Gedichten over opvoeden: Een krachtige manier om kinderen te leren en te groeien
juli 3, 2025
De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam is een van de oudste en meest gerenommeerde opleidingen van Nederland, die al sinds 1925 kinderen en jongeren op leeftijd leert bewegen en lichamelijke vaardigheden ontwikkelen. De ALO is een onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en biedt een vierjarige opleiding aan tot eerstegraads leraar Lichamelijke Opvoeding. De opleiding is sterk praktijkgericht en combineert zowel theoretische als praktische onderdelen, waardoor studenten goed voorbereid zijn op hun toekomstige beroep. In dit artikel worden de geschiedenis, de opleiding, de rol van de ALO in het onderwijs, en de impact op de maatschappij behandeld, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
De ALO Amsterdam werd in 1925 opgericht in een tijd waarin de rol van lichamelijke opvoeding in het onderwijs steeds belangrijker werd. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog groeide het besef dat fysieke gezondheid en sport een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het was een tijd waarin lichamelijke opvoeding een vast onderdeel van het schoolcurriculum werd, en er een grote behoefte ontstond aan goed opgeleide docenten die hier invulling aan konden geven. De ALO werd instituut waar je opgeleid wordt tot eerstegraadsleraar lichamelijke opvoeding en waar je als student zowel een praktische als theoretische opleiding volgt.
De oprichting van de ALO was een samenspel tussen gymnasiumdocenten en de samenleving. In de jaren twintig namen de gymnastiekleraren K.H. Van Schagen, C.P. Gunning en H.L.F.J. Deelen het initiatief tot oprichting van de 'Nederlandsche Vereeniging tot Inrichting van een Wetenschappelijk Centrum tot Lichamelijke Opvoeding'. De beginjaren van de Amsterdamse ALO waren lastig. Ondanks toezeggingen hield de overheid de hand op de knip. Desondanks lukte het om een dagopleiding te starten aan het Valeriusplein. In 1927 vond de officiële opening van de academie plaats en werd G.J. Nieuwenhuis geïnstalleerd als rector. Onder de eerste docenten bevonden zich prominente figuren zoals F.J.J. Buytendijk, W.P. Hubert van Bleijenburgh, K.H. van Schagen en M.W. Woerdeman.
Tijdens de jaren dertig en veertig werd de ALO steeds beter geïntegreerd in het onderwijs. In de jaren zestig en zeventig kreeg de opleiding meer aandacht en werd de focus steeds meer gericht op het ontwikkelen van competenties. In de jaren tachtig werd het onderwijs modulair ingericht, en in de jaren negentig en duizend won het competentiegerichte opleiding terrein. De visie van de ALO werd in 2017 opnieuw geactualiseerd, met als kern de drie bekwaamheden van de leraar: vakinhoudelijk, vakdidactisch en pedagogisch.
De opleiding Lichamelijke Opvoeding is een vierjarige hbo-opleiding, die opleidt tot eerstegraads leraar Lichamelijke Opvoeding. De opleiding is sterk praktijkgericht. Een toelatingsexamen waarbij op verschillende sportonderdelen een bepaalde prestatie moet worden neergezet, behoort tot de standaard procedures. Binnen de opleiding wordt, naast de diverse sporten, ook aandacht gegeven aan theoretische vakken zoals anatomie, fysiologie, psychologie, biomechanica, EHBO, pedagogiek en didactiek.
Tijdens de opleiding lopen studenten al vanaf het eerste jaar stage in het onderwijs. Tijdens de opleiding leren ze hoe je een evenement organiseert en behalen ze een sportspecialisatie naar keuze. In het vierde jaar specialiseren ze zich door het volgen van een minor naar keuze. Ze ronden hun studie af met een eindstage.
Na afloop van de opleiding kunnen studenten lesgeven binnen alle typen onderwijs: van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs tot het universitair sportcentrum. De ALO biedt ook een Pabo-ALO aan, waarbij studenten in 4,5 jaar zowel een Pabo- als een ALO-diploma behalen. Dit is een veelzijdige opleiding voor wie zowel de Pabo als de ALO leuk en interessant vindt en kinderen écht verder wil helpen.
De ALO Amsterdam speelt een belangrijke rol in het onderwijs, niet alleen binnen de opleiding, maar ook in de samenwerking met scholen en sportorganisaties. De opleiding richt zich op het leren bewegen, het leren lesgeven en het leren werken met groepen. De ALO is betrokken bij de ontwikkeling van het bewegingsonderwijs, en werkt mee aan het verbeteren van de kwaliteit van het lichamelijke onderwijs in Nederland.
De ALO heeft een sterke verbintenis met de stad Amsterdam, en leert professionals werken in de diverse stad en omgaan met diversiteit. De ALO is een van de opleidingen die deel uitmaken van de ALO Nederland, een overlegorgaan van alle zes ALO’s in Nederland. Daarbij bundelen ze de krachten om ervoor te zorgen dat ze allemaal optimaal bijdragen aan het allerbeste bewegingsonderwijs in Nederland.
De ALO heeft een grote impact gehad op de maatschappij, niet alleen binnen het onderwijs, maar ook in de sportwereld. De opleiding heeft generaties vakmensen opgeleid in sport, bewegen en gezondheid. De ALO is een van de opleidingen die deel uitmaken van de ALO Nederland, een overlegorgaan van alle zes ALO’s in Nederland. Daarbij bundelen ze de krachten om ervoor te zorgen dat ze allemaal optimaal bijdragen aan het allerbeste bewegingsonderwijs in Nederland.
De ALO heeft ook bijgedragen aan het versterken van de rol van lichamelijke opvoeding in het onderwijs. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog groeide het besef dat fysieke gezondheid en sport een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. De ALO was hierin een belangrijke spil, en heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van een sterke basis voor bewegingsonderwijs in Nederland.
De ALO Amsterdam is een van de oudste en meest gerenommeerde opleidingen van Nederland. De opleiding is sterk praktijkgericht en combineert zowel theoretische als praktische onderdelen, waardoor studenten goed voorbereid zijn op hun toekomstige beroep. De opleiding speelt een belangrijke rol in het onderwijs, niet alleen binnen de opleiding, maar ook in de samenwerking met scholen en sportorganisaties. De ALO heeft een grote impact gehad op de maatschappij, en heeft bijgedragen aan het versterken van de rol van lichamelijke opvoeding in het onderwijs. De ALO is een van de opleidingen die deel uitmaken van de ALO Nederland, een overlegorgaan van alle zes ALO’s in Nederland, en werkt mee aan het verbeteren van de kwaliteit van het lichamelijke onderwijs in Nederland.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet