logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Vijf eeuwen opvoeding en onderwijs in Nederland: een overzicht van ontwikkelingen en praktijken

De geschiedenis van opvoeding en onderwijs in Nederland is rijk aan veranderingen en invloeden. Vanaf ongeveer 1500 tot op de huidige dag heeft de opvoeding van kinderen en jongeren zich ontwikkeld onder invloed van sociaal-economische, politieke en culturele omstandigheden. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, praktijken en ideeën die zich in de loop van vijf eeuwen hebben afgespeeld in Nederland. Het is gebaseerd op informatie uit het boek Vijf eeuwen opvoeden in Nederland van Nelleke Bakker, waarin de geschiedenis van opvoeding, onderwijs, vorming en hulpverlening wordt beschreven.

Historische context en ontwikkelingen

Vanaf de zestiende eeuw tot in de twintigste eeuw is de opvoeding van kinderen in Nederland sterk beïnvloed door de maatschappelijke omstandigheden. In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was het kerngezin het belangrijkste sociale eenheid. Dit betekende dat gezinnen meestal klein waren, met gemiddeld twee tot drie kinderen per gezin. De leeftijd van het huwelijk was in West-Europa relatief hoog, waardoor er vaak meer tijd was om een eigen bedrijf op te zetten. Ook was het huwelijkspatroon in Nederland anders dan in het oosten, met kleinere leeftijdsverschillen tussen echtgenoten en een groter deel van de bevolking dat ongehuwd bleef.

Tijdens de Gouden Eeuw in het noorden van Nederland waren er veel kleine gezinnen, met een gemiddelde van 2,8 kinderen per huwelijk in de stad en iets meer op het platteland. In de negentiende eeuw begon de jeugdfase zich te verlengen, waardoor meer kinderen na de basisschool naar het voortgezet onderwijs gingen. Dit was mogelijk door de stijgende levensstandaard en het toenemende inkomen van gezinnen. De jeugdfase werd zo een gedeelde ervaring van meer kinderen, terwijl ontspanning steeds meer toegankelijk raakte voor gezinnen.

Pedagogische stromingen en opvoedingsvormen

De geschiedenis van opvoeding in Nederland wordt gekenmerkt door verschillende pedagogische stromingen. In de Republiek werden de ideeën van de Verlichting bepalend, wat leidde tot een nadruk op rationele en morele opvoeding. In de negentiende eeuw ontstonden er verschillende opvoedingsvormen, waaronder het vrijzinnige, op Verlichting gebaseerde Nederlandsch Mettray, de orthodox-protestantse Heldring gestichten en het katholieke Sint Aloysiusgesticht. Deze gestichten speelden een rol in de heropvoeding van verwaarloosde jongens en meisjes, waarbij zowel onderwijs als arbeid een belangrijke rol speelde.

In de eerste helft van de twintigste eeuw ontstonden er ook veel jeugdbewegingen, waarin jongeren zelf de leiding gaven. De klassieke jeugdbeweging, zoals de Wandervogel in Duitsland, had ook invloed op Nederland. Deze bewegingen zochten naar een nieuw soort samenleving, gebaseerd op idealisme, saamhorigheid en vrijheid van bevoogding. De jeugd wilde een antwoord geven op de negatieve aspecten van de stedelijke leefwereld, zoals materialisme en individualisme.

Onderwijs en opvoeding in de twintigste eeuw

In de twintigste eeuw veranderde de opvoeding en het onderwijs in Nederland op grote schaal. De opkomst van het nationale bewustzijn leidde tot de invoering van een landelijk belastingstelsel, nationale onderwijswet, en het gebruik van het Algemeen Beschaafd Nederlands. In de jaren vijftig en zestig was de groei van de welvaart het sterkst, wat leidde tot een verbetering van de hygiëne, het voedselpakket en de preventieve zorg. De sterfte van kinderen en zuigelingen daalde snel, dankzij betere zorg en preventie.

De jeugd kreeg in de twintigste eeuw meer kans om zich te ontwikkelen. Het was een periode van grote veranderingen in de opvoeding, waarbij zowel de morele als de intellectuele ontwikkeling van kinderen centraal stond. In de jaren zeventig en tachtig begon de opvoeding zich meer te richten op het ontwikkelen van zelfstandigheid, creativiteit en samenwerking. De opvoeding werd steeds gerichter op de individuele behoeften van kinderen, met als doel hen te laten groeien tot volwassenen met een eigen mening en een passende rol in de maatschappij.

Speciale opvoeding en onderwijs

Naar aanleiding van de groeiende behoefte aan speciale onderwijsvormen, ontstonden er in de tweede helft van de twintigste eeuw ook speciale opvoedingsvormen. Deze richtten zich op kinderen met beperkingen, zoals verstandelijke of lichamelijke beperkingen. De opvoeding kreeg hierin een andere vorm, waarbij zowel onderwijs als vorming centraal stond. De opvoedingsvormen werden steeds gerichter op de individuele behoeften van de kinderen, met als doel hen te laten groeien tot zelfstandige en passende burgers.

Opvoeding en onderwijs in het heden

In de huidige tijd is de opvoeding van kinderen in Nederland sterk beïnvloed door de moderne maatschappelijke omstandigheden. De opvoeding richt zich steeds meer op de ontwikkeling van kennis, maar ook op het leren omgaan met andere mensen, het opbouwen van een eigen mening en het leren werken aan een collectieve toekomst. De opvoeding is nu ook gericht op de integratie van kinderen met verschillende achtergronden, zodat iedereen de kans krijgt om zich volledig te ontwikkelen.

Conclusie

De geschiedenis van opvoeding en onderwijs in Nederland is rijk aan veranderingen en invloeden. Vanaf de zestiende eeuw tot op de huidige dag heeft de opvoeding van kinderen en jongeren zich ontwikkeld onder invloed van sociaal-economische, politieke en culturele omstandigheden. De opvoeding heeft zich ontwikkeld van een traditionele vorm van opvoeding naar een meer gerichte, individuele en collectieve vorm van onderwijs. De opvoeding is nu gericht op de ontwikkeling van kennis, maar ook op het leren omgaan met andere mensen, het opbouwen van een eigen mening en het leren werken aan een collectieve toekomst. De geschiedenis van opvoeding en onderwijs in Nederland is dus een unieke en belangrijke bron van inzicht in de ontwikkeling van de maatschappij.

Bronnen

  1. Vijf eeuwen opvoeden in Nederland
  2. Samenvatting boek Vijf eeuwen opvoeden in Nederland
  3. Vijf eeuwen opvoeden in Nederland - Marktplaats
  4. Vijf eeuwen opvoeden in Nederland - BoekenBalie
  5. Vijf eeuwen opvoeden in Nederland - Geschiedeniswinkel
  6. Vijf eeuwen opvoeding en onderwijs in Nederland - Uitgeverij Van Gorcum
  7. Vijf eeuwen opvoeding en onderwijs in Nederland - Bruna

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven