Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
De Week van de Opvoeding is een landelijke campagne die elk jaar plaatsvindt en gericht is op het bevorderen van opvoeding, ouderschap en het delen van kennis. De campagne draait om ontmoeting, ervaringen delen en elkaar inspireren, en biedt ouders, kinderen, jongeren, leerkrachten, en andere betrokkenen een kans om samen te werken en te leren. De Week van de Opvoeding wordt georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), en heeft als doel om opvoeding en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar te maken.
In 2024 is het thema van de Week van de Opvoeding “Opvoedhelden”. Dit zijn medeopvoeders die een belangrijke rol spelen voor een kind, jongere of ouder. Dit omvat onder andere grootouders, ooms, tantes, buren, juffen en meesters. De Week van de Opvoeding is van 7 tot en met 13 oktober 2024. Tijdens deze week staan opvoeding, spel en leren centraal, en worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder voorleeswedstrijden, opvoedspellen, workshops en lezingen.
De Week van de Opvoeding is een landelijke campagne die gericht is op het bevorderen van opvoeding en ouderschap. Het is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met opvoeden, inclusief ouders, kinderen, jongeren, scholen, kinderopvang, Centra voor Jeugd en Gezin (CJG), bibliotheken, sport-, cultuur- en welzijnsverenigingen, buurthuizen, speeltuinen, jeugdzorginstellingen en gemeenten. Tijdens de Week van de Opvoeding worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder workshops, lezingen, voorleeswedstrijden en opvoedspellen. De activiteiten zijn gericht op het delen van kennis, ervaringen en inspiratie.
De Week van de Opvoeding is van 7 tot en met 13 oktober 2024. Het thema van deze editie is “Opvoedhelden”, wat verwijst naar medeopvoeders die een belangrijke rol spelen voor een kind, jongere of ouder. Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de zorg, begeleiding en opvoeding van hun kinderen, maar daar staan ze niet alleen in. Grootouders, ooms, tantes en oudere broers en zussen kunnen daaraan bijdragen. Ook leerkrachten, buren, coaches, mentoren en andere volwassenen hebben allemaal op verschillende manieren invloed op het leven en de ontwikkeling van een kind.
De Week van de Opvoeding wordt georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en wordt ondersteund door meerdere organisaties, waaronder de Gezinsbond, VCOK, en andere lokale actoren. De campagne draait om het delen van kennis, ervaringen en inspiratie tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Tijdens de Week van de Opvoeding staan ontmoeting, ervaringen delen en elkaar inspireren centraal.
Om deel te nemen aan de Week van de Opvoeding, kunnen ouders, kinderen, jongeren, scholen, kinderopvang, CJG’s, bibliotheken, sport-, cultuur- en welzijnsverenigingen, buurthuizen, speeltuinen, jeugdzorginstellingen en gemeenten een activiteit organiseren of bezoeken. De activiteiten zijn zeer divers, en kunnen variëren van voorleeswedstrijden, opvoedspellen, workshops tot lezingen over positief opvoeden. De activiteiten worden ondersteund door het NJI, dat promostof materialen en inspiratiebundels aanbiedt.
Tijdens de Week van de Opvoeding worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder:
Bijvoorbeeld, tijdens de Week van de Opvoeding in 2024 organiseert CJG Den Haag verschillende activiteiten die te maken hebben met opvoeden en opvoedhelden. Op dinsdag 8 oktober staat er een activiteit op het programma waarbij ouders kunnen praten over opvoedhelden uit hun omgeving. Op woensdag 9 oktober is er een webinar over tieners en sociale druk, en op donderdag 21 november is er een webinar over kinderen en emoties.
De Week van de Opvoeding benadrukt de rol van medeopvoeders, zoals grootouders, ooms, tantes, buren, juffen en meesters. Deze personen kunnen bijdragen aan de zorg, begeleiding en opvoeding van kinderen. Kinderen die kunnen terugvallen op andere volwassenen, zijn vaak veerkrachtiger en hebben meer kans om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen. De Week van de Opvoeding wil hier aandacht aan besteden door de opvoedhelden van kinderen én van ouders in het zonnetje te zetten.
De Week van de Opvoeding heeft een positieve invloed op ouders, kinderen en jongeren. Het biedt ouders de kans om ervaringen te delen, tips uit te wisselen en te leren omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Het biedt ook kinderen en jongeren de kans om te leren omgaan met verschillende situaties en om te leren omgaan met sociale druk. De Week van de Opvoeding is een belangrijke campagne die opvoeding en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maakt.
De Week van de Opvoeding is gebaseerd op samenwerking en betrokkenheid. Lokale initiatieven staan centraal, en worden ondersteund door meerdere organisaties, waaronder het NJI, de Gezinsbond, VCOK, en andere lokale actoren. De campagne is gericht op het bevorderen van opvoeding en ouderschap, en biedt ouders, kinderen, jongeren, scholen, kinderopvang, CJG’s, bibliotheken, sport-, cultuur- en welzijnsverenigingen, buurthuizen, speeltuinen, jeugdzorginstellingen en gemeenten de kans om samen te werken en te leren.
De Week van de Opvoeding is een belangrijke campagne die gericht is op het bevorderen van opvoeding, ouderschap en het delen van kennis. Het is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met opvoeden, en biedt ouders, kinderen, jongeren, scholen, kinderopvang, CJG’s, bibliotheken, sport-, cultuur- en welzijnsverenigingen, buurthuizen, speeltuinen, jeugdzorginstellingen en gemeenten de kans om samen te werken en te leren. De Week van de Opvoeding is een krachtige manier om opvoeding en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar te maken, en draagt bij aan het welzijn van kinderen, jongeren en ouders.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet