logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderbijslag bij co-ouderschap: Aanvragen, verdeling en praktijk

De kinderbijslag is een belangrijk financieel ondersteuningsmechanisme voor ouders die hun kinderen opvoeden. Bij co-ouderschap, waarbij ouders het ouderlijk gezag gelijkmatig delen, verandert de manier waarop de kinderbijslag wordt aangevraagd en verdeeld. In dit artikel worden de regels, voorwaarden en praktische stappen voor het omgaan met de kinderbijslag bij co-ouderschap uitgebreid besproken, op basis van de beschikbare informatie uit de bronnen.

Inleiding

Bij co-ouderschap delen ouders het ouderlijk gezag gelijkmatig, zodat het kind ongeveer evenveel tijd doorbrengt bij beide ouders. Hierbij geldt dat de kinderbijslag automatisch in twee delen wordt uitgekeerd, tenzij anders is afgesproken. De SVB zorgt ervoor dat de kinderbijslag op een eerlijke manier wordt verdeeld, zowel op basis van de overeengekomen verdeling als op basis van de feitelijke situatie. In dit artikel worden de belangrijkste punten besproken, waaronder het aanvragen van de kinderbijslag, de verdeling tussen ouders, en de invloed van co-ouderschap op het kindgebonden budget.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een situatie waarin ouders het ouderlijk gezag gelijkmatig delen, zodat het kind ongeveer evenveel tijd doorbrengt bij beide ouders. Dit wordt vaak aangeduid als een gelijk aandeel in de zorgtijd. De SVB beschouwt een kind als in gelijke mate verzorgd en onderhouden als het kind afwisselend bij beide ouders woont, ongeveer even vaak bij elke ouder verblijft, en de kosten voor het kind gelijkmatig worden gedeeld. In een dergelijke situatie wordt de kinderbijslag standaard in twee delen verdeeld, tenzij anders is afgesproken.

Aanvragen van de kinderbijslag bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap moet de kinderbijslag opnieuw worden aangevraagd. De SVB stuurt een formulier waarin de ouders kunnen aangeven hoe de kinderbijslag tussen hen moet worden verdeeld. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Beide ouders krijgen de helft van de kinderbijslag.
  • Een van de ouders krijgt de volledige kinderbijslag.
  • De kinderbijslag wordt verdeeld op basis van het aantal kinderen. Bijvoorbeeld: de ene ouder krijgt de kinderbijslag van het ene kind, en de andere ouder van het andere kind.

De keuze voor de verdeling moet in het ouderschapsplan worden vastgelegd, zodat de SVB hier rekening mee kan houden. Het is belangrijk dat de ouders hierover met elkaar afspreken, zodat de kinderbijslag op de juiste manier wordt uitbetaald.

De verdeling van de kinderbijslag

Bij co-ouderschap wordt de kinderbijslag standaard in twee gelijke delen verdeeld. Dit gebeurt automatisch, tenzij anders is afgesproken. De SVB gaat uit van de in de overeenkomst opgenomen regeling betreffende de verdeling van de verzorging en het onderhoud. Als er geen overeenkomst is, dan wordt de verdeling gebaseerd op de feitelijke situatie.

De SVB kan bijvoorbeeld ook rekening houden met de kosten die elk van de ouders maakt voor het onderhouden van het kind. Hierbij wordt gekeken naar de verblijfskosten en de verblijfsoverstijgende kosten. De verblijfskosten omvatten eten, drinken, gas, water, licht, uitjes en vakanties. De verblijfsoverstijgende kosten omvatten kleding, een fiets, en andere kosten die niet direct gerelateerd zijn aan het verblijf van het kind.

Invloed op het kindgebonden budget

Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget ook worden beïnvloed. Het kindgebonden budget wordt automatisch gestort op de rekening van degene die de kinderbijslag heeft aangevraagd. Daarom is het belangrijk dat de ouders bespreiden wie de aanvrager van de kinderbijslag is. Dit kan worden gedaan via een proefberekening van de Belastingdienst, die helpt om te bepalen wie het meeste kindgebonden budget kan krijgen.

Als de aanvrager van de kinderbijslag geen recht heeft op het kindgebonden budget, maar de andere ouder wel, dan is het verstandig om de aanvrager van de kinderbijslag te wijzigen. Dit kan bijdrragen aan een hoger bedrag aan het kindgebonden budget. De proefberekening helpt bij het bepalen van de juiste verdeling.

De rol van het ouderschapsplan

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders een ouderschapsplan opstellen. Dit plan bevat afspraken over de verdeling van de zorg, het onderhoud, en de kinderbijslag. Het ouderschapsplan helpt bij het vaststellen van de verdeling van de kinderbijslag en zorgt ervoor dat de SVB hier rekening mee houdt.

In het ouderschapsplan kan ook worden vastgelegd dat de verblijfsoverstijgende kosten worden gedeeld en dat een kindrekening wordt geopend waarop de kinderbijslag zal worden gestort. Dit helpt bij het beheren van de financiële verantwoordelijkheden tussen de ouders.

Wijzigingen in de situatie

Bij co-ouderschap kan het voorkomen dat er wijzigingen in de situatie plaatsvinden. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de kinderbijslag. Het is daarom belangrijk dat de ouders wijzigingen in hun situatie binnen 4 weken doorgeven aan de SVB. Als de ouders buiten Nederland wonen, moet dit binnen 6 weken worden doorgegeven.

De SVB beoordeelt de situatie opnieuw en past de kinderbijslag aan indien nodig. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het kind minder tijd doorbrengt bij een van de ouders, of als er sprake is van extra kosten.

Dubbele kinderbijslag bij intensieve zorg

Bij co-ouderschap kan het ook voorkomen dat de ouders recht hebben op dubbele kinderbijslag. Dit is het geval als het kind intensieve zorg nodig heeft. De SVB onderzoekt de zorgbehoefte en geeft een advies aan de SVB over dubbele kinderbijslag. Vanaf 1 juli 2024 ontvangen ouders van kinderen met een Wlz-indicatie de dubbele kinderbijslag automatisch. Ook is het mogelijk gemaakt de dubbele kinderbijslag met 6 maanden terugwerkende kracht toe te kennen.

Conclusie

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders goed afspreken hoe de kinderbijslag wordt verdeeld. De SVB zorgt ervoor dat de kinderbijslag op een eerlijke manier wordt uitbetaald, zowel op basis van de overeengekomen verdeling als op basis van de feitelijke situatie. Het is belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen en de verdeling van de kinderbijslag te bespreken. Bovendien is het belangrijk om wijzigingen in de situatie door te geven aan de SVB, zodat de kinderbijslag op tijd kan worden aangepast. Door goed met elkaar te overleggen, kan de kinderbijslag op een eerlijke manier worden verdeeld, zodat beide ouders en het kind hier profiteren van.

Bronnen

  1. Kinderbijslag – Rijksoverheid
  2. Kinderbijslag – PUC
  3. Kinderbijslag – SVB
  4. Kinderbijslag – Juridisch Loket
  5. Eerste Kamer stemt in met vereenvoudiging dubbele kinderbijslag – Rijksoverheid
  6. Kinderbijslag splitsen bij co-ouderschap – ScheidenviaScheepens
  7. Kinderbijslag – Rijksoverheid
  8. Kinderbijslag – Uitelkaar.nl
  9. Kinderbijslag – SVB
  10. Kinderbijslag – SVB

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven