Positief opvoeden: een methode om kinderen te ondersteunen en te laten groeien
juli 10, 2025
Bij het opbouwen van een co-ouderschap zonder eigen woning, zijn er meerdere uitdagingen en oplossingen die ouders kunnen overwegen. In veel gevallen is het belangrijk om de situatie van de ouders te beoordelen en de juiste maatregelen te nemen om het belang van het kind centraal te stellen. Daarnaast kunnen er ook juridische aspecten zijn, zoals het weigeren van co-ouderschap, of het afwijzen van een woning aanvraag op grond van een co-ouderschapsregeling. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en richtlijnen gegeven op basis van de beschikbare bronnen.
Een van de belangrijkste uitdagingen bij co-ouderschap zonder eigen woning is de afstand tussen de woonplaatsen van de ouders. Dit kan leiden tot problemen met het onderhouden van een stabiele contactrelatie met het kind. Bovendien kan het gebrek aan een eigen woning ertoe leiden dat de ouder die geen woning heeft, last krijgt van financiële beperkingen, wat weer kan resulteren in beperkte mogelijkheden om actief deel te nemen aan het kind. De bronnen tonen aan dat het belang van het kind centraal moet staan bij het opstellen van een omgangsregeling. Dit betekent dat de ouder die geen woning heeft, moet proberen om actief deel te nemen aan het kind, ook al is de afstand groot. Dit kan bijvoorbeeld door middel van vervoer, contact houden via telefoon of internet, en het opstellen van een regelmatige omgangsregeling. De afstand tussen de woonplaatsen van de ouders is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een co-ouderschap. De bronnen laten zien dat de afstand niet alleen in kilometers, maar ook in reistijd, van belang is. Het is belangrijk dat de ouder die geen woning heeft, de kans krijgt om regelmatig contact te houden met het kind, ook al is de afstand groot.
Bij co-ouderschap kan de rechter een regeling vaststellen, die vaak niet neerkomt op een gelijkmatige verdeling van de zorg voor de kinderen. Afhankelijk van de leeftijd en belangen van het kind, bepaalt de rechter welk deel van de tijd het kind bij de vader en bij de moeder is. De wetgever en ook wetenschappers stellen duidelijk dat het best is dat de ouders zelf samen tot een akkoord komen over het verblijf van de kinderen. Immers, de beste verblijfsregeling is de regeling waarover ouders een akkoord hebben. Ook wordt er in de wet aangegeven dat de rechtbank bij een met bijzondere redenen omkleed vonnis, en rekening houdend met de concrete omstandigheden van de zaak en het belang van de kinderen en de ouders. In sommige gevallen kan de rechtbank ook een voorlopige zorgregeling vaststellen, waarbij de vader in de ene week op bepaalde dagen met de kinderen in de echtelijke woning zou verblijven. De overige tijd zou de moeder dan met de kinderen in de echtelijke woning verblijven. De rechtbank overwoegde daarbij dat duidelijk is dat de te bepalen situatie van ‘birdnesting’ niet eindeloos voortgezet kon worden in verband met de spanningen die dat met name tussen de ouders toch zou veroorzaken. De rechtbank ging er dan ook van uit dat de ouders op vrij korte termijn in overleg, onder begeleiding van een mediator, tot een oplossing zouden komen.
Co-ouderschap is geen wettelijke verplichting. Als een moeder of vader goede redenen heeft, mag zij of hij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Als één van jullie tijdens de scheiding al aangeeft geen co-ouderschap - dus geen gelijkmatige verdeling van de zorg voor de kinderen - te willen, kan dit in het ouderschapsplan opgenomen worden. Dit is een plan dat wordt ingediend bij de rechtbank, waarna het huwelijk wordt ontbonden. Als jullie dit in het ouderschapsplan opnemen, kunnen jullie samen een omgangsregeling treffen. Dit alles gaat in goed overleg, het liefst in samenspraak met een mediator of advocaat. Als de ouders er samen niet uitkomen, kan de rechtbank een regeling vaststellen. Dit komt vaak echter niet neer op co-ouderschap. Afhankelijk van de leeftijd en belangen van het kind, bepaalt de rechter welk deel van de tijd het kind bij de vader en bij de moeder is.
Bij het zoeken naar een woning na een scheiding, is het belangrijk om te weten dat er verschillende regels zijn voor urgentie en inschrijfduur. In veel gemeenten is de regeling afgeschaft of alleen nog toegankelijk voor specifieke groepen. In de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen) bestaat urgentie nog wel, maar wordt het vrijwel uitsluitend toegekend aan mensen met minderjarige kinderen of bij medische nood. Check altijd de voorwaarden van jouw gemeente. Als je de huidige huurwoning verlaat, moet je actief op zoek zijn geweest naar woonruimte. Dit betekent: je staat ingeschreven bij een woningplatform zoals Woonkeus; je hebt gereageerd op passende woningen; je hebt tijdelijke woonoplossingen onderzocht (logeren, antikraak, particulier huren); je kunt dit alles aantonen met bewijs (screenshots, overzichten). Als je dit niet kunt onderbouwen, wordt je urgentieaanvraag vrijwel zeker afgewezen. Let op: lang ingeschreven? Dan soms juist géén urgentie meer. Het klinkt misschien vreemd, maar in sommige gemeenten geldt: als je al jarenlang staat ingeschreven als woningzoekende, kan dat je aanvraag voor urgentie juist onderuit halen. De redenering is als volgt: “Je had – door je lange inschrijving – al voldoende kansen om te reageren op passende woningen.” Bij een scheiding is het belangrijk om te weten dat je geen voorrang krijgt op de normale inschrijfduur. Je moet via de normale inschrijfduur/loting een woning vinden. Als je en je partner uit elkaar zijn én je zorgt voor thuiswonende kinderen, kun je je ook aanmelden voor de extra inschrijfduur. Je kunt hiermee een jaar lang reageren op sociale huurwoningen. Heb je weinig eisen en reageer je veel? Dan heb je met deze regeling een grote kans op het vinden van een woning. Je moet echter wel aan de voorwaarden voldoen en de documenten goed aanleveren. Alleen dan heb je recht op je extra inschrijfduur.
Wanneer je bent afgewezen voor een woning op basis van de 70-30 regeling betreffende co-ouderschap, en de verhuurder een eigen interpretatie heeft die niet wettelijk is vastgelegd, kun je enkele stappen ondernemen. Begrijp de juridische basis van de co-ouderschapsregeling. In Nederland is er geen specifieke wettelijke regeling die een “70-30” verdeling voor co-ouderschap voorschrijft. Co-ouderschap betekent meestal dat beide ouders samen verantwoordelijk zijn voor de zorg en opvoeding van hun kind, maar de exacte verdeling van zorgtaken kan variëren. Communicer met de verhuurder. Probeer een gesprek aan te gaan met de verhuurder of verhuurmakelaar om te begrijpen waarom zij de regeling als ongeldig beschouwen. Leg uit hoe de zorgregeling is opgesteld en waarom deze legitiem is. Vraag om schriftelijke uitleg. Vraag de verhuurder om schriftelijk te bevestigen waarom jullie zijn afgewezen en welke specifieke criteria of regelgeving zij hanteren. Dit kan helpen om te bepalen of hun afwijzing gerechtvaardigd is. Zoek juridisch advies. Overweeg om juridisch advies in te winnen bij een advocaat of juridisch adviseur die gespecialiseerd is in huurrecht of familierecht. Zij kunnen je adviseren over je rechten en mogelijke stappen die je kunt ondernemen. Informeer naar antidiscriminatieregels.
Co-ouderschap en woningaanvragen vragen om aandacht en overleg tussen ouders. Het belang van het kind moet centraal staan bij het opstellen van een omgangsregeling. De rechter kan in bepaalde gevallen een regeling vaststellen, die vaak niet neerkomt op een gelijkmatige verdeling van de zorg voor de kinderen. Bij het zoeken naar een woning na een scheiding is het belangrijk om te weten dat er verschillende regels zijn voor urgentie en inschrijfduur. Bij een afwijzing door de verhuurder is het belangrijk om juridisch advies in te winnen. De regels en voorwaarden kunnen variëren per gemeente, daarom is het belangrijk om de voorwaarden van jouw gemeente te checken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet