logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Doorbreek de cirkel: Waarom opvoeden over jezelf gaat

De term "opvoeden over jezelf" klinkt simpel, maar heeft een diepere betekenis. In het boek Doorbreek de cirkel: Waarom opvoeden over jezelf gaat van Miloe van Beek wordt duidelijk gemaakt dat het niet alleen gaat om het leren omgaan met je kind, maar ook om het leren omgaan met je eigen verleden. Het boek richt zich op de manier waarop ouders onbewust patronen doorgeven aan hun kinderen, en hoe dit kan worden doorbroken door bewustzijn te krijgen over je eigen familiegeschiedenis en emotionele ervaringen. Dit artikel bespreekt de kernideeën van het boek, de rol van het familie-systeem in de opvoeding, en hoe ouders zichzelf kunnen veranderen om betere ouder te worden.

Inleiding

In Doorbreek de cirkel wordt duidelijk gemaakt dat ouders vaak onbewust hun eigen ervaringen doorgeven aan hun kinderen. Dit kan leiden tot conflicten, onbegrip en zelfs emotionele wonden die zich blijven voortplanten. Het boek benadruit dat het belangrijk is om te kijken naar je eigen verleden en te leren omgaan met je eigen emoties, zodat je kinderen beter kunnen groeien. Doorbreek de cirkel is geen traditioneel opvoedboek, maar een uitnodiging om in jezelf te kijken en je eigen rol in de opvoeding te heroverwegen.

De rol van het familie-systeem

Een van de belangrijkste thema’s in het boek is het familie-systeem. Miloe van Beek stelt dat ouders vaak onbewust de patronen van hun eigen familie overnemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je kinderen niet mag leren hoe ze met hun emoties om moeten gaan, of dat je je eigen emoties onderdrukt. Deze patronen kunnen zich blijven voortplanten, zolang je er niet bewust mee omgaat.

In meerdere delen van het boek wordt uitgelegd dat ouders vaak hun eigen verleden op hun kinderen proberen te laten passen. Bijvoorbeeld, als je als kind geen aandacht kreeg voor je binnenwereld, dan is het mogelijk dat je kinderen ook niet goed wordt aangemoedigd om hun emoties te delen. Dit kan leiden tot een situatie waarin de kinderen zich onbegrepen voelen en de ouders zich onvermogend voelen om hen te helpen.

Het belang van zelfreflectie

Een ander kernpunt van het boek is het belang van zelfreflectie. Miloe van Beek benadruidt dat het niet genoeg is om te kijken naar je kind, maar dat je ook moet kijken naar jezelf. Door je eigen verleden en je eigen emoties te begrijpen, kun je beter omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Dit vereist dat je je afvraagt: Wat heb jij als kind meegekregen? Hoe heb jij je emoties aangepast? Wat wilde je wel en wat had je nodig?

In het boek wordt uitgelegd dat het belangrijk is om in de spiegel te kijken die je kind je voorhoudt. Dit betekent dat je kinderen je kunnen helpen om bewust te worden van je eigen gedrag en emoties. Bijvoorbeeld, als je kind zich boos of onrustig gedraagt, dan kan dit een spiegel zijn van jouw eigen emoties. Door dit te herkennen, kun je beter reageren en je eigen gedrag aanpassen.

Emoties en opvoeding

Een ander belangrijk thema in het boek is het omgaan met emoties. Miloe van Beek benadruidt dat kinderen vaak emotionele reacties van hun ouders ervaren, en dat dit kan leiden tot conflicten. Het is belangrijk dat ouders leren om te luisteren naar hun eigen emoties en te leren om te reageren in plaats van te reageren op basis van onbewuste patronen.

In het boek wordt uitgelegd dat het niet altijd nodig is om direct te reageren op een situatie. Soms is het beter om te wachten en te luisteren. Bijvoorbeeld, als je kind een driftbui heeft, dan is het belangrijk om eerst je eigen emoties te herkennen en daarna te reageren. Dit helpt om de situatie te kalmeren en de kans op een betere oplossing te vergroten.

De kracht van herstel

Een van de belangrijkste lessen die het boek biedt, is de kracht van herstel. Miloe van Beek benadruidt dat het niet nodig is om perfect te zijn, maar dat het wel belangrijk is om te leren om te gaan met fouten. Het herstelproces is een essentieel onderdeel van de opvoeding.

In het boek wordt uitgelegd dat ouders vaak proberen hun kinderen te corrigeren, maar dat dit kan leiden tot een gevoel van onveiligheid bij het kind. In plaats daarvan is het belangrijk om te leren om te herstellen als er iets mis is gegaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je kinderen vertelt dat je spijt hebt van een bepaalde situatie en dat je erover wilt praten. Door dit te doen, leer je kinderen dat het veilig is om fouten te maken en dat het mogelijk is om ze te herstellen.

Samenwerking met deskundigen

In het boek wordt ook aangegeven dat het nuttig kan zijn om te werken met deskundigen. Miloe van Beek heeft interviews gehouden met verschillende deskundigen, waaronder familieopstellers, orthopedagogen en leiderschapsexperts. Deze deskundigen geven inzicht in hoe ouders om kunnen gaan met lastige opvoedingsituaties en wat ze ervan kunnen leren.

Deze samenwerking helpt ouders om beter te begrijpen hoe hun eigen gedrag en emoties kunnen bijdragen aan de opvoeding van hun kinderen. Het helpt ook om betere oplossingen te vinden voor problemen die in de opvoeding voorkomen.

Conclusie

Doorbreek de cirkel: Waarom opvoeden over jezelf gaat is een krachtig boek dat ouders helpt om bewuster om te gaan met hun eigen emoties en verleden. Door te leren omgaan met hun eigen gedrag en emoties, kunnen ouders beter omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Het boek benadruidt dat het belangrijk is om in de spiegel te kijken die je kind je voorhoudt, en dat het mogelijk is om patronen door te breken door bewustzijn te krijgen over je eigen familiegeschiedenis.

Het is belangrijk om te beseffen dat opvoeden geen perfectie is, maar een proces van leren en groeien. Door te leren om te herstellen en te leren om te luisteren naar je eigen emoties, kun je beter omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Doorbreek de cirkel is een uitnodiging om in jezelf te kijken en je eigen rol in de opvoeding te heroverwegen.

Bronnen

  1. Doorbreek de cirkel - Waarom opvoeden over jezelf gaat
  2. Boosheid en ruzie horen ook bij het ouderschap
  3. Doorbreek de cirkel - Waarom opvoeden over jezelf gaat
  4. Doorbreek de cirkel
  5. Doorbreek de cirkel – Waarom opvoeden over jezelf gaat
  6. Vier opvoeden eye-openers
  7. Doorbreek de cirkel
  8. Doorbreek de cirkel
  9. Microsoft Teams blog
  10. Doorbreek de cirkel
  11. Wat’s new in Microsoft Teams – May 2025 - Build edition
  12. Doorbreek de cirkel

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven