logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap regelen: praktische stappen en belangrijke overwegingen

Inleiding

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap die veel ouders kiezen na een scheiding. Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig, zodat de kinderen evenveel tijd doorbrengen met beide ouders. Dit vereist veel overleg en afspraken tussen de ouders. In dit artikel worden de belangrijkste stappen en overwegingen behandeld die nodig zijn om co-ouderschap te regelen, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij de ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig delen. Dit betekent dat de kinderen evenveel tijd doorbrengen met beide ouders. Er is een gelijke belasting voor beide ouders als het om opvoeden en kosten gaat. Kinderen kunnen op dezelfde school blijven, en naar hun vaste sportclub blijven gaan. Voor hen verandert er praktisch dus niet zoveel, behalve dat ze om en om bij hun beide ouders verblijven.

Wanneer kies je voor co-ouderschap?

De keuze voor co-ouderschap hangt af van zowel de wil van beide ouders, de wil van de kinderen, maar ook van praktische omstandigheden. Als de ouders goed met elkaar kunnen overleggen, is co-ouderschap een goede keuze. Het is belangrijk dat de ouders goed kunnen communiceren en een positieve relatie hebben. Als de ouders niet goed met elkaar kunnen overleggen, is co-ouderschap mogelijk niet geschikt.

Wat moet je in overweging nemen bij het kiezen voor co-ouderschap?

Bij het kiezen voor co-ouderschap zijn er verschillende dingen die je in overweging moet nemen:

1. Praktische overwegingen

  • Afstand tussen de huizen: Het is belangrijk dat de ouders bij elkaar in de buurt wonen. De kinderen hoeven dan niet uit hun vertrouwde omgeving weg en moeten immers door beide ouders naar school kunnen worden gebracht, naar vriendjes en naar de sportclub.
  • Woonafstand: De maximale afstand tussen de huizen wordt vaak op 7 kilometer beperkt. Een grotere afstand maakt het vaak lastig om het co-ouderschap in stand te houden.
  • Tijdsmanagement: Co-ouderschap vereist veel overleg en afspraken. De ouders moeten bereid zijn om hun tijd en energie te verdelen en te communiceren.

2. Emotionele overwegingen

  • Vertrouwen en harmonie: Co-ouderschap vereist veel vertrouwen en harmonie tussen de ouders. Als de relatie tussen de ouders gespannen is, kan co-ouderschap moeilijk zijn.
  • Betrokkenheid van de kinderen: De kinderen moeten betrokken worden bij het proces. Het is belangrijk dat ze zich veilig en gelukkig voelen in hun omgeving.

3. Financiële overwegingen

  • Kosten delen: Bij co-ouderschap delen de ouders de kosten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald.
  • Kinderalimentatie: Bij co-ouderschap is het belangrijk om afspraken te maken over de kinderalimentatie. De minst verdienende ouder kan kinderalimentatie ontvangen om de kosten van het dagelijks levensonderhoud voor de kinderen te dekken.

Hoe regel je co-ouderschap?

Om co-ouderschap te regelen, zijn er een aantal stappen en overwegingen die je kunt nemen:

1. Overleg en afspraken maken

Het belangrijkste is dat de ouders goed met elkaar kunnen overleggen en afspraken maken. De ouders moeten samenwerken aan het opstellen van een ouderschapsplan, dat de afspraken bevat over de verdeling van de zorg, opvoeding, kosten en communicatie.

2. Een ouderschapsplan opstellen

Een ouderschapsplan is een officieel document dat wordt opgesteld door een mediator of advocaat. De ouders moeten beiden hun handtekening onder het ouderschapsplan zetten. In het ouderschapsplan staan afspraken over de manier waarop de zorg- en opvoedingstaken verdeeld worden. De ouders moeten ook afspraken maken over de verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen.

3. Deelname van de kinderen

De kinderen moeten betrokken worden bij het opstellen van het ouderschapsplan. De ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit gaan doen. Het is belangrijk dat de kinderen zich veilig en gelukkig voelen in hun omgeving.

4. Afspraken vastleggen in het ouderschapsplan

De ouders moeten afspraken maken over de verdeling van de tijd, de kosten, de communicatie, de omgang met de kinderen en andere relevante onderwerpen. De ouders moeten deze afspraken opschrijven en op papier zetten.

Belangrijke afspraken bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap zijn er verschillende belangrijke afspraken die gemaakt moeten worden:

1. Verdeling van de tijd

De ouders moeten afspraken maken over hoe de tijd verdeeld wordt tussen de twee huizen. Dit kan zijn op basis van weken, dagen of uren. De ouders moeten ook afspraken maken over de verdeling van de tijd voor en na school, de nachten en de vakanties.

2. Kosten en alimentatie

De ouders moeten afspraken maken over de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. De ouders moeten ook afspraken maken over de kinderalimentatie, die rechtstreeks gestort op een rekening van de minst verdienende ouder.

3. Communicatie

De ouders moeten afspraken maken over hoe ze met elkaar communiceren over de kinderen. Dit kan zijn over de schoolkeuze, de gezondheid, de sportclub en andere relevante onderwerpen.

4. Ondersteuning en hulp

De ouders moeten afspraken maken over hoe ze elkaar ondersteunen bij de zorg en opvoeding van de kinderen. Dit kan zijn over het halen en brengen van de kinderen, het geven van huiswerkbegeleiding en het bezoeken van ouderavonden.

Voordelen en nadelen van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen

  • Gelijkmatige betrokkenheid: De kinderen hebben gelijke aandacht van beide ouders.
  • Veiligheid en stabiliteit: De kinderen voelen zich veilig en stabiel in hun omgeving.
  • Mogelijkheid tot samenwerking: De ouders kunnen samenwerken aan de opvoeding van de kinderen.

Nadelen

  • Groot overleg: Co-ouderschap vereist veel overleg en afspraken tussen de ouders.
  • Emotionele spanningen: Als de relatie tussen de ouders gespannen is, kan co-ouderschap moeilijk zijn.
  • Praktische uitdagingen: Het kan lastig zijn om co-ouderschap in stand te houden als de ouders ver van elkaar wonen.

Conclusie

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij de ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig delen. Het vereist veel overleg, afspraken en communicatie tussen de ouders. Het is belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen overleggen en een positieve relatie hebben. Bij co-ouderschap is het belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen, waarin de afspraken over de verdeling van de tijd, kosten, communicatie en andere relevante onderwerpen staan. De kinderen moeten betrokken worden bij het opstellen van het ouderschapsplan, zodat ze zich veilig en gelukkig voelen in hun omgeving.

Bronnen

  1. Rijksoverheid - Ouderschapsplan
  2. Netjesscheiden - Wat is co-ouderschap en hoe regel je dat?
  3. Zorgelooschscheiden - Co-ouderschap
  4. Scheidendoejesamen - Co-ouderschap
  5. Nibud - Co-ouderschap
  6. Uitelkaarmetkinderen - Samen ouders zijn na de scheiding
  7. Uitelkaar - Hoe co-ouderschap regelen
  8. Kemmersfamilieadvocaten - Co-ouderschap: hoe regel je dat?
  9. Juridisch Lokaal - Omgangsregeling

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven