logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden doe je zo: De juiste manier om kinderen te begeleiden

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel op psychologisch als op sociaal niveau invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. In het programma Opvoeden Doe Je Zo! wordt dit proces onderzoekt door acht verschillende ouders die hun eigen opvoedstijl onder de loep nemen. Dit artikel bevat een overzicht van de kernprincipes van opvoeden, de verschillende opvoedstijlen, en aanbevelingen voor een gezonde en positieve opvoeding, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Kernprincipes van opvoeden

Opvoeden is het proces waarin een kind wordt opgeleid naar de normen en waarden van de ouder en de samenleving. De kern van opvoeden ligt in het begeleiden van het kind op weg naar zelfstandigheid. Dit gebeurt door het bieden van een veilige, liefdevolle omgeving, het geven van structuur en grenzen, en het stimuleren van de ontwikkeling van het kind. Uit de bronnen blijkt dat opvoeden niet alleen bepaald wordt door de keuzes van de ouder, maar ook door de eigenheid van het kind, de leeftijd, en de omstandigheden.

1. Een veilige, liefdevolle omgeving

Een veilige basis is essentieel voor positief opvoeden. Kinderen moeten zich veilig en ontspannen voelen om zichzelf te kunnen zijn en te kunnen leren. Dit gebeurt door knuffels, complimenten, en aandacht te geven. Het werktboek TOP Opvoeder helpt ouders om in balans te blijven tussen hun eigen behoeften en die van hun kind. Het is belangrijk om te weten dat een kind zich pas kan richten op leren en ontwikkelen als het zich veilig voelt.

2. Ruimte geven voor ontwikkeling

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo. Het is belangrijk om ruimte te geven aan deze ontwikkeling en het kind te laten leren van fouten. Positieve ondersteuning en complimenten zijn hierbij cruciaal. Ouders moeten ook leren om niet te veel verwachtingen te stellen, zodat het kind zich niet onder druk voelt.

3. Structuur en grenzen op een positieve manier

Het bieden van duidelijke grenzen en voorspelbaarheid draagt bij aan een veilig gevoel voor het kind. Straffen werken niet effectief, en het is beter om te werken met positieve manieren om grenzen te stellen. Hierbij helpt het om te luisteren en te communiceren met het kind, zodat het zich begrepen voelt.

4. Uitleg en informatie

Kinderen moeten de wereld om zich heen leren begrijpen. Hierbij helpt het geven van informatie en uitleg. Het is belangrijk dat dit op een manier gebeurt die past bij de leeftijd en belevingswereld van het kind. Ook het leren omgaan met anderen en conflicten is belangrijk om te stimuleren.

5. Positieve band met je kind

Een sterke band tussen ouder en kind is cruciaal voor een gezonde opvoeding. Dit gebeurt door aandacht te besteden aan de gevoelens van het kind, tijd door te brengen met elkaar, en positief te zijn. Ook is het belangrijk dat ouders goed voor zichzelf zorgen, zodat ze beter kunnen reageren op de behoeften van hun kind.

Verschillende opvoedstijlen

Er zijn verschillende opvoedstijlen, die elk hun eigen benadering hebben. De meest voorkomende stijlen zijn de natuurlijke opvoedstijl, de open-minded opvoedstijl, en de structurele opvoedstijl.

De natuurlijke opvoedstijl

De natuurlijke opvoedstijl, zoals beschreven in het programma Opvoeden Doe Je Zo!, is een stijl waarin het kind op zijn eigen manier groeit en ontwikkelt. De ouders geven veel ruimte aan het kind, en werken mee met het temperament en de behoeften van het kind. Deze stijl wordt vaak gekoppeld aan het idee dat het kind zichzelf moet leren en dat ouders hierbij helpen door te luisteren en te begeleiden.

De open-minded opvoedstijl

In de open-minded opvoedstijl wordt alles met het kind besproken, inclusief zaken als ongesteldheid en seks. Dit is een stijl waarin de ouder openstaat voor alles wat het kind aangaat. In het programma Opvoeden Doe Je Zo! wordt dit exemplarisch voorgesteld door een vader die vier kinderen heeft en open omgaat met alle onderwerpen.

De structuur- en regelmatige opvoedstijl

De structuur- en regelmatige opvoedstijl is een stijl waarin duidelijke regels en grenzen worden gegeven. Dit is vooral belangrijk in de vroege jaren, waarin het kind nog veel hunte heeft. Het is belangrijk dat ouders hierbij kalm blijven en het kind niet te veel druk uitoefenen.

Opvoeding per leeftijd

De opvoeding varieert per leeftijd. In de jonge jaren (0-2 jaar) is het vooral belangrijk om een veilige basis te bieden en het kind te laten leren met anderen omgaan. Vanaf 2 tot 4 jaar ontwikkelt het kind zich snel, en is het belangrijk om structuur en duidelijkheid te geven. Vanaf 5 tot 12 jaar wordt het kind steeds zelfstandiger, en is het belangrijk om ruimte te geven aan het zelfstandig leren en het oplossen van conflicten.

Opvoeding van kinderen met een beperking

Voor ouders van kinderen met een beperking is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende hulporganisaties, zoals het Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel, die ondersteuning bieden bij de opvoeding. Ook is het belangrijk om samen te werken met de school en het zorg- en adviesteam.

Hulp bij opvoeding

Als ouders vast komen te zitten in de opvoeding, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende hulporganisaties, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, die ondersteuning bieden bij opvoedproblemen. Ook kunnen ouders terecht bij een jeugd- of wijkteam, of bij een deskundige op het gebied van opvoeding.

Conclusie

Opvoeden is een complex proces dat zowel op psychologisch als op sociaal niveau invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. De kern van opvoeden ligt in het begeleiden van het kind op weg naar zelfstandigheid. Er zijn verschillende opvoedstijlen, waarbij de keuze van de ouder van invloed is op de ontwikkeling van het kind. Het is belangrijk om een veilige, liefdevolle omgeving te bieden, structuur en grenzen te geven, en ruimte te geven aan de ontwikkeling van het kind. Professionele hulp is vaak nodig bij opvoedproblemen, en ouders moeten goed voor zichzelf zorgen om effectief te kunnen opvoeden.

Bronnen

  1. Opvoeden Doe Je Zo! – RTL
  2. Psycholoog.nl – Positief opvoeden
  3. Annemarie Stevens – Masterclass Opvoeden
  4. De Psycholoog – Opvoeding
  5. Jmouders.nl – Meest effectieve opvoedstijl
  6. Wikipedia – Opvoeding
  7. Jmouders.nl – Kritiek opvoedingsprogramma
  8. Regelhulp.nl – Opvoeding
  9. OpGroeien.be – Opvoeding
  10. JGZ Richtlijnen – Opvoedondersteuning
  11. Kindengezin.be – Opvoeding
  12. NJI.nl – Belangrijke aspecten bij opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven