Gedichten over opvoeden: Een krachtige manier om kinderen te leren en te groeien
juli 3, 2025
Een scheiding is een grote verandering in het leven van een gezin. Voor jonge kinderen, vooral tot de leeftijd van drie jaar, kan dit een lastige en onzeker periode zijn. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat co-ouderschap, dat wil zeggen dat ouders samen de opvoeding van hun kind delen, vaak afgeraden is voor baby’s en jonge kinderen. Dit artikel bespreekt waarom dit zo is, wat de gevolgen kunnen zijn en welke alternatieven er zijn om het kind zo goed mogelijk te ondersteunen.
De bronnen tonen aan dat co-ouderschap bij jonge kinderen, vooral tot drie jaar, vaak niet geschikt is. Dit komt doordat jonge kinderen een sterke hechting nodig hebben met hun ouders, en een onstabiele situatie kan leiden tot stress, emotionele problemen en onzekerheid. In plaats van co-ouderschap, wordt vaak aangeraden om de kinderen in het begin bij één ouder te laten wonen, met regelmatig contact met de andere ouder. De nadruk ligt op het behouden van een veilige en stabiele omgeving voor het kind, met een duidelijke structuur en regelmaat.
Volgens de bronnen is het belangrijk dat baby’s en jonge kinderen een stabiele en veilige omgeving krijgen. Een onregelmatig contact met beide ouders kan voor jonge kinderen onzekerheid en stress veroorzaken. Bijvoorbeeld, in bron [1] staat dat een baby vooral de kans moet krijgen om zich te hechten. De oude standaardregeling voor contact van een weekend per veertien dagen is daarom niet geschikt. Frequent kort contact, bijvoorbeeld een paar keer per week een paar uur, is beter. Als de verstandhouding tussen de exen het toelaat, kan vader bij de baby zijn in het huis van moeder. Overnachten op een andere plaats zonder moeder is niet altijd aan te bevelen.
Een scheiding kan voor jonge kinderen een heftige gebeurtenis zijn. Ze begrijpen niet wat er gebeurt, maar kunnen wel de gevoelens, het gedrag en de communicatie van ouders goed aanvoelen. Wat baby’s voelen kunnen ze nog niet zo goed vertalen. Ze kunnen het wel registreren en in het lichaam opslaan. De scheiding kan bijvoorbeeld een niet fijn gevoel geven in een belangrijke ontwikkelfase in het leven en dat opslaan. In bron [1] staat dat de meeste ouders willen dat hun kind zo min mogelijk van deze 'hobbels' meemaakt. Dat is niet altijd te voorkomen. Als kinderen nog te jong zijn om hen te leren er goed mee om te gaan, dan kunnen ouders dat voor hun kind doen.
Jonge kinderen hebben een beperkt vermogen om met veranderingen om te gaan. Ze hebben een duidelijke structuur en regelmaat nodig. In bron [1] staat dat het belangrijk is om als ouders voldoende goed met elkaar te kunnen omgaan als je samen bij je kindje bent. Probeer daarom (tenminste) in het bijzijn van je kind niet handelen als ex-partners, maar als ouders van jullie prachtige wondertje. Dit helpt het kind om zich veilig en stabiel te voelen.
In plaats van co-ouderschap, wordt vaak aangeraden dat het kind bij één ouder woont en dat de andere ouder door quality time een band opbouwt. Dit betekent op baby-leeftijd letterlijk bezoekjes thuis, op dreumes/peuterleeftijd uitstapje en terug naar huis bijvoorbeeld. Dus je hoeft het kindje in het begin nog helemaal niet mee te geven, los van het erkennen van het kind of van het gezag. In bron [3] staat dat in de eerste levensjaren co-ouderschap afgeraden is en wordt geadviseerd dat het kind bij één ouder woont en dat de andere ouder door quality time een band opbouwt.
In bron [1] staat dat duidelijke afspraken het beste werken voor het kind. Verander niet te veel in de wijze van zorgen, rituelen, dagritme enz. voor het kind. Wat je ook doet, zet de liefde voor je kindje voorop. In bron [1] staat ook dat het belangrijk is om te zorgen dat het kind voldoende contact heeft met beide ouders. Daarnaast is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen communiceren, zodat het kind zich veilig voelt.
Een veilige en stabiele omgeving is cruciaal voor jonge kinderen. In bron [1] staat dat het belangrijk is dat de ouders het liefdegevoel voor hun kind voorop stellen. Dit helpt het kind om zich veilig en stabiel te voelen. Ook is het belangrijk dat de ouders regelmatig contact houden met het kind, zodat het zich niet verlaten voelt.
In bron [2] staat dat kinderen met gescheiden ouders gemiddeld meer problemen ervaren dan kinderen zonder gescheiden ouders. Dit kan leiden tot emotionele problemen zoals depressieve gevoelens, stress, angst, identiteitsproblemen en een laag zelfbeeld. Dit geldt vooral voor jonge kinderen, die moeilijker omgaan met veranderingen.
In bron [2] staat ook dat kinderen met gescheiden ouders vaker te maken krijgen met gedragsproblemen, zoals agressief of vijandig gedrag, gevaarlijke gewoonten met betrekking tot drugs- en alcoholgebruik, vandalisme en andere vormen van strafbaar gedrag. Dit kan voorkomen worden door een stabiele en veilige omgeving te bieden.
In bron [2] staat dat kinderen met gescheiden ouders ook problemen kunnen krijgen met school, zoals lagere cijfers, vaker zittenblijven en meer spijbelen, maar ook problemen met concentratie of motivatie. Daarnaast kunnen ze moeite hebben met sociale relaties met familie en vrienden.
In bron [3] staat dat het belangrijk is dat ouders goed met elkaar kunnen communiceren. Als de ex bijvoorbeeld extreem koppig is, kan dit moeilijk zijn. In dat geval kan het helpen om professionele hulp in te schakelen, zoals een KIES Mediator of mediator die samenwerkt met een KIES Coach of KIES Zorg- en Opvoedcoach. In bron [1] staat dat je als ouder contact kunt opnemen met een KIES professional in je eigen regio.
In bron [1] staat dat een prentenboekje kan helpen bij het uitleggen en praten over scheiding en emoties. Dit helpt het kind om het begrip te krijgen van wat er gebeurt, en kan helpen bij het omgaan met emoties.
In bron [3] staat dat het belangrijk is dat ouders het kind veilig en vertrouwd voelen. Als de ex bijvoorbeeld geen erkenning heeft aangevraagd, dan heeft hij nergens recht op en mag je het kind bij je houden. Dit is belangrijk voor het gevoel van veiligheid van het kind.
De bronnen tonen aan dat co-ouderschap bij jonge kinderen vaak afgeraden is. Dit komt doordat jonge kinderen een sterke hechting nodig hebben met hun ouders, en een onstabiele situatie kan leiden tot stress, emotionele problemen en onzekerheid. In plaats van co-ouderschap, wordt vaak aangeraden dat het kind bij één ouder woont, met regelmatig contact met de andere ouder. De nadruk ligt op het behouden van een veilige en stabiele omgeving voor het kind, met een duidelijke structuur en regelmaat. Ouders kunnen hierdoor het kind helpen om zich veilig en stabiel te voelen, en omgaan met veranderingen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet