Waarden en normen in de opvoeding: Hoe kinderen de basis leren van respect, eerlijkheid en verantwoordelijkheid
juli 4, 2025
Een blindengeleidehond is een speciaal getrainde hond die blinden en slechtzienden helpt bij het navigeren in hun dagelijks leven. De opvoeding van een dergelijke hond is een belangrijke taak die zowel verantwoordelijkheid als inzet vraagt. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opvoeding van een blindengeleidehond besproken, gebaseerd op informatie uit verschillende bronnen.
Een blindengeleidehond is een hond die is opgeleid om blinden of slechtzienden te helpen bij het navigeren in de maatschappij. Deze honden werken in samenwerking met hun baas om hindernissen te ontwijken, orientatiepunten aan te geven en veilig te reizen. De opvoeding van een blindengeleidehond begint al bij de geboorte, waarbij de pup wordt opgeleid tot een sociaal, gehoorzaam en stabiel dier.
Een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een blindengeleidehond is het werk van het puppypleeggezin. Deze gezinnen zorgen ervoor dat de pup de eerste levensmaanden goed kan wennen aan het dagelijks leven en sociale interacties. Het pleeggezin leert de pup om te gaan met verschillende situaties, objecten en geluiden, zodat de hond later veilig en efficiënt kan werken.
De opvoeding begint wanneer de pup rond de zeven tot acht weken oud is. Het pleeggezin krijgt een pup die in aanmerking komt voor de opleiding tot blindengeleidehond. De taak van het pleeggezin is om de pup zo goed mogelijk te vertrouwen met allerlei situaties, zodat een blinde persoon later overal op een veilige manier kan reizen met een hond die nergens van opkijkt.
De opleiding tot blindengeleidehond is een intensief proces dat ongeveer twee jaar kan duren. In de eerste fase van de opleiding wordt de pup getraind in basisvaardigheden zoals zitten, liggen en komen op commando. Naarmate de training vordert, leert de hond meer geavanceerde vaardigheden zoals het herkennen van gevaarlijke situaties en het vermijden van obstakels.
De opleiding begint met een basistraining (BAT), waarin de hond wordt getraind om te werken met zijn baas. Er wordt bekeken of de hond blindengeleidehond wordt voor iemand met een visuele beperking, assistentiehond voor naast de rolstoel, autismegeleidehond voor een kind met autisme of buddyhond voor een (oud-)geüniformeerde met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Een van de belangrijkste organisaties die zich bezighoudt met de opvoeding van blindengeleidehonden is het KNGF (Koninklijk Nederland Geleide Honden Fonds). Dit fonds heeft een eigen fokprogramma voor geleidehonden. Ze fokken met Labrador Retrievers, Golden Retrievers en Duitse Herders en met kruisingen ertussen. Om de foklijnen zuiver te houden, worden regelmatig honden uitgewisseld met buitenlandse geleidehondenscholen.
De fokhonden wonen in een gewoon huis bij een gezin. Daar worden ook de puppy’s geboren. Elke pup krijgt een naam. Die naam moet kort en duidelijk uit te spreken zijn. Alle pups die in een zelfde nest geboren worden, krijgen een naam die met dezelfde letter begint. De mensen die bij het KNGF werken, zorgen hiervoor. Zij bedenken hondennamen.
De kosten van een blindengeleidehond kunnen variëren van €20.000 tot €30.000. Deze kosten omvatten niet alleen de aanschaf van de hond, maar ook de training en het onderhoud van de hond gedurende zijn leven. Veel organisaties bieden echter financiële hulp aan mensen die een blindengeleidehond nodig hebben.
Niet alle hondenrassen zijn geschikt voor het werk als blindengeleidehond. Een goede blindengeleidehond moet een uitstekende gehoor- en reukzin hebben. Daarnaast moet de hond een goede fysieke conditie hebben en in staat zijn om lange afstanden af te leggen.
De meest geschikte rassen voor blindengeleidehonden zijn de Labradors, Golden Retrievers en Duitse Herders. Deze rassen hebben allemaal uitstekende gehoor- en reukzintuigen en zijn in staat om lange afstanden af te leggen.
De blindengeleidehond wordt zowel door een manlijke als vrouwelijke instructeur getraind, ook laten wij onze honden aan het eind van hun opleiding testen door een cliënt die zelf een geleidehond heeft. De basis van het werken met een hond – en dus ook van het werken met een blindengeleidehond – is de wederzijdse vertrouwensband tussen hond en baas. Die moet groeien en de baas of bazin moet daar hard voor werken, het is belangrijk dat men wel wat wat een hond eigenlijk is, dat het levend materiaal is die maar op 1 manier kan reageren en dat is op een hondse manier.
Als je klaar bent met de training, is het contact met de school niet klaar. Zij blijven 24/7 beschikbaar voor vragen en helpen bij problemen. Bovendien is er regelmatig een nazorgbezoek, waarbij wordt gekeken hoe het met de hond en jou gaat en word je geattendeerd op zaken die eventueel aandacht nodig hebben.
De opvoeding van een blindengeleidehond is een belangrijke taak die zowel verantwoordelijkheid als inzet vraagt. Het werk van het puppypleeggezin is cruciaal voor de basisopvoeding van de hond. De opleiding tot blindengeleidehond is intensief en duurt ongeveer twee jaar. De kosten zijn hoog, maar er zijn organisaties die financiële hulp bieden. De meest geschikte rassen zijn de Labradors, Golden Retrievers en Duitse Herders. De rol van de trainer is belangrijk voor het opbouwen van de vertrouwensband tussen hond en baas. Na de training is er nazorg en ondersteuning beschikbaar.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet