Puppy opvoeden: handige tips voor een goede start met je pup
juli 11, 2025
De wetgeving rond ouderlijk gezag en juridisch ouderschap is van groot belang voor ouders, kinderen en professionals in het onderwijs en de jeugdwerking. In Nederland is het ouderlijk gezag geregeld in het Burgerlijk Wetboek (BW) en de wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Deze wetten leggen de verantwoordelijkheden en rechten van ouders vast, maar ook de verplichtingen van ouders om het kind te verzorgen en op te voeden. De wet is gericht op het waarborgen van het belang van het kind, zowel in het geval van scheiding als bij het opvoeden van een kind in een gezin. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de wet ouderschap uitgelegd, met aandacht voor juridisch ouderschap, gezamenlijk ouderlijk gezag, het opstellen van een ouderschapsplan en de rol van ouders in de opvoeding van hun kind.
Juridisch ouderschap betekent dat een persoon wettelijk de ouder is van een kind. In Nederland is dit automatisch het geval voor de biologische moeder. Voor vaders of partners is het vaak nodig om het kind te erkennen om juridisch ouder te worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het kind geboren is tijdens een niet-getrouwd partnerschap of als de vader niet automatisch juridisch ouder is. Daarnaast kan een persoon ook juridisch ouder worden door het kind te adopteren.
Bijvoorbeeld:
- Een biologische moeder is automatisch juridisch ouder.
- Een vader die niet getrouwd is met de moeder, moet het kind erkennen om juridisch ouder te worden.
- Een partner die het kind adopteert, wordt automatisch juridisch ouder.
Het is belangrijk om te weten dat juridisch ouderschap niet hetzelfde is als ouderlijk gezag. Juridisch ouderschap duidt op de wettelijke relatie tussen ouder en kind, terwijl ouderlijk gezag de verantwoordelijkheden en rechten van de ouders om het kind op te voeden en te verzorgen betreft.
Ouderlijk gezag is de juridische term voor de rechten en plichten van ouders om hun kind te verzorgen, op te voeden en te bepalen over belangrijke beslissingen. In Nederland heeft ieder kind recht op gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders, tenzij dit niet in het belang van het kind is.
Bij een scheiding behouden ouders het gezamenlijk gezag over hun kinderen, tenzij dit niet in het belang is van het kind. In dat geval oordeelt een rechter over wat het beste is voor het kind. Ouders zonder gezag houden het recht op omgang en het recht op informatie over het kind. Andersom blijft ook het kind het recht op omgang met deze ouder.
De wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding vereist dat ouders van minderjarigen een ouderschapsplan opstellen, vooral bij een scheiding. Dit plan bevat afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken, het contact met het kind, de kosten en de manier waarop ouders samen belangrijke beslissingen nemen.
Sinds 1 januari 2023 geldt een nieuwe regeling die ervoor zorgt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen na het erkennen van het kind. Tot voor deze datum moesten ouders het gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Nu is dit niet meer nodig, mits het kind na 1 januari 2023 is erkend.
Deze regeling geldt echter niet voor kinderen die vóór 1 januari 2023 zijn erkend. In dat geval blijven de oude regels van toepassing, waarbij ouders het gezamenlijk gezag moeten aanvragen bij de rechtbank.
Er zijn echter uitzonderingen op deze regeling. Bijvoorbeeld:
- Er is al een voogd van het kind.
- Niemand heeft het gezag over het kind.
- Er zijn al twee personen met gezag over het kind.
In die gevallen is het nodig om contact op te nemen met de rechtbank om het gezag aan te vragen.
Een ouderschapsplan is een verplichte regeling in het kader van de Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Het plan bevat afspraken over:
- Hoe ouders de zorg- en opvoedtaken verdelen.
- Hoe ouders het contact met het kind regelen.
- Hoe ouders belangrijke beslissingen nemen, zoals over de schoolkeuze.
- Hoe ouders de kosten van de verzorging en opvoeding verdelen.
Een ouderschapsplan moet opgesteld worden door ouders die gezamenlijk ouderlijk gezag hebben over hun kind. Het plan dient om conflict te voorkomen en een duidelijke regeling te geven over hoe ouders samenwerken aan de opvoeding van hun kind.
Een ouderschapsplan is niet verplicht voor ouders die alleen het gezag hebben over hun kind, maar is wel aan te raden om de verantwoordelijkheden duidelijk te stellen.
In veel gevallen is sprake van co-ouderschap, waarbij ouders het gezag gezamenlijk uitoefenen. Dit betekent dat beide ouders belangrijke beslissingen nemen over hun kind, zoals de schoolkeuze of medische behandelingen.
Als er sprake is van een omgangsregeling, dan heeft de ouder zonder gezag het recht op contact met het kind. Dit wordt bepaald in een omgangsregeling, die vaak gecentreerd is op hoe vaak de ouder het kind ziet. De omgangsregeling dient ervoor te zorgen dat het kind contact houdt met beide ouders, tenzij dit niet in het belang van het kind is.
De wet stelt ook dat kinderen recht hebben op omgang met beide ouders, tenzij dit niet in hun belang is. Dit is belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van het kind.
In geval van een conflict tussen ouders kan de rechter ingrijpen. De rechter oordeelt of het gezamenlijk gezag van de ouders in het belang van het kind is, of of er een andere oplossing nodig is. Dit kan zijn dat de rechter het gezag aan een ouder geeft, of dat de rechter een omgangsregeling vaststelt.
De rechter moet altijd uitgaan van het belang van het kind. Dit is een van de kernprincipes van de wet. De rechter moet ook kijken of de ouders in staat zijn om samen te werken aan de opvoeding van hun kind. Als dat niet lukt, kan de rechter andere maatregelen nemen, zoals het aanbieden van ondersteuning of het aanvragen van een ouderschapsplan.
Ouders met ouderlijk gezag hebben zowel rechten als verplichtingen. Ze moeten zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van hun kind, het bevorderen van de ontwikkeling van de persoonlijkheid en het voorkomen van mishandeling. Ouders moeten ook zorgen dat het kind op de juiste manier wordt opgevoed.
Daarnaast is het belangrijk dat ouders de band van het kind met de andere ouder bevorderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door samen te werken aan de opvoeding van het kind, door contact te houden met de andere ouder en door samen belangrijke beslissingen te nemen.
Ouders met gezag moeten ook financieel zorgen voor hun kind. Dit geldt zolang het kind jonger is dan 21 jaar. Ook na een scheiding blijven ouders verantwoordelijk voor de kosten van de verzorging en opvoeding van hun kind.
De Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding is van groot belang voor ouders die willen scheiden. De wet stelt dat ouders van minderjarigen een ouderschapsplan moeten opstellen, zodat er duidelijkheid is over de verantwoordelijkheden van beide ouders.
De wet is gericht op het bevorderen van gelijkwaardig ouderlijk gezag, zodat beide ouders evenveel invloed hebben op de opvoeding van hun kind. De wet legt ook regels vast over de omgangsregeling, de verdeling van de zorg- en opvoedtaken en de financiële verantwoordelijkheden.
De wet is ook van toepassing op geregistreerde partnerschappen en op scheidingen. De wet stelt zowel ouders als professionals in staat om beter te werken aan de opvoeding van kinderen, ook na een scheiding.
Er is sprake van meeroudergezinnen, waarin een kind drie of meer ouders heeft. Dit komt vooral voor bij regenbooggezinnen, zoals lesbische stelletjes die een kind opvoeden samen met een homopaar. De wet stelt momenteel geen regeling voor meeroudergezinnen, omdat dit volgens het kabinet te ingewikkeld is en te duur is om uit te voeren.
Er zijn echter wel voorstellen om de wet aan te passen, zodat kinderen en ouders rechtszekerheid en rechtsgelijkheid krijgen. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn bij medische behandelingen en erfenissen. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming stelt dat de huidige juridische situatie niet overeenkomt met het dagelijks leven van ouders en kinderen. Dit kan leiden tot "juridische en sociaal-emotionele belemmeringen".
De wet ouderschap is van groot belang voor ouders, kinderen en professionals in het onderwijs en de jeugdwerking. De wet stelt duidelijk welke rechten en verplichtingen ouders hebben, maar ook welke regels gelden bij een scheiding of bij het opvoeden van een kind in een gezin. De wet is gericht op het waarborgen van het belang van het kind, zowel in het geval van scheiding als bij het opvoeden van een kind in een gezin.
De Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding is van groot belang voor ouders die willen scheiden. De wet stelt dat ouders van minderjarigen een ouderschapsplan moeten opstellen, zodat er duidelijkheid is over de verantwoordelijkheden van beide ouders. De wet is gericht op het bevorderen van gelijkwaardig ouderlijk gezag, zodat beide ouders evenveel invloed hebben op de opvoeding van hun kind.
De wet is ook van toepassing op geregistreerde partnerschappen en op scheidingen. De wet stelt zowel ouders als professionals in staat om beter te werken aan de opvoeding van kinderen, ook na een scheiding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet