logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Boeddhistische opvoeding: Wijsheid, compassie en het leren van kinderen

Boeddhistische opvoeding is een methode die gericht is op het ontwikkelen van wijsheid, compassie en ethische waarden bij kinderen. De kern van deze opvoeding ligt in de vier Hartkwaliteiten en de zes Vaardige Middelen, die worden toegepast in het onderwijs en in het gezin. Deze principes zijn afgeleid van de leer van de Boeddha, maar zijn ook algemene menselijke kwaliteiten die in elke levensbeschouwelijke stroming kunnen worden toegepast. In dit artikel wordt nader ingegaan op de principes van de boeddhistische opvoeding, de rol van ouders en onderwijs, en hoe deze methode kan bijdragen aan een gezonde opvoeding.

De vier Hartkwaliteiten

Een van de belangrijkste onderdelen van de boeddhistische opvoeding zijn de vier Hartkwaliteiten, namelijk gelijkmoedigheid, mededogen, vriendelijkheid en blijdschap. Deze kwaliteiten vormen de basis van een ethische en empathische opvoeding. Ze helpen kinderen om compassie te ontwikkelen, niet alleen voor elkaar, maar ook voor anderen.

Gelijkmoedigheid betekent dat iedereen meedooet, zonder iemand te verlaten. Mededogen is het helpen van anderen, en vriendelijkheid betekent dat je vriendelijk bent voor elkaar. Blijdschap houdt in dat je blij bent voor en met elkaar. Deze kwaliteiten worden in het onderwijs toegepast via aandachtsoefeningen, spreuken, gebaren, symbolen en gesprekken.

De methode van het Hart van Onderwijs, opgezet door onderwijzer Douwe Hoitsma, richt zich op de ontwikkeling van wijsheid en compassie in de vorm van de vier Hartkwaliteiten en de zes Vaardige Middelen. Deze principes zijn niet alleen gericht op het onderwijs, maar ook op het gezin. Ze helpen kinderen om een betere omgang te leren met frustratie, stress en tegenslag.

De zes Vaardige Middelen

Naast de vier Hartkwaliteiten zijn ook de zes Vaardige Middelen belangrijk in de boeddhistische opvoeding. Deze zijn vrijgevigheid, discipline, geduld, inzet, concentratie en wijsheid. Ze werken als positieve spaarpotten: elke keer dat je ze oefent, worden ze groter. Deze middelen helpen kinderen om verantwoordelijkheid te nemen, zelfvertrouwen te ontwikkelen en beter met conflicten om te gaan.

Deze principes worden toegepast in het onderwijs via systematische aanpak. In een jaarplan worden de elementen aan elkaar gekoppeld. De kinderen oefenen niet slechts in de twee weken, maar structureel, zodat ze deze kwaliteiten echt kunnen opeisen. De methode is zowel gericht op het leren van kennis als op het ontwikkelen van ethische waarden.

De rol van ouders

De opvoeding van kinderen is niet alleen taak van het onderwijs, maar ook van de ouders. In de boeddhistische opvoeding wordt benadruid dat ouders een voorbeeld moeten zijn voor hun kinderen. Kinderen imiteren hun ouders, en daarom is het belangrijk dat ouders zelf ook mediteren en een vaste ritueel hebben.

Een goed voorbeeld neemt deel aan de opvoeding van kinderen. Ouders kunnen een "gezins-altaar" inrichten, waarin een Boeddha-beeld, een Thangka of offerschaaltjes kunnen staan. Dit is een manier om meditatie te beoefenen en een vaste ritueel aan te houden. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen laten zien dat ze zelf ook mediteren, zodat de kinderen dit kunnen imiteren.

Bij de opvoeding van kinderen wordt ook benadruid dat het belangrijk is om compassie en wijsheid te combineren. Ouders moeten hun kinderen leren om anderen te helpen, maar ook om zichzelf te leren begrijpen. In de boeddhistische opvoeding is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het leren van kennis en het ontwikkelen van ethische waarden.

Boeddhistische opvoeding in het onderwijs

In het onderwijs wordt de boeddhistische opvoeding steeds meer toegepast. De methode van het Hart van Onderwijs wordt al jaren toegepast in scholen in Nederland. De methode is ontwikkeld door Douwe Hoitsma, die geloven dat kinderen compassie kunnen leren door de vier Hartkwaliteiten en de zes Vaardige Middelen.

Deze methode is niet alleen gericht op het leren van kennis, maar ook op het ontwikkelen van ethische waarden. De kinderen leren om met elkaar om te gaan, om te helpen en om zichzelf te leren begrijpen. De methode is gericht op het leren van wijsheid en compassie, en helpt kinderen om een betere omgang te leren met frustratie en tegenslag.

In de praktijk worden de principes van de boeddhistische opvoeding toegepast via aandachtsoefeningen, spreuken, gebaren, symbolen en gesprekken. De methode is gericht op het leren van kennis, maar ook op het ontwikkelen van ethische waarden. De kinderen oefenen niet alleen in de twee weken, maar structureel, zodat ze deze kwaliteiten echt kunnen opeisen.

Beperkingen en kritiek

Hoewel de boeddhistische opvoeding veel voordelen heeft, zijn er ook beperkingen. De methode is vooral gericht op het leren van kennis en het ontwikkelen van ethische waarden. Er is echter geen duidelijke aanwijzing hoe deze methode kan worden toegepast in een bredere context. Bovendien is de methode niet gericht op het leren van rekenen of taal, wat in het onderwijs van grote belang is.

Daarnaast is er kritiek op de methode. Sommige kritici zien het als een vorm van spiritualiteit die niet past in het moderne onderwijs. Andere kritici denken dat de methode te veel gericht is op het leren van kennis en niet voldoende rekening houdt met de verschillen tussen kinderen.

Conclusie

De boeddhistische opvoeding biedt een manier om wijsheid, compassie en ethische waarden te leren. De vier Hartkwaliteiten en de zes Vaardige Middelen vormen de basis van deze opvoeding. Ze helpen kinderen om compassie te ontwikkelen, niet alleen voor elkaar, maar ook voor anderen. De methode is gericht op het leren van kennis en het ontwikkelen van ethische waarden. Ouders en onderwijs kunnen hiermee een bijdrage leveren aan de opvoeding van kinderen. De methode is echter niet gericht op het leren van rekenen of taal, wat in het onderwijs van grote belang is. Bovendien is de methode niet gericht op het leren van kennis en niet voldoende rekening houdt met de verschillen tussen kinderen.

Bronnen

  1. Boeddhisme op een Nederlandse basisschool
  2. Boeddhistisch onderwijs
  3. De Boeddha en het kind
  4. Boeddhisme voor ouders
  5. Hoe leg ik extreem boeddhisme uit aan mijn kinderen?
  6. Boeddhistisch opvoeden: Doe je zo
  7. Boeddhisme voor moeders
  8. Boeddhistische opvoeding voor kinderen
  9. Een goede opvoeding voor een gezonde samenleving
  10. Boeddha in de polder: opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven