Positief opvoeden voor puberouders: Een handleiding voor betere communicatie en beter begrip
juli 10, 2025
Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over wie de kinderbijslag ontvangt. Deze bijslag is van groot belang voor de financiële situatie van ouders en kinderen. In dit artikel bespreiden we de regels rondom de kinderbijslag bij co-ouderschap, inclusief de verdeling van de bijslag, de invloed op andere toeslagen zoals het kindgebonden budget en de huurtoeslag, en de rol van het ouderschapsplan.
Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. Dit betekent dat de kinderbijslag automatisch gelijk overgedeeld wordt aan beide ouders. De SVB (Sociale Verzekeringsbank) stelt dat als er sprake is van co-ouderschap, de kinderbijslag aan één ouder wordt uitbetaald, die vervolgens zelf de verdeling met de andere ouder regelt. Als er geen afspraken worden gemaakt, wordt de kinderbijslag in twee gelijke delen verdeeld. Dit gebeurt automatisch, omdat de SVB ervan uitgaat dat beide ouders recht hebben op de helft van de kinderbijslag.
Een belangrijk punt is dat de kinderbijslag gekoppeld is aan het kindgebonden budget. De Belastingdienst kijkt of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. De Belastingdienst betaalt het kindgebonden budget aan één ouder, en die ouder moet afspreken met de andere ouder hoe het geld wordt verdeeld. Als de ouders geen afspraak hebben gemaakt over de verdeling van de kinderbijslag, dan krijgt iedere ouder de helft van de kinderbijslag. Dit gebeurt automatisch, omdat de SVB ervan uitgaat dat beide ouders recht hebben op de helft van de kinderbijslag.
De kinderbijslag heeft ook invloed op andere toeslagen, zoals het kindgebonden budget en de huurtoeslag. De Belastingdienst en de SVB kijken of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de toeslagen die de ouders krijgen.
Bij co-ouderschap kunnen de ouders beiden recht hebben op huurtoeslag, mits ze voldoen aan de voorwaarden. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Als het kind niet bij de ene ouder is ingeschreven, dan moet de Belastingdienst hiervan op de hoogte zijn. De ouders moeten dit laten weten via het ouderschapsplan, zodat de huurtoeslag op de juiste manier kan worden uitgekeerd.
Bij co-ouderschap kunnen de ouders beiden recht hebben op kinderopvangtoeslag, mits ze voldoen aan de voorwaarden. De kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd op basis van het inkomen van de ouders en de uren die het kind op de kinderopvang doorbrengt. Als de ouders co-ouders zijn, dan kunnen ze beiden recht hebben op de kinderopvangtoeslag, mits ze ook beiden de kinderopvang betalen.
Het is belangrijk om afspraken over de verdeling van de kinderbijslag vast te leggen in het ouderschapsplan. De Belastingdienst kan dit ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap. Het ouderschapsplan is dus van groot belang om de juiste verdeling van de kinderbijslag te garanderen.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om te bespreiden welke ouder de kinderbijslag ontvangt, of om voor verschillende kinderen verschillende ouders aan te wijzen als aanvrager. In dat geval kunnen beide ouders, indien ze aan de voorwaarden voldoen, in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. De ouder die de kinderbijslag ontvangt, wordt de ‘aanvrager’ genoemd. De andere co-ouder kan bij de SVB een verzoek indienen om van aanvrager te wisselen. Dit is echter alleen mogelijk met toestemming van de huidige aanvrager.
Bij een verandering in de gezinssituatie, zoals het uiteenvallen van het koppel, kan dit gevolgen hebben voor de kinderbijslag. Als de ouders uit elkaar gaan, gaat de kinderbijslag in principe naar de ouder bij wie het kind woont. Echter, deze regel geldt niet bij co-ouderschap, omdat het kind dan ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengt.
Het is belangrijk om veranderingen in de gezinssituatie tijdig aan de SVB door te geven, aangezien deze van invloed kunnen zijn op de hoogte van de kinderbijslag. In bepaalde gevallen kan er recht zijn op dubbele kinderbijslag. Dit geldt bijvoorbeeld voor thuiswonende kinderen tussen de 3 en 18 jaar met intensieve zorgbehoeften. Vanaf 1 juli 2024 ontvangen ouders van kinderen met een Wlz-indicatie de dubbele kinderbijslag automatisch, met de mogelijkheid tot terugwerkende kracht tot zes maanden.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om te weten dat de verdeling van de kinderbijslag kan variëren. De SVB definieert co-ouderschap door te stellen dat het kind ongeveer evenveel nachten bij beide ouders doorbrengt en dat er sprake is van kinderalimentatie, of, bij gebrek daaraan, een gelijkwaardige verdeling van het onderhoud. Als de feitelijke situatie gedurende langere tijd (meer dan zes maanden) afwijkt van de overeenkomst of rechterlijke uitspraak, kan de SVB hiernaar kijken. Echter, bij onduidelijkheid over de feitelijke situatie, blijft de SVB uitgaan van de oorspronkelijke overeenkomst of uitspraak.
Bij co-ouderschap kunnen de ouders beiden recht hebben op huurtoeslag, mits ze voldoen aan de voorwaarden. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Als het kind niet bij de ene ouder is ingeschreven, dan moet de Belastingdienst hiervan op de hoogte zijn. De ouders moeten dit laten weten via het ouderschapsplan, zodat de huurtoeslag op de juiste manier kan worden uitgekeerd.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over wie de kinderbijslag ontvangt. De regels rondom de kinderbijslag zijn complex, vooral in situaties van co-ouderschap. Het is belangrijk om afspraken over de verdeling van de kinderbijslag vast te leggen in het ouderschapsplan. De Belastingdienst en de SVB kijken of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de toeslagen die de ouders krijgen.
De kinderbijslag heeft ook invloed op andere toeslagen, zoals het kindgebonden budget en de huurtoeslag. De Belastingdienst en de SVB kijken of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de toeslagen die de ouders krijgen. Het is belangrijk om veranderingen in de gezinssituatie tijdig aan de SVB door te geven, aangezien deze van invloed kunnen zijn op de hoogte van de kinderbijslag.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet