logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van een pup in de eerste weken: een basisleggen voor een gezonde en gelukkige hond

De eerste weken met een nieuwe pup zijn cruciaal voor de opvoeding en het opbouwen van een betrouwbare band tussen de eigenaar en de hond. In deze periode leert de pup zich aan te passen aan zijn nieuwe thuis, maar ook hoe hij met mensen, dieren en omgevingen om moet gaan. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste strategieën te hanteren. De informatie uit de bronnen legt uit wat belangrijk is bij de opvoeding van een pup in de eerste weken.

Introductie

De opvoeding van een pup begint meteen na ontvangst van de hond uit de fokker. Het is belangrijk om tijdig een puppytraining aan te gaan, zodat de pup geleidelijk aan leert omgaan met nieuwe situaties. In de eerste weken is het essentieel om een rustige en betrouwbare omgeving te bieden, zodat de pup zich veilig voelt. Tijdens deze periode worden ook de basisprincipes van gedrag, sociaal gedrag en zindelijkheid aangeleerd. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opvoeding van een pup in de eerste weken besproken, gebaseerd op informatie uit de bronnen.

Belangrijke aspecten van de opvoeding in de eerste weken

1. Sociale opvoeding en socialisatie

De eerste weken zijn cruciaal voor de sociale ontwikkeling van de pup. Tijdens deze periode is de pup zeer gevoelig voor nieuwe ervaringen en leer hij snel om te gaan met verschillende situaties. De socialisatieperiode begint al bij de fokker, maar de tweede fase begint pas wanneer de pup 7 weken oud is. In deze periode is het van groot belang om de pup te laten kennismaken met verschillende mensen, dieren, geluiden en omgevingen. Dit helpt bij het opbouwen van een zelfverzekerde en goed aangepaste hond.

In de bronnen wordt benadrukt dat de pup in de eerste weken veel rust en regelmaat nodig heeft. Het is belangrijk om een vaste routine in te stellen, zodat de pup zich veilig en comfortabel voelt. Daarnaast is het belangrijk om de pup te laten wennen aan het idee van alleen zijn, zodat hij later beter om kan gaan met situaties waarin hij niet meteen bij de eigenaar is.

2. Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is een van de eerste dingen die je moet beginnen bij de puppyopvoeding. In de eerste weken moet je de pup regelmatig naar buiten brengen, vooral na het eten, slapen en spelen. Beloon goed gedrag, bijvoorbeeld met een traktatie of veel enthousiasme. Zo wordt de pup gestimuleerd om het juiste gedrag te vertonen. In de bronnen wordt ook aangeraden om een puppytoilet te gebruiken, vooral als je in een appartement woont.

3. Etentijd en voeding

De voeding van de pup is in de eerste weken van groot belang. De grootte en het ras van de pup bepalen hoe lang hij puppyvoer nodig heeft en welke voedingsstoffen extra belangrijk zijn. Kleine rassen groeien sneller en hebben rond 9-10 maanden al volwassen voeding nodig. Middelgrote rassen stappen rond de 12 maanden over op volwassen voer, terwijl grote rassen tot 18-24 maanden groeien en een speciaal dieet nodig hebben. Overstappen op volwassen voeding moet geleidelijk gebeuren door gedurende een week het puppyvoer steeds meer te mengen met het nieuwe voer. Dit voorkomt spijsverteringsproblemen.

Bij de opvoeding van de pup is het belangrijk om te letten wat hij niet mag eten. Soms zijn bepaalde voedingsmiddelen schadelijk of zelfs giftig voor puppy’s. Chocolade, uien, knoflook, druiven, rozijnen, gefrituurd of gekruid eten en splinterende botten zijn giftig voor honden. Het is daarom belangrijk om de pup te leren welke dingen hij niet mag eten.

4. Sociale interacties en spel

De pup moet in de eerste weken veel met mensen en andere dieren in aanraking komen. Dit helpt bij het opbouwen van een positief karakter en een stabiele relatie met zijn omgeving. In de bronnen wordt benadrukt dat de pup in de eerste weken veel rust en regelmaat nodig heeft. Het is belangrijk om een vaste routine in te stellen, zodat de pup zich veilig en comfortabel voelt. Daarnaast is het belangrijk om de pup te laten wennen aan het idee van alleen zijn, zodat hij later beter om kan gaan met situaties waarin hij niet meteen bij de eigenaar is.

In de bronnen wordt ook aangeraden om de pup te leren om te gaan met andere honden en dieren. Hierbij is het belangrijk om voorzichtig te zijn, want te wild spelen kan leiden tot verwondingen. Ook moet je goed opletten met de omgeving waarin de pup loopt. Het verkeer is een gevaar, en de pup mag nooit loslopen waar auto’s of brommers kunnen komen. Hij moet leren aan de lijn mee te lopen tot veilig terrein en mag daar los.

5. Rust en slaap

Pups hebben veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Daarnaast verwerkt de pup alle nieuwe indrukken die hij heeft opgedaan tijdens zijn slaap. Voldoende slaap is daarom heel belangrijk! In de bronnen wordt aangeraden om een rustige en comfortabele slaapplek te zorgen, waar de pup zich veilig voelt. Respecteer zijn rust en laat hem ongestoord slapen.

6. Lichaamsbeweging en wandelen

In de eerste weken is het belangrijk om de pup te laten lopen en te spelen, maar het is ook belangrijk om te letten op de hoeveelheid beweging. De pup mag geen lange wandelingen maken, en het opbouwen van het wandelen moet geleidelijk gebeuren. Een goede regel is het opbouwen van het wandelen met 5 minuten per keer per levensmaand. Dus is de hond 8 weken, dan is 2 x 5 minuten per wandeling dus 10 minuten. Op de leeftijd van 3 maanden is dat 3 x 5 = 15 minuten per keer. Rond de 6 maanden mag de wandeling een klein halfuur duren.

7. Opvoeding en gedrag

In de eerste weken is het belangrijk om de pup te leren om te gaan met gedrag. Het is belangrijk om te weten dat een pup niet op zijn best is als hij niet goed wordt opgevoed. In de bronnen wordt benadrukt dat het belangrijk is om positieve bekrachtiging te gebruiken. Beloon goed gedrag met een snoepje, een aai of een vriendelijke stem. Vermijd straf, want dat kan angst en onzekerheid veroorzaken. Leer de pup basiscommando’s aan, zoals “zit”, “blijf” en “hier”, zodat het leven voor jou en de pup makkelijker wordt.

Conclusie

De opvoeding van een pup in de eerste weken is cruciaal voor de ontwikkeling van een gezonde, zelfverzekerde en goed aangepaste hond. In deze periode leren de pups om te gaan met nieuwe situaties, maar ook hoe ze met mensen, dieren en omgevingen om moeten gaan. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste strategieën te hanteren. In dit artikel zijn de belangrijkste aspecten van de opvoeding van een pup in de eerste weken besproken, gebaseerd op informatie uit de bronnen.

Bronnen

  1. https://joyandpassion.nl/solutions/de-eerste-weken-van-uw-pup
  2. https://blijhuisdier.nl/puppy-opvoeden/
  3. https://www.hondenschool.online/puppys/puppy-training-puppy-opvoeden/online-puppycursus-week-1/
  4. https://www.puppyopvoeden.nl/artikelen/eerste-dingen-pup-wilt-leren
  5. https://www.organimal.nl/puppy-opvoeden/
  6. https://helpeenpup.nl/eerste-dagen-puppy/
  7. https://www.beaphar.nl/blog/puppy-opvoeden/
  8. https://hondencentrumbrabant.nl/algemeen/de-eerste-dagen-met-je-pup-in-huis/
  9. https://www.aveve.be/nl/inspiratie/hond/mild-opvoeden/puppy-opvoeden
  10. https://www.puppygroep.nl/puppy-opvoeden/
  11. https://www.welkoop.nl/advies/puppy-eerste-week

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven