Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
Genderneutraal opvoeden is een opvoedingsstijl die steeds meer aandacht krijgt, maar tegelijkertijd ook vragen oproept. Het begrip is vaak niet duidelijk gedefinieerd, waardoor het voor ouders en pedagogen verwarrend kan zijn. In dit artikel worden de kernprincipes van genderneutraal opvoeden besproken, de voordelen en uitdagingen die hierbij horen, en praktische tips voor een genderneutrale opvoeding. De informatie is gebaseerd op inzichten uit diverse bronnen, waaronder wetenschappelijk onderzoek, ervaringen van ouders en beleidsmaatregelen in landen zoals Zweden.
Genderneutraal opvoeden houdt in dat kinderen de vrijheid krijgen om zichzelf te ontdekken, zonder beperkingen van traditionele genderrollen. Het gaat erom dat kinderen hun interesses en talenten kunnen ontwikkelen, ongeacht hun geslacht. Dit betekent dat je kinderen niet in specifieke hokjes plaatst, maar ze aanmoedigt om hun voorkeuren te volgen, los van maatschappelijke verwachtingen. Volgens een rapport is dit het aanbieden van speelgoed, kleding en activiteiten die niet specifiek gericht zijn op een bepaald geslacht. Het is een manier om kinderen op te voeden tot zelfverzekerde individuen die zich vrij voelen om te zijn wie ze willen zijn, zonder zich gebonden te voelen aan stereotype verwachtingen.
In de praktijk kan dit erop neerkomen dat een jongen bijvoorbeeld een rok draagt, terwijl een meisje stekelhaar heeft. Het gaat er niet om alle mannelijkheid of vrouwelijkheid uit te sluiten, maar juist om kinderen van beide aspecten iets mee te geven. Ze ermee in aanraking te brengen. Een kind leert zo de wereld te ontdekken, met alle mogelijkheden die er zijn. En ontdekt de eigen identiteit doordat het helemaal zichzelf mag en kan zijn. Zonder, al dan niet bewuste, beïnvloeding door de omgeving op hoe het zich hoort te gedragen.
De kernprincipes van genderneutraal opvoeden zijn als volgt:
Een genderneutrale opvoeding kan veel positieve effecten hebben op de ontwikkeling van je kind. Door de keuzevrijheid die je aan je kindje geeft, kan je kind ontdekken wie hij of zij echt is. Je kind kan de volgende voordelen hebben aan een genderneutrale opvoeding:
Hoewel genderneutraal opvoeden veel voordelen heeft, zijn er ook uitdagingen. Er zit geen (bekend) nadeel aan genderneutraal opvoeden. Wel is er een tegengeluid omdat er nu eenmaal biologische verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Daardoor zouden kinderen verward kunnen raken. Daarnaast zijn traditionele rollen in de maatschappij nog sterk te zien. Ook in de media komen stereotypes voor. Veel mensen houden zich nog aan de traditionele rollen waardoor zij minder open kunnen staan voor genderneutraal opvoeden. Je hebt mogelijk familieleden die moeite kunnen hebben met een genderneutrale opvoedstijl. Probeer ze rustig uit te leggen waarom je voor deze opvoedstijl hebt gekozen. Vraag of ze dat willen respecteren en of ze jouw kinderen gelijk willen behandelen.
Critici noemen genderneutraal opvoeden daarom een soort doorgeschoten maakbaarheidsgeloof, waarbij ouders volledig uit het oog verliezen dat de mens niet te maken is. Je wordt immers als meisje of jongen geboren en dat bepaalt een groot deel van wie je bent. Er zijn meer smaken dan alleen heteroseksuele mannen en vrouwen. Met dat doorgeschoten maakbaarheidsgeloof is hoogleraar Lies Wesseling (Culturele herinnering, gender en diversiteit in Leiden) het echter oneens. Zij meent dat geslacht niet zo zwart-wit is als we soms denken. Waarom zouden anders zoveel mensen homoseksuele, biseksuele of a-seksuele gevoelens hebben? Of genderfluïde door het leven gaan? Er is nog een heel grijs gebied, dat nu vaak wordt afgedaan als afwijkend of onbelangrijk.
In dit licht bezien is genderneutraal opvoeden [...] eerder een poging de diepgewortelde culturele praktijk te doorbreken [...] Genderneutrale opvoeding gaat niet over de ontkenning van verschillen, maar over de erkenning daarvan.
Om een genderneutrale opvoeding in de praktijk te brengen, zijn er verschillende tips die je kunt toepassen:
In Zweden is genderneutraal opvoeden al veel gangbaan. Daar zijn bijvoorbeeld steeds meer genderneutrale scholen en -toiletten. Onderzoek toont aan dat kinderen op deze scholen minder last hebben van vooroordelen en stereotypering. Zij spelen ook gemakkelijker met kinderen van het andere geslacht. Dit in tegenstelling tot de meer traditionele scholen. In dit land hebben ze zelfs een genderneutraal voornaamwoord: naast ‘hij’ en ‘zij’ zijn dat ‘het’ en ‘hen’. In Engeland zijn er al scholen met genderneutrale schooluniformen, waarbij zowel meisjes als jongens rokken en broeken kunnen dragen. En ook in Frankrijk wordt er al op basisscholen geëxperimenteerd met genderneutraal opvoeden.
Genderneutraal opvoeden is een opvoedingsstijl die gericht is op het bevorderen van gelijkwaardigheid en diversiteit. Het stelt kinderen in staat om zichzelf te ontdekken zonder beperkingen van traditionele genderrollen. De kernprincipes zijn vrije keuze, gelijkheid, open communicatie en het vermijden van genderstereotypen. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals de weerstand van sommige ouders en de traditionele rolverdelingen in de maatschappij, biedt genderneutraal opvoeden de kans om kinderen op te voeden tot zelfverzekerde individuen die anderen respecteren ongeacht gender en die zich niet beperkt voelen door traditionele verwachtingen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet