logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van een kind met ADD: Tips en strategieën voor ouders en onderwijs

Inleiding

Een kind met ADD (Attention Deficit Disorder) kan lastig zijn in het dagelijks leven, zowel op school als thuis. In de bronnen wordt uitgelegd wat ADD is, hoe het zich manifesteert en hoe ouders en leerkrachten ermee kunnen omgaan. De focus ligt op praktische tips, opvoedstrategieën en het aanbod van hulp. In dit artikel worden de belangrijkste inzichten en aanbevelingen uit de bronnen samengevat en uitgebreid toegelicht, zodat ouders en onderwijsmedewerkers een goed beeld krijgen van de opvoeding van kinderen met ADD.

Wat is ADD?

ADD is een aandoening die vooral betrekking heeft op het gebrek aan aandacht en concentratie. Het verschijnt vaak bij kinderen en wordt vaak niet herkend als ADHD zonder de hyperactiviteit. In tegenstelling tot ADHD, waarin zowel aandachtstekort en hyperactiviteit voorkomen, heeft een kind met ADD geen last van hyperactiviteit. Toch kunnen ze wel problemen hebben met het afmaken van taken, zich concentreren, en hun gedrag regelen. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat ADD vaak erfelijk is, met een kans van 75 procent dat één van de ouders zelf ook ADD heeft. Het is geen karaktertrek of opvoedingsfout, maar een aangeboren hersenafwijking.

De sterke kanten van kinderen met ADD

Hoewel ADD vaak als een nadeel wordt gezien, hebben kinderen met ADD ook veel positieve eigenschappen. In bron [1] worden deze kenmerken uitgebreid beschreven:
- Medeleven: ADD’ers hebben veel empathie en kunnen vanuit meerdere perspectieven kijken.
- Creativiteit: Veel beroemde figuren zoals Albert Einstein en Bill Clinton hadden ADD.
- Drive: Als ze iets interessants doen, kunnen ze zich enorm focussen en zich niet laten afleiden.
- Out of the box denken: Ze kunnen met niet-voor de hand liggende oplossingen komen.
- Hyperfocus: Ze kunnen zich volledig richten op een project als het hen aanspreekt.
- Humor: Ze hebben vaak een scherpe humor en kunnen goed met anderen lachen.

Deze krachten zijn belangrijk om in de gaten te houden bij de opvoeding van kinderen met ADD, zodat ze deze kunnen ontwikkelen en gebruiken.

Opvoedstrategieën voor ouders

In de bronnen wordt uitgelegd hoe ouders hun kind met ADD het beste kunnen begeleiden. In bron [4] en [8] worden praktische tips gegeven:
- Structuur en ritme: Een kind met ADD heeft structuur nodig. Stel dagelijks een lijstje met duidelijke taken op. Zorg dat je duidelijk maakt wat er van dag tot dag van je verwacht wordt.
- Herhaling: Kinderen met ADD hebben baat bij herhaling. Herhaal taken en instructies om te voorkomen dat ze deze vergeten.
- Oogcontact: Maak vaak oogcontact met je kind. Dit helpt om hen terug te halen uit hun gedachten en een gevoel van veiligheid te geven.
- Duidelijke regels en grenzen: Stel duidelijke regels op en wees hierin consistent. Dit helpt het kind om zich veilig en geregeld te voelen.
- Belonen van gewenst gedrag: Positieve bekrachtiging is belangrijk. Geef complimenten, stickers of kleine beloningen om gewenst gedrag te stimuleren.

In bron [9] wordt benadrukt dat het belangrijk is om specifiek en direct te zijn bij het geven van complimenten. Dit helpt het kind om te begrijpen wat het goed doet. Daarnaast is het belangrijk om consequent te zijn bij het belonen van gewenst gedrag.

Samenwerking met de school

Een kind met ADD kan lastig zijn in de klas. In bron [1] wordt uitgelegd dat leerkrachten cursussen geven over ADD en hoe ze ermee omgaan. In bron [7] wordt aangeraden om samen te werken met de school om de behoeften van het kind te bepalen. Dit kan bestaan uit extra tijd voor taken, duidelijke instructies of speciale aanpassingen in de klas. Het is belangrijk dat ouders en leerkrachten regelmatig met elkaar communiceren over de voortgang van het kind.

Hulpmiddelen en technieken

Er zijn verschillende hulpmiddelen en technieken die kunnen helpen bij de opvoeding van een kind met ADD. In bron [4] en [8] worden praktische tips gegeven:
- Een rustige omgeving: Zorg voor een rustige en overzichtelijke ruimte waar het kind zich kan concentreren. Vermijd overbodige prikkels zoals harde muziek of veel rommel.
- Een opgeruimde ruimte: Een opgeruimde ruimte helpt het kind om zich beter te focussen op de taken.
- Hulpmiddelen zoals een agenda: Een 1Blik agenda kan helpen bij het aanbrengen van structuur.
- Fysieke activiteit: Kinderen met ADD hebben vaak veel energie. Fysieke activiteit kan helpen om deze energie op een positieve manier te uiten.

In bron [10] wordt aangeraden om te sporten, dansen of yoga te doen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van het kind, zowel geestelijk als emotioneel.

Medicatie en behandeling

In bron [4] wordt uitgelegd dat medicatie vaak wordt voorgeschreven om de symptomen van ADD tegen te gaan. Dit zijn stimulerende medicijnen, zoals Ritalin, Concerta of Dextro-amfetamine. Medicatie heeft voor- en nadelen voor het kind. Het is daarom belangrijk om medisch advies in te winnen bij de huisarts, psycholoog of psychiater. In bron [4] wordt ook aangegeven dat medicatie soms wordt vergoed door de verzekeraar.

Ondersteuning en hulpverlening

Als ouder van een kind met ADD is het belangrijk om ondersteuning te zoeken. In bron [10] wordt aangeraden om professionele begeleiding te zoeken, zoals een psycholoog of kinderpsychiater. Daarnaast is het nuttig om deel te nemen aan oudergroepen, waarin ervaringen en tips worden uitgewisseld. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen, want het is intensief om voor een kind met ADD te zorgen. Plan regelmatig momenten voor jezelf in, ook al is het maar een kort moment van rust.

Belang van communicatie en empathie

In bron [10] wordt uitgelegd dat communicatie essentieel is bij de opvoeding van een kind met ADD. Het is cruciaal dat je open en eerlijk communiceert en empathie toont. Luister actief naar je kind en wees geduldig. Leg dingen vaker uit en kom altijd terug op eerdere gesprekken om ervoor te zorgen dat je kind het begrijpt.

Conclusie

De opvoeding van een kind met ADD vereist veel geduld, structuur en samenwerking met de school. In de bronnen worden praktische tips gegeven over hoe ouders hun kind kunnen begeleiden, zoals het aanbieden van structuur, het belonen van gewenst gedrag en het zoeken naar ondersteuning. Het is belangrijk om de sterke kanten van het kind te erkennen en te benutten. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf te zorgen en te werken aan een rustige en overzichtelijke omgeving. Met de juiste strategieën kan een kind met ADD goed opgevoed worden en zich ontwikkelen tot een sterke persoon.

Bronnen

  1. Youz - Cursussen voor leerkrachten
  2. ADD Coaching - Ouder met ADD
  3. De Psycholoog - ADD
  4. Ouderpeil - Kind met ADD
  5. ADD-kenmerken - Tips omgaan met kinderen met ADD en ADHD
  6. AnkH-Hermes - ADD - Gabor Mate
  7. Kennisbank ADHD Blog - Top 10 opvoedingstips voor ADHD-kinderen
  8. JMouders - Kind ADD opvoeden tips
  9. OurParenthood - 12 principes voor opvoeding kind met ADHD
  10. ADHDinformatie - Opvoedstrategieën voor ouders met ADHD-kind

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven