Gedichten over opvoeden: Een krachtige manier om kinderen te leren en te groeien
juli 3, 2025
Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderlijk gezag na een scheiding. Het betekent dat ouders samen verantwoordelijk zijn voor de zorg, opvoeding en het welzijn van hun kinderen. Bij co-ouderschap wordt het kind meestal opgesplitst over de twee huishoudens, waarbij beide ouders ongeveer evenveel tijd met het kind doorbrengen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de Belastingdienst omgaat met co-ouderschap, welke belastingvoordelen er zijn en hoe je deze kunt aanvragen.
De Belastingdienst hanteert een eigen definitie van co-ouderschap. Volgens haar regels is er sprake van co-ouderschap als het kind minstens 3 volle dagen per week bij één ouder is en 3 volle dagen per week bij de andere ouder. Ook is het mogelijk dat het kind om de week bij de ene ouder is en om de week bij de andere. De Belastingdienst stelt dus een vrijwel 50-50 regeling als eis. Daarnaast telt ook de vakantietijd mee bij de bepaling van co-ouderschap. Dus stel dat je tijdens de normale schoolweken net niet aan de zes dagen komt per twee weken, maar dat jullie wel de vakanties 50/50 verdelen, dan is er sprake van co-ouderschap als je op jaarbasis in totaal 156 dagen de zorg voor de kinderen hebt.
Bij co-ouderschap zijn er meerdere belastingvoordelen die je kunt aanvragen. Deze zijn onder andere:
De kinderbijslag is een bijdrage die de overheid geeft om de kosten van de opvoeding van je kind te dekken. Beide ouders hebben recht op 50% van de kinderbijslag, mits ze co-ouders zijn. Het is echter ook mogelijk om de kinderbijslag te verdelen over beide ouders. Dit is vooral verstandig bij twee of meer kinderen, omdat het helpt bij het verkrijgen van het Kind Gebonden Budget (KGB) en de Alleenstaande Ouderkop (AOK). Het is daarom gebruikelijk dat de kinderbijslag wordt bijgeschreven op de gezamenlijke kinderrekening.
Het KGB is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elk jaar wordt door de Belastingdienst vastgesteld wat het minimumbedrag is dat je als arbeidsinkomen moet hebben om hier recht op te hebben. Als je nog samen bent, krijgt alleen degene die het minst verdient de combinatiekorting. Dit regel je via de belastingaangifte. Als jullie na de scheiding co-ouders zijn, kun je beiden in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Naast dat je dan beiden minstens het vastgestelde bedrag moet verdienen, moet er duidelijk sprake zijn van co-ouderschap.
De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de opvang van je kind. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren opvang die je zelf betaalt. Je geeft via een brief door aan de Belastingdienst dat je co-ouders bent.
De huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen en het kind/ de kinderen meetellen bij het eigen huishouden. De Belastingdienst vraagt dan om een “verklaring co-ouderschap”. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn.
Bij het aanvragen van belastingvoordelen bij co-ouderschap zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:
Ouders die scheiden zijn verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap of als je gaat “scheiden van tafel en bed”. Als je duidelijke afspraken maakt in het ouderschapsplan, kan dat veel ruzie voorkomen. Jullie bepalen in principe zelf wat jullie belangrijk vinden en welke afspraken jullie vastleggen in het ouderschapsplan.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om de verdeling van de kinderen goed te plannen. Heb je meerdere kinderen? Verdeel de kinderen dan over beide huishoudens. Zo hebben beide ouders meer kans om in aanmerking te komen voor sommige regelingen. Heb je één kind? Schrijf het kind dan in op het adres van de ouder met het laagste inkomen. Zo heb je meer kans om aanspraak te maken op regelingen of een hoger bedrag. Je kunt deze bedragen vervolgens zelf onderling verrekenen en verdelen.
Bij de Belastingdienst geldt een heffingskorting als je kinderen hebt en werkt. Het gaat om de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze heffingskorting wordt betaald aan het huishouden waar de kinderen meer dan zes maanden staan ingeschreven in het bevolkingsregister. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders als ze allebei een baan hebben de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen. Voor de huurtoeslag kan een kind maar bij één ouder zijn ingeschreven. De andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden als hij of zij een aanvraag indient voor huurtoeslag. De Belastingdienst vraagt dan om een verklaring co-ouderschap. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn.
Het ouderschapsplan is belangrijk bij het aanvragen van belastingvoordelen. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er inderdaad sprake is van co-ouderschap. Leg de afspraken daarom goed vast in het ouderschapsplan. Dit helpt bij het aanvragen van belastingvoordelen en voorkomt problemen met de Belastingdienst.
In het ouderschapsplan kun je afspraken maken over de verdeling van de kinderbijslag, het KGB en de AOK. Dit is belangrijk bij co-ouderschap, omdat het helpt bij het verkrijgen van de belastingvoordelen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de kinderbijslag van het ene kind naar de ene ouder gaat en van het andere kind naar de andere ouder. Dit geef je aan op een formulier dat je ontvangt van de SVB, zodra de SVB van de gemeente heeft doorgekregen dat jullie op verschillende adressen zijn ingeschreven.
Het ouderschapsplan is belangrijk bij het aanvragen van belastingvoordelen. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er inderdaad sprake is van co-ouderschap. Leg de afspraken daarom goed vast in het ouderschapsplan. Dit helpt bij het aanvragen van belastingvoordelen en voorkomt problemen met de Belastingdienst.
Het ouderschapsplan is belangrijk bij het aanvragen van belastingvoordelen. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er inderdaad sprake is van co-ouderschap. Leg de afspraken daarom goed vast in het ouderschapsplan. Dit helpt bij het aanvragen van belastingvoordelen en voorkomt problemen met de Belastingdienst.
Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderlijk gezag na een scheiding. Het betekent dat ouders samen verantwoordelijk zijn voor de zorg, opvoeding en het welzijn van hun kinderen. Bij co-ouderschap zijn er meerdere belastingvoordelen die je kunt aanvragen. Deze zijn onder andere de kinderbijslag, het Kind Gebonden Budget (KGB), de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderopvangtoeslag en de huurtoeslag. Bij het aanvragen van deze belastingvoordelen is het belangrijk om het ouderschapsplan goed vast te leggen. Dit helpt bij het aanvragen van belastingvoordelen en voorkomt problemen met de Belastingdienst.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet