logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap in Overleg: een methode voor betere samenwerking tussen ouders

Ouderschap in Overleg (OIO) is een methode die de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) inzet om snel in beeld te brengen waar de belangrijkste knelpunten zitten tussen twee ouders. Deze methode wordt vaak ingezet wanneer er sprake is van een scheiding of wanneer er spanningen zijn tussen ouders die moeilijk in overleg kunnen komen. In dit artikel wordt ingegaan op de werking van OIO, de rol van de RvdK, de voordelen en beperkingen van deze methode, en de invloed op de ontwikkeling van het kind.

Wat is Ouderschap in Overleg?

Ouderschap in Overleg (OIO) is een methode waarbij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) een gesprek aangaat met beide ouders, meestal met twee raadsmedewerkers. Het onderzoek is in principe van korte duur. Tijdens het gesprek wordt gekeken naar de punten waarop ouders elkaar kunnen vinden en de punten waarop er nog geschillen zijn. De minderjarigen kunnen bij het onderzoek worden betrokken. De Raad beoordeelt op basis van deze gesprekken of er sprake is van een overeenstemming of welke geschillen er nog zijn. Als er geen overeenstemming is, wordt het advies van de Raad aan de rechter gericht op die geschillen.

Deze methode is sinds 2024 onderdeel van de rechtspraak en is in diverse zaken verschillend beschreven. In sommige gevallen wordt het advies van de Raad wel gebruikt om de rechter te beïnvloeden, terwijl de beslissing ook aan de rechter kan worden gelaten. De methode is bedoeld om snel overeenstemming te bereiken tussen ouders, zodat de situatie van het kind niet langer onder druk staat.

De rol van de Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) speelt een cruciale rol bij het beoordelen van situaties die betrekking hebben op de belangen van het kind. De Raad benadert situaties constructief, maar kan ook worden gezien als ondoorzichtig of bevooroordeeld. De Raad is verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoeken en het geven van adviezen aan de rechter. Hierbij staat het belang van het kind centraal.

In sommige gevallen wordt de Raad geconfronteerd met het feit dat ouders niet bereid zijn om samen te werken. In dergelijke gevallen kan de Raad onderzoek doen naar de situatie en het advies aan de rechter geven. De Raad kan ook worden ingeschakeld bij situaties waarin een ouder het kind niet in contact mag houden met de andere ouder, of wanneer er sprake is van een ernstig nadeel voor de gezondheid van het kind.

Voorwaarden voor Ouderschap in Overleg

Voor Ouderschap in Overleg (OIO) is een aantal voorwaarden van toepassing. Allereerst moeten ouders bereid zijn om gezamenlijk met de Raad in gesprek te gaan. Ouders mogen aangeboden interventies niet weigeren, ook al zijn er goede gronden voor. De Raad benadruidt dat het belang van het kind centraal moet staan. Daarnaast moeten ouders al meerdere interventies hebben doorlopen, zoals OB (Ouderschap Blijft), KudK (Kinderen Uit De Kring), of Omgangshuis. Dit betekent dat kinderen en welwillende ouders al maanden/jaren in een schadelijke situatie kunnen zijn voordat de Raad bereid is om OIO in te zetten.

Onderzoek en de rol van de Raad

Bij Ouderschap in Overleg wordt vaak onderzoek gedaan door de Raad naar de mate waarin de ouderschapsnormen door de ouders zijn nagekomen. Hierbij wordt uitgegaan van wat ouders zeggen, niet wat ze hebben gedaan. Het Expertteam Ouderverstoting vond gedegen onderzoek noodzakelijk. Er is echter nog onzekerheid over wanneer gedegen onderzoek wordt gedaan, zoals door het Expertteam is geadviseerd.

De Raad vindt Ouderschap in Overleg erg succesvol, maar de lange termijnresultaten en of OIO ook tot een bestendige positieve gedragsverandering leidt in ouders is nog niet bekend. De vraag die opkomt is of de Raad de effectiviteit ook van afgesloten OIO-trajecten gaat evalueren en wat er wordt gedaan als de situaties die 'succesvol met OIO zijn afgesloten' alsnog terugvallen.

Invloed op het kind

De invloed van Ouderschap in Overleg op het kind is van groot belang. De Raad benadruidt dat de belangen van het kind centraal moeten staan. Tijdens het onderzoek wordt de stem van het kind vertaald in een wenselijke oplossingsrichting. Dit is echter niet altijd het geval. In sommige gevallen wordt het kind niet gehoord, of wordt de wens van het kind genegeerd. Dit kan leiden tot een schadelijk gevolg voor het kind.

De Raad moet ervoor zorgen dat het kind in het midden staat, en niet dat de persoonlijke spanningen tussen de ouders het kind beïnvloeden. In sommige gevallen wordt het kind geïsoleerd van een ouder, wat een korte termijnoplossing is, maar het probleem zelf niet oplost. De Raad moet hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat het kind in een veilige omgeving terechtkomt.

Ouderschap in Overleg en de rechtspraak

In de rechtspraak wordt Ouderschap in Overleg in diverse zaken verschillend beschreven. In bepaalde gevallen wordt het advies van de Raad gebruikt om de rechter te beïnvloeden, terwijl de beslissing ook aan de rechter kan worden gelaten. De methode is bedoeld om snel overeenstemming te bereiken tussen ouders, zodat de situatie van het kind niet langer onder druk staat.

De Raad heeft in veel gevallen geen invloed op de uitspraak van de rechter. De rechter kan zelf beslissen wanneer de Raad advies geeft. In sommige gevallen kan de Raad het advies aan de rechter geven, maar de rechter beslist zelf. Dit kan leiden tot onzekerheid over de uitslag van het onderzoek.

Kritiek op de Raad voor de Kinderbescherming

Er is kritiek op de Raad voor de Kinderbescherming. In veel gevallen wordt de Raad gezien als ondoorzichtig of bevooroordeeld. De Raad kan niet altijd adequaat omgaan met situaties waarin een ouder het kind niet in contact mag houden met de andere ouder, of wanneer er sprake is van een ernstig nadeel voor de gezondheid van het kind. In sommige gevallen wordt de Raad geconfronteerd met het feit dat ouders niet bereid zijn om samen te werken.

De Raad kan ook worden ingeschakeld bij situaties waarin een ouder het kind niet in contact mag houden met de andere ouder, of wanneer er sprake is van een ernstig nadeel voor de gezondheid van het kind. In sommige gevallen wordt de Raad geconfronteerd met het feit dat ouders niet bereid zijn om samen te werken.

Conclusie

Ouderschap in Overleg (OIO) is een methode die de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) inzet om snel in beeld te brengen waar de belangrijkste knelpunten zitten tussen twee ouders. Deze methode wordt vaak ingezet wanneer er sprake is van een scheiding of wanneer er spanningen zijn tussen ouders die moeilijk in overleg kunnen komen. De Raad speelt een cruciale rol bij het beoordelen van situaties die betrekking hebben op de belangen van het kind. De Raad benadruidt dat het belang van het kind centraal moet staan. De Raad is verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoeken en het geven van adviezen aan de rechter. Hierbij staat het belang van het kind centraal. In sommige gevallen wordt de Raad geconfronteerd met het feit dat ouders niet bereid zijn om samen te werken. De Raad moet ervoor zorgen dat het kind in het midden staat, en niet dat de persoonlijke spanningen tussen de ouders het kind beïnvloeden. De Raad moet hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat het kind in een veilige omgeving terechtkomt.

Bronnen

  1. Ouderschap in Overleg - Raad voor de Kinderbescherming
  2. Raad voor de Kinderbescherming - Verstoten Ouders
  3. Ouderschap - Oostlanderverhouding
  4. Uniforme Hulpaanbod - Rechtspraak

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven