logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding in 2024: Wat is belangrijk bij het opvoeden van kinderen?

In de hedendaagse maatschappij is opvoeding een complex en cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. De opvoedingsstijl, het welzijn van het kind, de rol van ouders en de invloed van de omgeving zijn belangrijke factoren die de opvoeding bepalen. In dit artikel worden de kernprincipes en aanpakken van opvoeding besproken, gebaseerd op de informatie die in de bronnen is terug te vinden. Het is belangrijk om te weten dat opvoeding geen eenduidig proces is, maar een combinatie van verschillende factoren die ieder kind op zijn eigen manier beïnvloeden.

De kernprincipes van opvoeden

Bij opvoeden zijn er een aantal basisprincipes die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Volgens de methode van positief opvoeden vormen deze principes de kern van de opvoeding. Deze principes zijn voor ieder kind belangrijk.

Een veilige, stimulerende omgeving

Iedere opvoeding begint met het creëren van een veilige thuishaven. Dit betekent dat je je kind zowel fysiek als mentaal uitdaagt, maar wel in een veilige omgeving. Je zorgt bijvoorbeeld dat giftige schoonmaakmiddelen niet in het zicht staan, en dat je kind niet zomaar van de trap kan vallen. Daarnaast let je op wat je kind kan, en zorg je ervoor dat je speelgoed hebt dat daarbij past.

Laten leren door aanmoedigingen

Je moedigt je kind aan om zelf te leren. Ook stimuleer je het gedrag dat je graag wilt zien. Je laat bijvoorbeeld zien hoe het moet: dan kan je kind het daarna zelf proberen. En als het dan fout gaat, is dat nog geen probleem. Fouten maken hoort erbij.

Een aansprekende discipline hanteren

Je spreekt je kind aan op bepaalde afspraken en grenzen. Vervolgens grijp je in als het even misgaat. Een regel kan zoiets simpels zijn als ‘eten en drinken mag alleen aan tafel.’ Het is belangrijk om de afspraken telkens te herhalen.

Realistische verwachtingen hebben

Het is de bedoeling dat je niet teveel, maar ook niet te weinig verwacht. Het gaat erom dat je rekening houdt met de manier en het tempo waarop je kind zich ontwikkelt. Dit is bij ieder kind anders.

Goed op jezelf letten

Een ouder moet ook goed voor zichzelf zorgen. Hoe het met je gaat, heeft invloed op de opvoeding van je kind. Hoe ben je als ouder bewust bezig met je eigen welzijn?

De invloed van ouders, sociale omgeving en leefsituatie

De opvoeding is meer dan alleen de invloed van ouders. Het is een samenspel. Kort gezegd bestaat de opvoeding uit een combinatie van de ouders, sociale omgeving en leefsituatie. De invloed van ouders is groot. Je leert je kind normen en waarden aan die voor jou belangrijk zijn. Jouw invloed daarin is groter dan je denkt. Daarom is het ook zo belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven: je kind ziet namelijk jouw gedrag, denkt dat het zo hoort en doet dit na.

De invloed van de sociale omgeving is ook belangrijk. Al op jonge leeftijd komt je kind in aanraking met leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld bij de kinderopvang of speeltuin. Op latere leeftijd wordt de invloed hiervan nog groter. Je kind wil bijvoorbeeld onderdeel zijn van een groep, en voelt groepsdruk. Daarnaast spelen familieleden, kennissen en leraren een belangrijke rol. Wat je kind leert op school (en later op het werk), is belangrijk voor zijn ontwikkeling. Wat ook steeds belangrijker wordt op latere leeftijd, is sociale media en reclames. Veel kinderen spiegelen zich hier onbewust aan. Ze denken bijvoorbeeld dat wat ze online zien, ook de realiteit is.

De invloed van de leefsituatie is eveneens cruciaal. De plek waar je kind opgroeit én de leefsituatie zijn beiden belangrijk. Het kan verschil uitmaken als je kind opgroeit in de stad, of juist op het platteland. En of je kind in een veilige, stabiele omgeving opgroeit, of juist niet.

Opvoedingsstijlen en hun impact

Er zijn verschillende opvoedingsstijlen, die verschillende invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. De meeste opvoedingen blijken in een van deze vier categorieën te vallen: de verwaarlozende opvoedingsstijl, de autoritaire opvoedingsstijl, de permissieve opvoedingsstijl of de autoritatieve opvoedingsstijl.

Verwaarlozende opvoedingsstijl

Bij de verwaarlozende opvoedingsstijl stellen ouders weinig regels. Ook bieden ze weinig geborgenheid, steun, veiligheid en betrokkenheid. Het kind wordt aan zijn lot overgelaten: hij mag het allemaal zelf uitzoeken. Van een verwaarlozende opvoeder leert een kind niets: hij leert niet wat verstandig is, of eerlijk. Een kind dat op deze manier wordt opgevoed voelt zich in de steek gelaten, eenzaam en niet geliefd.

Autoritaire opvoedingsstijl

Bij de autoritaire opvoedingsstijl gebeurt er het meeste van wat jij wilt, maar verlies je al snel het diepere contact met je kind. Eigenlijk dresseer je je kind meer dan dat je hem opvoedt. Een autoritaire opvoeding zorgt er weliswaar voor dat je kind snel naar je leert luisteren, maar dat komt vooral doordat hij een beetje bang voor je wordt. En erg zelfstandig zal hij er waarschijnlijk ook niet door worden.

Permissieve opvoedingsstijl

Bij de permissieve opvoedingsstijl zijn de ouders zeer betrokken bij het gedrag van het kind, maar stellen ze weinig grenzen. Dit kan leiden tot een gebrek aan discipline en beheersing. De kinderen leren niet hoe ze zich moeten gedragen of hoe ze zich moeten gedragen in sociale situaties.

Autoritatieve opvoedingsstijl

Autoritatieve opvoeding omarmt een balans tussen duidelijke regels en een ondersteunende omgeving. Als ouder stel je heldere verwachtingen en regels op, maar stimuleer je ook open communicatie en betrokkenheid. De ouder-kindrelatie kenmerkt zich door warmte en het aanmoedigen van zelfstandigheid. De mate van responsiviteit is hoog. Ouders zijn gevoelig voor de behoeften van hun kinderen, luisteren actief en reageren empathisch op hun emoties.

Vrij, mindful en onvoorwaardelijk opvoeden

Naast de vier meest voorkomende opvoedingsstijlen zijn er ook andere benaderingen, zoals vrij opvoeden, mindful opvoeden en onvoorwaardelijk opvoeden.

Vrij opvoeden

Bij vrij opvoeden geef je je kind de ruimte om z’n eigen ding te doen. De ouder zou ondersteuning bieden bij het ontdekken van wat het kind echt interesseert, met minimale sturing van bovenaf.

Mindful opvoeden

Mindful opvoeden richt zich op het cultiveren van bewuste aandacht in het ouderschap. Hierbij worden ouders aangemoedigd om in het moment aanwezig te zijn, bewust te reageren op de behoeften van het kind en een sfeer van kalme aandacht te creëren. Het doel is om de relatie met het kind te verdiepen door bewuste en liefdevolle aanwezigheid.

Onvoorwaardelijk opvoeden

Bij onvoorwaardelijk opvoeden is liefde als een rots in de branding. Ongeacht de heftigheid van een driftbui. Dit soort opvoeding zorgt voor een gevoel van veiligheid en acceptatie, wat cruciaal is voor de emotionele ontwikkeling van het kind.

De rol van het kind in de opvoeding

Een kind opvoeden is voor iedereen anders. Maar stevig en ontspannen in de wereld staan: dat wensen we onze kinderen én onszelf toe. Een kind opvoeden is voor iedereen anders. Een perfecte opvoeding bestaat niet. Voor een kind zou een perfecte opvoeding bovendien ook nog eens heel saai zijn. Ze leren ook van een ouder die een keer ontploft of van een huis dat af en toe een bende is.

Als ouder kun je je over duizend dingen druk maken. Tijdens verwoede pogingen om onze kinderen perfect op te voeden zijn we volgens psycholoog Alison Gopnik kwijtgeraakt waar het werkelijk om gaat: een kind laten floreren zodat het kan worden wie het in potentie is. Gopnik ziet opvoeden als tuinieren: de optimale omstandigheden creëren. Dat betekent niet dat een ouder helemaal niets hoeft te doen. Als je alles op zijn beloop zou laten overwoekert de tuin.

Belangrijke aspecten van opvoeding

Een kind opvoeden is een proces waarbij je je kind ondersteunt in zijn ontwikkeling, totdat hij zelfstandig kan meedraaien in de samenleving. Het is belangrijk dat ouders weten dat er geen perfecte opvoeding bestaat. Elke ouder moet zijn eigen opvoedingsstijl ontdekken en aanpassen aan de behoeften van hun kind.

Emotionele ontwikkeling

Vanaf de geboorte leren kinderen emoties herkennen en begrijpen. Wat voel je als je blij bent? Wat kun je doen als je heel boos bent? Dit is belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van het kind.

Sociale vaardigheden

Bij de opvoeding is het belangrijk om sociale vaardigheden te stimuleren. Kinderen leren omgaan met anderen, samenwerken en hun eigen gedrag te begrijpen.

Lichamelijke ontwikkeling

Een kind moet ook lichamelijk ontwikkeld worden. Dit omvat gezonde voeding, voldoende beweging en een goede slaap.

Conclusie

Opvoeden is een complex proces dat zowel de rol van ouders als de invloed van de omgeving omvat. Er zijn verschillende opvoedingsstijlen, waarvan elke stijl zijn eigen positieve en negatieve aspecten heeft. De keuze voor een bepaalde opvoedingsstijl hangt af van de persoonlijke situatie van het gezin, de behoeften van het kind en de wensen van de ouders. Het is belangrijk om te beseffen dat er geen perfecte opvoeding bestaat. Elke ouder moet zijn eigen opvoedingsstijl ontdekken en aanpassen aan de behoeften van hun kind. Door bewust om te gaan met de keuzes die je maakt, kun je je kind helpen om een goed en veilig leven te leiden.

Bronnen

  1. Artikelen over opvoeding in 2024
  2. Opvoeding
  3. Opvoeden vroeger en nu: dit zijn de verschillen
  4. Opvoedingsstijlen
  5. Wat is belangrijk bij opvoeden
  6. Opvoeden
  7. Waarom je kinderen beter 'goed genoeg' kunt opvoeden dan perfect

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven