Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
In de opvoeding van kinderen speelt de samenwerking tussen ouders een cruciale rol. Deelname van beide ouders aan het opvoedingsproces draagt bij aan een stabiele en ondersteunende omgeving voor het kind. Dit artikel gaat in op de kernaspecten van samen opvoeden, met name de betekenis van een gezamenlijk team, de invloed op de ontwikkeling van kinderen, en de praktische manieren waarop ouders hierin kunnen samenwerken.
Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk dat ouders goed met elkaar kunnen samenwerken. Dit betekent niet alleen dat zij over de opvoeding van het kind moeten instemmen, maar ook dat ze andere aspecten van het gezinsleven met elkaar delen. Denk aan het verdelen van huishoudelijke taken, het vrijmaken van tijd voor zichzelf, en het samen doen van leuke activiteiten. Deze samenwerking is essentieel om een sterk team te vormen, wat leidt tot minder stress en een betere relatie tussen de ouders.
Onderzoek toont aan dat het belangrijk is dat ouders een goed team vormen. Als ouders zich goed voorbereiden op het samenwerken in de nieuwe gezinssituatie, leidt dit tot minder stress en een betere relatie. Dit heeft ook een positieve invloed op hoe ouders met hun baby omgaan en hoe deze zich ontwikkelt. Als ouders goed samenwerken, slaapt de baby beter en heeft hij op de lange termijn een betere sociaal-emotionele ontwikkeling dan kinderen van ouders die minder goed samenwerken.
Wanneer een kind geboren wordt, zijn ouders naast partners ook ouders. Eerst hoefde je alleen tijd te steken in de relatie met je partner. Vanaf nu moet je ook energie stoppen in de manier waarop jullie samenwerken als ouders. Elke ouder heeft zijn eigen sterke en minder sterke eigenschappen, en deze verschillen kunnen in het ouderschap nuttig zijn. Ze kunnen elkaar aanvullen en ondersteunen. Bijvoorbeeld, de ene ouder zorgt ervoor dat het kind voldoende slaap krijgt, terwijl de andere ouder het kind uitdaagt tijdens het spelen. Tegelijkertijd kunnen deze verschillen lastig zijn, bijvoorbeeld als de ouders het niet eens zijn over de opvoeding.
De samenwerking tussen ouders is cruciaal voor het opvoedingsproces. Wanneer ouders samenwerken, is er een betere kans op een stabiele en ondersteunende omgeving voor het kind. Dit heeft ook invloed op de ontwikkeling van het kind. Als ouders goed met elkaar kunnen samenwerken, is het kind meer in staat om zich te ontwikkelen en te groeien in een veilige en ondersteunende omgeving.
De samenwerking tussen ouders heeft een directe invloed op de ontwikkeling van kinderen. Onderzoek toont aan dat kinderen van ouders die goed samenwerken, op de lange termijn een betere sociaal-emotionele ontwikkeling hebben dan kinderen van ouders die minder goed samenwerken. Daarnaast slaapt het kind beter en is er een betere relatie tussen ouders en kind.
Er zijn verschillende praktische manieren waarop ouders kunnen samenwerken aan het opvoedingsproces. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk dat ouders goed met elkaar kunnen samenwerken. Dit betekent niet alleen dat zij over de opvoeding van het kind moeten instemmen, maar ook dat ze andere aspecten van het gezinsleven met elkaar delen. Denk aan het verdelen van huishoudelijke taken, het vrijmaken van tijd voor zichzelf, en het samen doen van leuke activiteiten. Deze samenwerking is essentieel om een sterk team te vormen.
Blijf met elkaar praten. Ga problemen niet te lang uit de weg. Het negeren van meningsverschillen is niet goed voor jullie samenwerking als team. Het is verstandig om met elkaar in gesprek te blijven. Ook als je het niet met elkaar eens bent.
Stel samen een aantal basisregels op. Kies een paar basisregels die jullie belangrijk vinden in jullie gezin. Het kan leuk zijn om het hier samen over te hebben. Zo leer je elkaar nog beter kennen als ouders. Door dit van tevoren te doen, kunnen jullie straks meer ontspannen opvoeden.
Maak afspraken over wie wat gaat doen. In het eerste jaar na de geboorte zorgt de taakverdeling in huis voor de meeste discussies. Hoe tevreden je bent met je relatie, hangt namelijk sterk af van hoe tevreden je bent over deze taakverdeling. Het delen van verwachtingen en zorgen hierover helpt om een teamgevoel op te bouwen. Ook vermindert het een gevoel van oneerlijkheid of onbegrip later.
De samenwerking tussen ouders gaat waarschijnlijk niet meteen perfect. Nieuwe ouders hebben na de geboorte van hun baby vaak acht keer meer ruzie dan daarvoor. Dit is niet erg. Op deze manier oefenen jullie om samen een steeds beter team te worden. Zo werkt het in een voetbalteam, maar ook in een ouderteam. De tips hieronder helpen jullie om samen een sterk team te blijven.
De samenwerking tussen ouders, school en wijk is van groot belang voor de opvoeding van kinderen. Dit boek wil een pleidooi zijn voor een opvoedgemeenschap: een gelijkwaardige samenwerking tussen ouders, school en wijk rondom de opvoeding van kinderen. Het wil ook een concrete handreiking zijn dat een antwoord geeft op de vraag hoe we rondom basisscholen kunnen komen tot een échte gezamenlijke opvoedingsverantwoordelijkheid.
Er lijkt het een en ander te zijn misgegaan in de samenwerking tussen ouders, school en wijk rondom de opvoeding van kinderen het afgelopen decennium. Ondanks de grote aandacht voor het verschijnsel ‘ouderbetrokkenheid’ in de beleidsagenda’s, zijn we in veel wijken iets kwijtgeraakt, namelijk de school als onderdeel van de opvoedgemeenschap in de wijk. Het zou eenzijdig zijn om hier louter de rol van de school te benoemen. Ook de ouders zijn ‘kind van hun tijd’. Moderne tweeverdienende ouders hebben veel minder tijd om te investeren in vrijwillige activiteiten in de gemeenschap.
De samenwerking tussen ouders en pedagogisch professionals is essentieel voor het opvoedingsproces. Deelname van ouders aan het opvoedingsproces draagt bij aan een stabiele en ondersteunende omgeving voor het kind. Dit geldt ook voor pedagogisch professionals, die in verschillende werkvelden werken, zoals de kinderopvang, het onderwijs, en de jeugdhulp.
De samenwerking tussen ouders en pedagogisch professionals is van groot belang voor de opvoeding van kinderen. Het boek ‘Samen opvoeden’ geeft inzicht in de verschillende werkvelden en hoe pedagogisch professionals hierin samenwerken. Het laat zien hoe de verschillende werkvelden met elkaar verweven zijn en hoe de verschillende pedagogisch professionals met elkaar en met andere disciplines samenwerken.
Samen opvoeden is een belangrijk aspect van de opvoeding van kinderen. De samenwerking tussen ouders speelt hierbij een cruciale rol. Door goed met elkaar te kunnen samenwerken, ontstaat er een stabiele en ondersteunende omgeving voor het kind, wat leidt tot een betere sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarnaast is de samenwerking tussen ouders, school en wijk van groot belang voor de opvoeding van kinderen. De samenwerking tussen ouders en pedagogisch professionals is essentieel voor het opvoedingsproces.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet