Gedichten over opvoeden: Een krachtige manier om kinderen te leren en te groeien
juli 3, 2025
Co-ouderschap is een veelvoorkomende oplossing voor ouders die uit elkaar zijn gegaan, maar toch een actieve rol blijven spelen in het leven van hun kinderen. In dit artikel wordt uitgelegd wat co-ouderschap inhoudt en welke belastingvoordelen hierbij kunnen horen. Het is van belang dat ouders weten hoe ze hun belastingen en toeslagen kunnen beheren, zodat ze zoveel mogelijk profiteren van de beschikbare regelingen.
Co-ouderschap houdt in dat ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkwaardig delen. Dit betekent dat het kind meerdere dagen per week bij elke ouder woont. De Belastingdienst hanteert een bepaalde definitie om vast te stellen of sprake is van co-ouderschap. Volgens deze definitie is er sprake van co-ouderschap als een kind minstens drie dagen per week bij de ene ouder woont en de resterende dagen bij de andere ouder. Ook geldt dit als het kind om en om bij de ene of de andere ouder woont. Daarnaast tellen vakanties mee bij de bepaling van co-ouderschap. Als een kind bijvoorbeeld in de normale schoolweken niet aan de eis van 156 dagen per jaar voldoet, maar de vakanties 50/50 verdeelt, dan is er wettelijk gezien sprake van co-ouderschap.
Bij co-ouderschap kunnen ouders profiteren van verschillende belastingvoordelen, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderbijslag, het kindgebonden budget (KGB), de kinderopvangtoeslag en de huurtoeslag. Deze regelingen zijn van belang voor ouders die hun belastingen en toeslagen willen beheren.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elk jaar wordt door de Belastingdienst vastgesteld wat het minimumbedrag is dat je als arbeidsinkomen moet hebben om hier recht op te hebben. Niet iedere ouder heeft hier dus recht op. Als je nog samen bent, dan krijgt alleen degene die het minst verdient de combinatiekorting. Dit regel je via de belastingaangifte. Als jullie na de scheiding co-ouders zijn, kun je beiden in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Naast dat je dan beiden minstens het vastgestelde bedrag moet verdienen, moet er duidelijk sprake zijn van co-ouderschap.
De kinderbijslag wordt in principe betaald aan de ouder die de kinderbijslag aanvraagt. In het geval van co-ouderschap kan de kinderbijslag echter op verzoek over beide ouders verdeeld worden. De kinderbijslag van elk van de kinderen kan dan verdeeld worden terwijl de kinderen toch bij één ouder staan ingeschreven. Dit is vooral interessant bij meerdere kinderen. De kinderbijslag wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Bij co-ouderschap krijgen jullie van de SVB standaard beiden de helft van de kinderbijslag. Maar jullie kunt dit ook anders afspreken en aan de SVB doorgeven. Je kunt er voor kiezen dat het volledige bedrag naar één van jullie gaat. Of, als je meerdere kinderen hebt, kun je afspreken dat de kinderbijslag van het ene kind naar de ene ouder gaat en van het andere kind naar de andere ouder.
Het KGB is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd. Bij co-ouderschap kan het KGB ook worden verdeeld, je moet dan ieder één of meer kinderen inschrijven op je adres. Beide ouders komen dan in aanmerking voor het KGB en de eventuele alleenstaande ouderkop. Het KGB is inkomensafhankelijk en hangt af van het aantal kinderen. Ben je alleenstaande ouder? Dan kan je ook nog aanspraak maken op de alleenstaande ouderkop (AOK), ongeacht het aantal minderjarige kinderen.
De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de kinderopvang. In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder kan dit voor zijn eigen deel van de kosten aanvragen. Indien er (nog) een gezamenlijk contract is, dan bepaalt de betaling van de kosten het deel waarvoor ouders de toeslag kunnen aanvragen. Een co-ouder die kinderopvangtoeslag wil aanvragen voor het kind dat niet bij hem of haar ingeschreven staat maar bij de andere ouder, kan dit per brief aan de Belastingdienst verzoeken.
De huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen en het kind/ de kinderen meetellen bij het eigen huishouden. De Belastingdienst vraagt dan om een “verklaring co-ouderschap”. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn. Het maakt dus ook hier niet uit op welk adres de kinderen feitelijk zijn ingeschreven. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de huurtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.
Er zijn verschillende tips om te zorgen dat jullie profiteren van de belastingvoordelen bij co-ouderschap. Hier zijn een paar belangrijke tips:
Als er meerdere kinderen zijn, is het verstandig om de kinderen ‘op papier’ over beide huishoudens te verdelen. Zo hebben beide ouders meer kans om in aanmerking te komen voor sommige regelingen. Als er één kind is, is het financieel verstandig om hem/haar in te schrijven op het adres van de ouder met het laagste inkomen. Veel regelingen zijn immers inkomensafhankelijk, dus hoe lager het inkomen, hoe hoger het belastingvoordeel.
Een ouderschapsplan is belangrijk bij co-ouderschap, want het bevat de afspraken over de verdeling van de zorg, de kosten en de belastingvoordelen. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er inderdaad sprake is van co-ouderschap. Leg de afspraken daarom goed vast in het ouderschapsplan.
De Belastingdienst vraagt bij het aanvragen van belastingvoordelen om een verklaring van co-ouderschap. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn. Het maakt dus ook hier niet uit op welk adres de kinderen feitelijk zijn ingeschreven. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben.
Co-ouderschap kan leiden tot verschillende belastingvoordelen, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderbijslag, het kindgebonden budget (KGB), de kinderopvangtoeslag en de huurtoeslag. Het is belangrijk dat ouders weten hoe ze hun belastingen en toeslagen kunnen beheren, zodat ze zoveel mogelijk profiteren van de beschikbare regelingen. Een goed geformuleerd ouderschapsplan is essentieel om de afspraken over de verdeling van de zorg, de kosten en de belastingvoordelen duidelijk te stellen. Daarnaast is het belangrijk om de verklaring van co-ouderschap goed voor te bereiden en te ondertekenen, zodat jullie in aanmerking kunnen komen voor de verschillende regelingen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet