logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap Blijft en de rol van Ouder- en Kindteams in de praktijk

Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het ondersteunen van kinderen en gezinnen bij complexe scheidingen. De methode is ontstaan in de regio Rotterdam en is gericht op het bevorderen van een onbelemmerd contact tussen kind en ouders. Het doel is om ervoor te zorgen dat het kind niet in de strijd tussen de ouders terechtkomt, maar dat het contact met beide ouders op een gezonde manier blijft bestaan. In de praktijk worden deze principes ondersteund door verschillende programma’s, zoals de Methodiektraining en het kennisplatform Complexe Scheidingen. In het bijzonder spelen Ouder- en Kindteams (OKT) een cruciale rol bij de uitvoering van de methode.

De kern van de methode: een onbelemmerd contact

De kern van Ouderschap Blijft is het bevorderen van een onbelemmerd contact tussen het kind en beide ouders. Dit gebeurt via een gestructureerde aanpak, waarbij de rol van de hulpverlener centraal staat. De methode richt zich op het bemiddelen tussen ouders, zodat het kind niet in de strijd terechtkomt. Hierbij staat het kind op de eerste plaats, en wordt er gekeken naar de behoeften van het kind, zowel emotioneel als sociaal.

De methode wordt gebruikt in situaties waarin het contact tussen de ouders en het kind in gevaar is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vechtscheidingen, waarin de ouders niet in staat zijn om met elkaar te communiceren of samen te werken. In dergelijke gevallen is het van belang dat een onafhankelijke hulpverlener de situatie beoordeelt en daarnaast helpt bij het oplossen van conflicten. De methode is daarom gericht op het verbeteren van de communicatie tussen ouders en het kind, zodat het kind zich veilig en ondersteund voelt.

De rol van Ouder- en Kindteams (OKT)

In Amsterdam wordt de methode Ouderschap Blijft ondersteund door Ouder- en Kindteams (OKT). Deze teams zijn gericht op het helpen van gezinnen met problemen rondom de opvoeding, gezondheid, ontwikkeling en de omgeving van het kind. De OKT werkt samen met andere instanties, zoals de jeugd- en gezinsteams, sociale wijkteams en andere hulpverleners. Ze bieden hulp aan ouders en kinderen die last hebben van problemen in hun thuissituatie.

De OKT is actief in de wijk en op scholen in Amsterdam. Ze bieden hulp aan bij problemen zoals stress, problemen op school, gedrag, voeding, sociale ontwikkeling en emotionele ontwikkeling. De teams zijn gratis en vrijblijvend, en ze luisteren naar ouders en kinderen. Ze helpen bij het oplossen van problemen en geven advies over hoe met bepaalde situaties om te gaan. Daarnaast werken ze samen met andere professionelen, zoals jeugd- en gezinsteams, om gezinnen te ondersteunen.

De Methodiektraining en het kennisplatform

Om de methode Ouderschap Blijft goed te kunnen toepassen, is er een Methodiektraining beschikbaar. Deze training is bedoeld voor professionals in het sociaal domein, zoals jeugd- en gezinsteams, sociale wijkteams, medewerkers van Centra Jeugd en Gezin, zelfstandig gevestigde hulpverleners, tweedelijns jeugdzorg en geestelijke gezondheidsinstellingen. De training helpt deelnemers om de methode te leren begrijpen en te kunnen toepassen in de praktijk.

De training bestaat uit drie trainingsdagen en elf online modules. Deelname aan de training leidt tot een certificaat, en de training is geaccrediteerd voor 33,1 punten bij het SKJ. Na afronding van de training wordt de deelnemer erkend als Ouderschap Blijft-bemiddelaar en geregistreerd op het kennisplatform Complexe Scheidingen. Op dit platform worden wetenschappelijke kennis en praktische ervaringen gedeeld, zodat professionals hun kennis kunnen versterken en verdiepen.

De opbouw van de methode: signalering, screening en triage

Een belangrijk onderdeel van de methode is de opbouw van een instrument dat helpt bij het signaleren, schermen en triagen van vechtscheidingen. Dit instrument is ontwikkeld door het project “Ouderschap Blijft in Rotterdam; naar een optimale Rotterdamse multidisciplinaire samenwerkingsstructuur door betere signalering, screening en triage in de ondersteuning aan gezinnen en kinderen die met vechtscheidingen te maken hebben”. Het instrument bestaat uit een vragenlijst voor ouders en een vragenlijst voor kinderen vanaf 10 jaar. Hiermee wordt de stem van het kind beter gecrediteerd en kan er op basis van de antwoorden een hulpadvies worden geformuleerd.

Deze methode is ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek, casusonderzoek en focusgroepen. Daarnaast werd er een Q-sort uitgevoerd om de behoeften van kinderen te kunnen prioriteren. Het instrument is ook beschikbaar als digitale versie, een webapplicatie genaamd “Onze Scheiding” voor ouders en “Ik en de scheiding van mijn ouders” voor kinderen. Dit instrument is bedoeld om door te verwijzen naar passende hulp in de regio en wordt begeleid door een professionaliseringsmodule.

De betrokkenheid van kinderen bij de methode

In de methode Ouderschap Blijft wordt rekening gehouden met de behoeften van het kind. Dit gebeurt door middel van creatieve opdrachten en focusgroepen waarin kinderen hun mening kunnen geven over hoe zij de situatie ervaren. Daarnaast wordt er gewerkt met een Engelse vragenlijst, de Children Perception Interparental Conflict questionnaire, die vertaald wordt en in Nederland gebruikt wordt. Deze vragenlijst helpt bij het bepalen van de ervaringen van het kind in een scheidingssituatie.

De methode is gericht op het creëren van een dialoog tussen ouders en kind, zodat het kind zich beter kan uiten over zijn of haar ervaringen. Door de stem van het kind in de scheidingssituatie te laten doorklinken, wordt er gekeken naar de impact van de scheiding op het kind en worden er passende interventies gepland.

De betrokkenheid van professionals

De methode wordt ondersteund door een aantal professionele partijen, waaronder de gemeente Rotterdam, Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, Flexus Jeugdplein, de Raad voor de Kinderbescherming en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in een consortium ondersteund door de Rechtbank aan een intersectorale aanpak. De samenwerking is gericht op het verbeteren van de signalering, screening en triage van vechtscheidingen, zodat er op tijd hulp kan worden geboden aan gezinnen.

De samenwerking is ook ondersteund door netwerkbijeenkomsten en actie-onderzoek in de vorm van focusgroepen. Deelname aan deze activiteiten helpt bij het versterken van de kennis en ervaring van de betrokken partijen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van een triage-instrument dat door verschillende instanties kan worden gebruikt.

De betekenis van de methode

De methode Ouderschap Blijft speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van gezinnen bij complexe scheidingen. De methode is ontstaan in de regio Rotterdam en is gericht op het bevorderen van een onbelemmerd contact tussen het kind en beide ouders. In de praktijk worden deze principes ondersteund door verschillende programma’s, zoals de Methodiektraining en het kennisplatform Complexe Scheidingen. In het bijzonder spelen Ouder- en Kindteams (OKT) een cruciale rol bij de uitvoering van de methode.

De methode is gericht op het verbeteren van de communicatie tussen ouders en het kind, zodat het kind zich veilig en ondersteund voelt. De methode is ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek, casusonderzoek en focusgroepen, en wordt ondersteund door een aantal professionele partijen. De methode is ook gericht op het creëren van een dialoog tussen ouders en kind, zodat het kind zich beter kan uiten over zijn of haar ervaringen. De methode heeft dus een belangrijke bijdrage geleverd aan de ondersteuning van gezinnen bij complexe scheidingen.

Bronnen

  1. Ouderschap Blijft
  2. OKT Amsterdam
  3. Methodiektraining Ouderschap Blijft
  4. Ouderschap Blijft – Methodiektraining Aanmeldformulier
  5. Project Ouderschap Blijft in Rotterdam

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven