een praktische aanpak om scholen, zowel van basisonderwijs, voortgezet onderwijs als middelbaar beroepsonderwijs, te ondersteunend bij het structureel werken aan gezondheid. De school kan het Gezonde schoolvignet aanvragen, wat erkenning voor de aanpak geeft.
De jeugdverpleegkundige speelt een belangrijke rol in de uitvoering van Stevig Ouderschap. De jeugdverpleegkundige helpt ouders bij de opvoeding van hun kinderen en zorgt voor de gezondheidszorg van kinderen en jongeren. De jeugdverpleegkundige werkt samen met de gemeente en andere partijen om de opvoeding van kinderen te ondersteunend en problemen vroeg te signaleren.
De jeugdverpleegkundige helpt ook bij het opbouwen van sociale netwerken en het versterken van de eigen kracht van ouders. De jeugdverpleegkundige is betrokken bij het signaleren van problemen en het aanbieden van ondersteuning aan ouders.
De Gezonde Wijken zijn een aanpak die gericht is op het bevorderen van de gezonde leefstijl in de directe omgeving en het leven en wonen in een gezonde leefomgeving. De aanpak is gericht op het creëren van gezonde wijken, waarin focus ligt op preventieve en positieve gezondheid.
De gemeente Haarlemmermeer werkt aan de uitvoering van de Gezonde Wijken, waarbij aandacht is voor de gezondheidsmonitor, de behoeften van bewoners en organisaties. De gemeente zorgt voor de uitvoering van de aanpak en helpt inwoners bij het bevorderen van de gezonde leefstijl in de directe omgeving.
De preventieve ondersteuning is een vorm van ondersteuning die gericht is op het voorkomen van problemen en het versterken van de eigen kracht van ouders. De gemeente Haarlemmermeer biedt verschillende vormen van ondersteuning aan, zoals individuele lichte ambulante ondersteuning, ondersteuning bij scheidingsproblematiek en ondersteuning in de vorm van maximaal 5 gesprekken bij vraagstukken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, relaties, opleiding, vooral gericht op jongeren.
De gemeente zorgt voor de uitvoering van de preventieve ondersteuning en helpt ouders bij het oplossen van problemen en het versterken van hun eigen kracht.
Stevig Ouderschap is een belangrijk programma dat gericht is op het versterken van de opvoeding van jonge kinderen en het voorkomen van opvoedproblemen. In de gemeente Haarlemmermeer is dit programma onderdeel van een bredere aanpak van de Stevige Sociale Basis, waarin zorg, ondersteuning en gezondheid op een integrale manier worden aangeboden. Het programma is bedoeld voor gezinnen met een specifieke risicoprofielen, zodat er vroeg wordt ingegrepen en de ontwikkeling van kinderen en jongeren wordt gesteund. De gemeente biedt ondersteuning aan ouders die in een kwetsbare situatie verkeren, zoals arme gezinnen, enkelvoudige ouders of gezinnen met een verhoogd risico op opvoedproblemen. De gemeente werkt samen met de Jeugdgezondheidszorg, de Jeugdverpleegkundige, de Gezonde School en de Gezonde Wijken om de opvoeding van kinderen te ondersteunend en problemen vroeg te signaleren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet